Klarowny żurek z kluskami chrzanowymi i kiełbasą jagnięcą


Na stole rządzi chrzan. Trafił nie tylko do kluseczek w żurku i lodów zjadanych pod śledzika, ale nawet do czekolady. Chrzanić można wszystko! W szczególności żurek wielkanocny na zakwasie. Prosty przepis poniżej.

Weź:

•1 kg kości wieprzowych,
•½ kg włoszczyzny,
•mały słoiczek chrzanu,
•3 jajka,
•czubatą szklankę mąki,
•½ pojemniczka śmietany,
•300 g kiełbasy jagnięcej,
•majeranek,
•czosnek,
•1 litr domowego zakwasu na żurek,
•10 jajek przepiórczych.

Z kości wieprzowych, włoszczyzny, czosnku i majeranku ugotuj bulion, sparz w nim kiełbasę jagnięcą. Wlej zakwas, ale bez mąki. Potem wystudź i zamroź ugotowany żurek. Następnie rozmrażaj go przez noc na sitku wyłożonym papierem (po rozmrożeniu sam się sklaruje). Chrzan zagotuj w śmietanie, ostudź, dodaj do jajek i mąki, zrób lane ciasto, wykładaj je na wrzątek. Podawaj żurek ze sparzoną jagnięcą kiełbasą, kluskami i ugotowanymi jajkami przepiórczymi.

reklama



Przepis: Krzysztof Małocha, szef kuchni Heron Live Hotel
Zdjęcie: Łukasz Zandecki
Stylizacja: Maria Szkop
Za pomoc w realizacji sesji dziękujemy Heron Live Hotel w Gródku nad Dunajcem, www.heron-hotel.com
Za wypożyczenie naczyń dziękujemy Fabryce Form, www.fabrykaform.pl

Polecamy również: Pyszna babka buraczkowa.