Weranda
Facebook Google plus Dodaj do ulubionych Drukuj Email Małe litery Średnie litery Duże litery

Przekąski z szynki parmeńskiej

Roladki z bakłażana z szynką parmeńską
 
 

Roladki z bakłażana z szynką parmeńską

Weź:

  • 2 niezbyt duże bakłażany
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej
  • opakowanie sera ricotta
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • garść listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Z bakłażanów odetnij końcówki, pokrój na cienkie paski. Posmaruj połową oliwy i przesmaż na patelni z obu stron przez około 5 minut, aż zmiękną. Odstaw do ostygnięcia. Ricottę wymieszaj z resztą oliwy i posiekaną bazylią, dopraw. Plasterki szynki przekrój na pół. Na plastrze bakłażana rozsmaruj łyżkę sera, połóż pół plasterka szynki i zawiń w rulonik. Najlepiej smakuje na zimno jako przystawka.

Frytki z polenty z mozzarellą i szynką szwarcwaldzką

Weź:

  • opakowanie polenty typu instant
  • 6 kulek oryginalnej mozzarelli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • sól i pieprz do smaku

Polentę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gorącą rozlej w szerokim naczyniu tak, żeby warstwa kaszki była gruba na centymetr.

reklama

Ostudź, pokrój tak jak frytki. Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż kawałki polenty na złoto z każdej strony. Rozłóż na talerze. Na każdym połóż po kulce mozzarelli i plastrze szynki. Skrop oliwą.

Dodaj do ulubionych Drukuj Email Małe litery Średnie litery Duże litery
Weranda - listopad 2010

Zobacz również:

Archiwum na rok 2014
Numery z:
Okładka numeru.
Copyright © 2014 Weranda   |   Wydawnictwo Te-Jot Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa