Mazurek z pomarańczami i lodami kawowymi


Wiosna pachnie żonkilami, a smakuje żurem i tradycyjnym mazurkiem. Prezentujemy oryginalny przepis na mazurka wielkanocnego z lodami i pomarańczami.

Składniki

Na Blaty:
•2 szklanki mąki,
•2 łyżki cukru,
•łyżkę sody oczyszczonej,
•jajko,
•2 łyżki miodu,
•¼ kostki masła,
•4 łyżki śmietany.

Na krem:
•1½ szklanki mleka,
•1/3 szklanki kaszy manny,
•¾ kostki masła,
•1/3 szklanki cukru pudru,
•2 łyżki rumu,
•opakowanie lodów kawowych,
•skórkę kandyzowaną.

Dodatkowo: powidła śliwkowe.

Przygotowanie

Wszystkie produkty na blaty wymieszaj, wyrobione ciasto schłodź. Podziel je na trzy części i rozwałkuj. Blaty piecz przez 10 min w 180°C. Zrób krem: ugotuj kaszę mannę w mleku, wystudź i połącz z masłem utartym z cukrem i rumem. Blaty posmaruj powidłami śliwkowymi i kremem. Zostaw mazurek na 4 dni. Podawaj z lodami kawowymi i kandyzowaną skórką pomarańczy.

reklama



Przepis: Krzysztof Małocha, szef kuchni Heron Live Hotel
Zdjęcie: Łukasz Zandecki
Stylizacja: Maria Szkop
Za pomoc w realizacji sesji dziękujemy Heron Live Hotel w Gródku nad Dunajcem, www.heron-hotel.com
Za wypożyczenie naczyń dziękujemy Fabryce Form, www.fabrykaform.pl

Polecamy również: Klarowny żurek wielkanocny na zakwasie.