Prezenty nie tylko pod choinką! Nawet ze śledzika można zrobić paczuszkę i przewiązać kokardką. Ze szczypiorku! 


Składniki:

• 6 filetów śledziowych
• 2 łyżki tartego jaja ugotowanego na twardo
• łyżka tartego oscypka
• łyżeczka gęstego majonezu
• winne jabłko
• 2 łyżki drobno posiekanych marynowanych borowików
• łyżeczka siekanej natki
• szczypiorek
• szalotka 
• olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
• cytryna 
• pomarańcza 
• 2 łyżki pomidorów concasse (pokrojonych w kostkę, bez skóry oraz gniazd nasiennych)
• 4 ogórki kiszone
• 2 średnie czerwone cebule
• 50 ml zredukowanego barszczu
• po 2 buraki złote i czerwone chioggia
• sól, pieprz, przyprawy korzenne   

reklama



Filety śledziowe pokrój na równe kawałki, zamarynuj w korzennych przyprawach, cytrynie, oleju rzepakowym, odstaw w chłodne miejsce.

Sporządź nadzienia:
1 – jajko gotowane, oscypek, tarte jabłko, łyżka majonezu do sklejenia, przyprawy;
2 – siekane grzyby marynowane, szalotka (drobna kostka), siekana natka, olej rzepakowy, przyprawy;
3 – pomidory concasse, tarty ogórek kiszony bez skóry i pestek, szalotka (drobna kostka), przyprawy korzenne, olej rzepakowy.

Czerwoną cebulę pokrój w krążki, sparz w wodzie z cukrem i solą doprawioną liściem laurowym, goździkami i zielem angielskim. Buraki pokrój cienko i zamarynuj w redukowanym soku z pomarańczy i cytryny, oleju, przyprawach. Z barszczu zredukowanego i oleju utrzyj emulsję.

Filety śledziowe nadziej farszami i zwiąż sparzonym szczypiorkiem w paczuszki.



przepis: Michał Tkaczyk, szef kuchni restauracji Elixir w Domu Wódki 
zdjęcia: Łukasz Zandecki
stylizacja: Maria Szkop