Na straganie, w dzień targowy, takie słyszy się rozmowy – wiersz Brzechwy chodził mi po głowie, gdy wędrowałem ostatnio po targowisku. Nie było mi dane jednak głośno zacytować tychże rozmów, bo z ust wydarł się jedynie jęk: „Coooo? Przede mną w koszyczku leżała fasolka szparagowa”. Miałem już uknuty plan i oczami duszy widziałem ją podlaną bułką tartą z odrobiną czosnku, gdy zobaczyłem cenę. Nie mogłem uwierzyć: czterdzieści pięć złotych?!

Rozpaczliwie dopytałem miłą sprzedawczynię, czy fasolka aby nie jest pozłacana albo sprowadzona z Peru. Niestety, made in Poland, wyhodowana w cieplutkiej szklarni. Stąd niby ta cena. Kupiłem więc szparagi (też dobre z bułką tartą), a na fasolkę poczekam. Trafiłem też na tańszy (jednak!) bób i groszek cukrowy oraz malowniczo usmarowane czarnoziemem marchewki i pietruszki. A po powrocie do domu wprowadziłem w czyn smutny – dla warzyw oczywiście – finał dziecięcego wierszyka.

Przygotowałem zupę minestrone, czyli wrzuciłem pokrojone i wyłuskane warzywa do garnka z kawałkiem wędzonego boczku i pokrojonymi w kostkę pomidorami. Pogotowałem, dołożyłem pokruszone na kawałki spaghetti, a na koniec posypałem parmezanem. Zjadłem – była pyszna i niedługo znów sobie taką ugotuję.
A to feler – westchnął seler.

Przepis z powieści Fannie Flagg „Smażone zielone pomidory”
Weź:

  • średni zielony pomidor na osobę
  • tłuszcz z bekonu
  • mąkę kukurydzianą
  • mleko
  • sól i pieprz

Pomidory pokrój w grube plastry. Posól, popieprz i obtocz w mące. Smaż na sporej ilości tłuszczu, aż się zarumienią. Zrób zasmażkę: do tłuszczu, który został na patelni, dodaj taką samą ilość mąki. Mieszaj, równocześnie podgrzewając. Potem wlej szklankę ciepłego mleka. Gotuj ciągle, mieszając, aż zasmażka zgęstnieje. Sos posól i popieprz. Polej pomidory.

Orientalna sałatka z bobem
Weź:

  • pół kilo świeżego bobu
  • 2 małe gęste jogurty (grecki, bałkański)
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • łyżeczkę pasty harissa lub innej ostrej, paprykowej
  • cytrynę •małą czerwoną cebulę
  • mały pęczek kolendry
  • garść nasion słonecznika
  • garść nasion dyni
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • sól i pieprz do smaku

Bób ugotuj w osolonym wrzątku, opłucz w zimnej wodzie, wyłuskaj. W misce wymieszaj harissę, oliwę, sok z cytryny i posiekaną nać kolendry. Dodaj bób i odstaw na kilka minut. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż minutę. Dodaj nasiona i orzechy, smaż, mieszając jeszcze 2 minuty. Na talerzach rozłóż bób, obok nasiona i nałóż po dużej łyżce jogurtu. Posyp odrobiną soli i pieprzu.


Tagliatelle z brokułami
Weź:

  • brokuły
  • cebulę
  • duży ząbek czosnku
  • ¼ szklanki oliwy extra virgin
  • 3 fileciki anchois
  • małą garść kaparów
  • kilka gałązek pietruszki
  • łyżkę soku z cytryny
  • gałązkę rozmarynu
  • makaron tagliatelle
  • parmezan

Brokuły podziel na małe różyczki, wrzuć do wrzątku i blanszuj 5 minut, odcedź. Cebulę pokrój w drobną kostkę, anchois, kapary i czosnek drobno posiekaj. Ugotuj makaron. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć brokuły i smaż, mieszając dwie minuty. Dodaj pokrojone składniki, mieszaj i smaż jeszcze 3 minuty. Wrzuć posiekaną natkę i rozmaryn, wlej sok z cytryny. Dodaj ugotowany makaron, zamieszaj dokładnie i podawaj posypany parmezanem.

Faszerowane cukinie z ricottą
Weź:

  • 5 okrągłych cukinii (jeśli ich nie dostaniesz, zastąp je dorodnymi pomidorami lub papryką)
  • puszkę karczochów w zalewie
  • białą cebulę
  • 3 duże pieczarki
  • 400 g ricotty
  • jajko
  • pół szklanki soczewicy
  • pół szklanki pęczaku
  • pół szklanki ryżu
  • litr bulionu drobiowego
  • 2 gałązki bazylii
  • dymkę
  • 3 gałązki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku 
  • 2 łyżki oliwy

Zagotuj bulion. Z cukinii odetnij czubki, wrzuć wraz z resztą do bulionu i gotuj 5 minut. Wyłów, ostudź, ostrożnie usuń miąższ. Jeśli używasz pomidorów lub papryki, pomiń ten krok. Cebulę i pieczarki drobno posiekaj, wrzuć na patelnię z łyżką oliwy, przesmaż, aż zmiękną, dopraw. Do gotującego się bulionu wrzuć pęczak, po 10 minutach soczewicę, po kolejnych 10 – ryż. W sumie wszystko powinno się gotować mniej więcej pół godziny. Odcedź, przełóż do miski, dodaj cebulę z pieczarkami, posiekane zioła i ricottę oraz trochę posiekanego miąższu cukinii. Wbij jajko, wymieszaj dokładnie i dopraw. Nałóż do wydrążonych cukinii, przykryj czapeczkami i skrop oliwą. Piecz w temperaturze 180ºC przez 20 minut.


Kurczak z młodymi warzywami po tajsku
Weź:

  • kurczaka
  • 2 kawałki trawy cytrynowej
  • gałązki tajskiej bazylii (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 2 dymki
  • brokuły
  • 3 garści świeżego groszku cukrowego
  • kilka małych cukinii
  • bulwę kopru włoskiego
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

Nas sos:

  • gałązkę trawy cytrynowej
  • łyżeczkę kaparów
  • pęczek pietruszki
  • jajko na twardo
  • 2 dymki
  • gałązkę tajskiej bazylii
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół szklanki oliwy extra virgin

Kurczaka umyj, osusz, natrzyj masłem, solą i pieprzem, odstaw. Włóż do niego trawę cytrynową, bazylię, imbir i dymki pokrojone na kawałki. Otwór zepnij wykałaczkami. Wstaw w brytfance do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz godzinę i 15 minut. Sprawdź, czy mięso jest dobre – nakłuj udko w najgrubszym miejscu. Jeśli wypłynie klarowny sok, jest gotowe do jedzenia. Brokuły podziel na różyczki, koper pokrój w plastry. Razem z groszkiem blanszuj warzywa we wrzątku przez 7 minut, wyłów. Kiedy mięso będzie dobre, dorzuć warzywa do brytfanki i piecz jeszcze 10–15 minut. Przygotuj sos. Białą część trawy cytrynowej obierz z twardej wierzchniej warstwy, drobniutko posiekaj. Wrzuć do miksera, dodaj pietruszkę, bazylię, sos sojowy i oliwę. Zmiksuj na gładko. Osobno posiekaj kapary i jajko na twardo, wymieszaj z sosem. Polej gotowego kurczaka i warzywa.

Kisz z czarnymi oliwkami, rozmarynem i cząbrem
Weź:

  • 3 garści czarnych oliwek bez pestek
  • pół szklanki tłustej śmietany
  • 1/5 kostki masła
  • kawałek parmezanu (ok. 100 g)
  • dużą gałązkę rozmarynu
  • dużą gałązkę cząbru
  • jajko

Na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 150 g chłodnego masła 
  • szczyptę soli

Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, masło „zestrugaj” nożem do mąki. Wymieszaj i wygniataj palcami, aż całe się rozetrze. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodaj trochę zimnej wody. Ugnieć dobrze, uformuj kulę i wstaw do lodówki na godzinę. Rozwałkuj, wyłóż formę do kiszu. Podpiecz 15 minut w temperaturze 180ºC. Wyjmij. Oliwki pokrój na połówki, zioła posiekaj, parmezan zetrzyj na tarce. W misce rozkłóć śmietanę z jajem. Dodaj oliwki i zioła, wymieszaj. Masło pokrój na małe kawałeczki, posmaruj nim podpieczone ciasto, całość polej masą. Piecz 20 minut w 180ºC.


Minipizze ze szparagami i bobem
­Weź:

  • opakowanie gotowego ciasta na pizzę lub ciasta francuskiego
  • pęczek zielonych szparagów
  • dwie szklanki bobu
  • litr bulionu warzywnego
  • dużą kulę mozzarelli 
  • jajo
  • gałązkę bazylii 
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • sól i pieprz do smaku

Ciasto rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia, pokrój na kwadraty lub wytnij okręgi. Szparagi oczyść, usuń zdrewniałe końcówki. Bulion zagotuj, wrzuć szparagi, gotuj 5 minut, wyłów i odstaw. Do tego samego bulionu wrzuć bób, gotuj 10 minut. Ostudź i wyłuskaj. Mozzarellę pokrój w plastry. Jajo rozbełtaj, posmaruj ciasto. Na każdą porcję połóż 2–3 plastry mozzarelli, po kilka szparagów i trochę bobu oraz kilka listków bazylii. Dopraw solą i pieprzem, skrop lekko oliwą. Piecz 10–15 minut w temperaturze 200ºC.

Sałatka z ogórków i sera pleśniowego
Weź:

  • 3 nieduże ogórki gruntowe
  • małą czerwoną cebulę
  • garść nasion słonecznika
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • kawałek sera z niebieską pleśnią
  • sól i pieprz do smaku

Ogórki obierz i obieraczką do warzyw pokrój wzdłuż w paski. Cebulę drobniutko posiekaj, wrzuć do miski, wlej olej i ocet winny, wymieszaj dokładnie, dopraw. Polej ogórki i odstaw. Na suchej patelni upraż pestki. Rozłóż na talerze ogórki, posyp pokruszonym serem i pestkami.


Zielona lazania z rukolowym pesto
Weź:

  • opakowanie ciasta na lazanię
  • pęczek pietruszki
  • dużą cukinię
  • pół kilo szpinaku
  • szklankę słodkiej śmietanki 18%
  • 1/3 szklanki oliwy extra virgin
  • duży ząbek czosnku
  • kawałek parmezanu (ok. 100 g)
  • garść orzeszków pinii
  • opakowanie (ok. 150 g) rukoli
  • litr bulionu z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku

Zagotuj bulion, wrzuć do niego szpinak, blanszuj 5 minut, odcedź i odciśnij dokładnie. Odłóż, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przesmaż na łyżce oliwy na patelni, dopraw i odstaw. Na suchej patelni upraż orzeszki pinii, wrzuć do miksera razem z rukolą, czosnkiem i oliwą. Zmiksuj pesto. W osobnej misce wymieszaj utarty parmezan ze śmietanką, dodaj 3 łyżki bulionu. Na dno żaroodpornego naczynia nalej odrobinę bulionu, połóż warstwę ciasta. Przykryj cienką warstwą szpinaku, na nim połóż odrobinę pesto i polej kilkoma łyżkami śmietanki z parmezanem. Przełóż ciastem i układaj kolejną warstwę z cukinią, ponownie dodając pesto i podlewając sosem. Na górze musi być warstwa ciasta. Polej ją resztką sosu. Jeśli masz wrażenie, że potrawa jest zbyt sucha, dolej do naczynia trochę bulionu. Piecz 30 minut w temperaturze 200ºC.

Zupa z zielonego groszku z miętą
Weź:

  • kilo zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • litr bulionu drobiowego
  • pół szklanki słodkiej śmietanki 12%
  • 3 grube plastry wędzonego boczku
  • 3 gałązki mięty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 kromki żytniego chleba
  • sól i pieprz do smaku

W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć wyłuskany groszek, przesmaż 3 minuty, mieszając. Odsyp szklankę, resztę zostaw w garnku i dolej bulion. Wrzuć miętę, gotuj 5 minut. Dolej śmietankę, zamieszaj i zmiksuj wszystko na gładko. Wlej do garnka, dodaj odłożony groszek, trzymaj na małym ogniu. Boczek pokrój w kostkę, usmaż skwarki, zdejmij z patelni. Na pozostałym tłuszczu zrób grzanki z chleba. Rozlej zupę do miseczek, posyp grzankami i skwarkami. Smakuje również jako chłodnik.


Tekst: Cote Sud, Stanisław Gieżyński
Fotografie: Cote Sud/East News

reklama