Proste, szybkie i wykwitnie czekoladowe. Idealne na imprezę sylwestrową lub noworoczny deser! 


Składniki

na ciasto:

•kostka masła
•1/4 szklanki kakao
•łyżka kawy rozpuszczalnej
•2 szklanki cukru
•2 szklanki mąki
•łyżeczka sody oczyszczonej
•2 jajka
•szczypta soli
•1/2 szklanki jogurtu naturalnego

reklama



na krem:  

•2 szklanki cukru pudru
•1/2 szklanki kakao
•1/2 kostki masła, rozpuszczonego
•1/2 szklanki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Kakao i kawę rozpuść w szklance gorącej wody, doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, dodaj cukier, mąkę, sól, sodę i miksuj do połączenia składników. Dodaj jajka i jogurt i dokładnie wymieszaj. Przelej do foremki wyłożonej pergaminem i piecz około 45 minut w 180ºC, do tzw. suchego patyczka. Składniki kremu utrzyj na gładką masę i rozsmaruj na wystudzonym cieście.


przepis: Matylda Rosłaniec 
zdjęcie: shutterstock