Kurczak z warzywami i migdałami

 

Składniki:
 

•pierś kurczaka
•marchewka
•½ pęczka szparagów
•cytryna
•duża garść zielonej fasolki szparagowej
•mała cukinia
•czerwona cebula
•garść migdałów
•gałązka tymianku
•pęczek dymki
•2 łyżki oliwy
•2 łyżki sosu sojowego
 

Sposób przygotowania:

Oczyść szparagi, odetnij zdrewniałe części łodyg. Marchewki pokrój w paski, cukinię
w plasterki, czerwoną cebulę w piórka. Odetnij końce fasolki. W osolonym wrzątku
gotuj ją przez 7 minut, marchewkę i szparagi po 5 minut. Osącz. Na patelni rozgrzej
oliwę, wrzuć pokrojonego w plastry kurczaka i smaż 3 minuty. Dodaj cebulę, cukinię,
gałązkę tymianku i migdały, smaż 2 minuty. Wrzuć pozostałe warzywa i pokrojoną
w dwucentymetrowe kawałki dymkę. Smaż jeszcze przez 3 minuty. Wlej sok z połowy
cytryny i sos sojowy. Duś jeszcze 2 minuty i podawaj z brązowym ryżem.


Tekst: Staszek Gieżyński
 

 

reklama