Sałatka z ziemniaków i mięty z dressingiem musztardowym
 

SKŁADNIKI
 

•kilogram młodych, woskowych ziemniaków,
•¹/³ szklanki oliwy extra virgin,
•2 czerwone cebule,
•główka czosnku,
•duża garść listków mięty.


NA DRESSING
 

•4 łyżki oliwy extra virgin,
•2 łyżki czerwonego octu winnego,
•łyżeczka musztardy dijon,
•sól i pieprz.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Nagrzej piekarnik do 200ºC. Ziemniaki umyj i ugotuj w osolonej wodzie, osącz, ostudź i przekrój na pół. Na dno brytfanki wlej oliwę, wstaw naczynie do piekarnika na 10 minut. Wrzuć ziemniaki, pokrojone w ósemki cebule i całe ząbki czosnku. Zamieszaj i piecz, aż się ziemniaki zrumienią – około 20 minut.

Zrób dressing: wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, tak aby powstała emulsja, dopraw solą i pieprzem. Listki mięty podrzyj w palcach. Wrzuć do miski razem z ciepłymi ziemniakami, polej dressingiem, wymieszaj i od razu podawaj.


Opracowanie: Staszek Gieżyński
Zdjęcia: Wolfgang Schradt/Stockfood

 

reklama