Wiosną niewiele potrzeba do szczęścia. Lekkie, chrupiące warzywa w towarzystwie wykwintnych małży Św. Jakuba zadowolą najbardziej wyrafinowane podniebienia.

 

Składniki:

 

•12 przegrzebków

•3 łyżki sezamu

•oliwa

•pęczek zielonych szparagów

•1/2 szklanki zielonego groszku

•cytryna

•sól

•pieprz

 

Sposób przygotowania:

 

Przegrzebki porządnie osusz ręcznikiem papierowym i obtocz w sezamie wymieszanym z solą i pieprzem. Na mocno rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy, smaż przegrzebki partiami, po 2 minuty z każdej strony. Szparagi i groszek ugotuj al dente (około 4 minuty) i podawaj z przegrzebkami i cząstką cytryny.

 

Przepis: Matylda Rosłaniec

reklama