Wielkanoc: dekoracje i tradycje


Wielkanoc to czas radości i słońca, które powinny wprosić się również do stołu. Z tej okazji w galerii zdjęć prezentujemy modne dekoracje na stół wielkanocny, o które zadbały popularne blogerki: Urszula Michalak, Joanna z Green Canoe i Zoyka. Poza ozdobami, nastrój zapewnią równie piękne maniery. O tym, jak zaplanować miejsca dla gości, z jakim wyprzedzeniem zapraszać rodzinę na święta i o wielu innych niuansach savoir vivre piszemy poniżej.
 

Z jakim wyprzedzeniem zapraszać rodzinę na święta?


Na świąteczne spotkania należy zaprosić gości z około dwutygodniowym wyprzedzeniem. Najważniejsze jest wstępne potwierdzenie obecności. Dopiero wtedy można przejść do dalszych etapów organizacji obiadu lub śniadania wielkanocnego: ustalenia menu i podziału obowiązków. O godzinie rozpoczęcia decydują ostatecznie gospodarze i to oni powinni powiadomić gości na ten temat.

 

Jak zaplanować miejsca dla gości przy stole?

 

Jeśli na świętach ma pojawić się kilkanaście osób, warto już w momencie przygotowywania stołu ustalić, kto gdzie będzie mógł usiąść. Miękkie krzesła należy przeznaczyć dla osób starszych oraz z problemami zdrowotnymi, natomiast miejsca „na dostawkę” nie będą przeszkadzały dzieciom i młodzieży. Bardzo miłym gestem ze strony gospodarzy jest zapobiegliwe położenie poduszek na oparcie dla gości cierpiących z powodu bólu pleców lub dla maluchów, by dosięgały stołu.

Gospodarze powinni zająć miejsca naprzeciw siebie – najlepiej po dwóch końcach stołu. Nie wypada, by na przyjęciach w domu pojawiły się winiety podpisujące siedzenia. Konkretne krzesła wskazują organizatorzy. Najlepiej zostawić jak najwięcej swobody gościom, zaznaczając jednak, że na przykład dane miejsce jest zarezerwowane dla nestorki lub nestora rodu, ponieważ potrzebują oni więcej miejsca, wyższego krzesła i tak dalej. Zadaniem gospodarzy jest dyskretne czuwanie i niedopuszczenie do sytuacji, w której dwie skłócone osoby muszą siedzieć obok siebie.

Ogólne zasady savoir vivre’u głoszą, by - w miarę możliwości - sadzać naprzemiennie: kobieta – mężczyzna. Narzeczeni powinni mieć miejsca obok siebie, natomiast małżeństwa – naprzeciwko, po dwóch stronach stołu.

reklama


O czym pamiętać, idąc jako gość na święta?


Skorzystanie z zaproszenia nie zwalnia z udziału w przygotowaniach świątecznych. Obowiązkiem każdego gościa jest wniesienie własnego wkładu do rodzinnej imprezy. Propozycja pomocy powinna pojawić się już przy pierwszej rozmowie. Należy dowiedzieć, jakiego rodzaju asysta przyda się gospodarzom. Do uprzejmych gestów należą: podwiezienie starszych osób, które nie mają możliwości dotrzeć samodzielnie, upieczenie ciasta lub innego przysmaku wielkanocnego.

Jeśli organizatorzy przyjęcia zarzekają się, że poradzą sobie sami z przygotowaniami, nadal ciąży na nas obowiązek ofiarowania czegoś od siebie. Możemy zdać się na znajomość bliskich osób i domyślić się, jaki prezent lub potrawa będą mile widziane. Kiedy brakuje pomysłów, wystarczy wypróbować sprawdzone patenty na okazjonalny podarunek dla gospodarzy. Należą do nich: ciasto (na przykład mazurek wielkanocny, baba piaskowa), dekoracje na stół wielkanocny (stroik świąteczny, koszyczek z czekoladkami), bukiet lub rośliny w doniczce (wielkanocne kwiaty to między innymi tulipany, hiacynty, żonkile), dobrej jakości wino, bombonierka, upominki dla dzieci.
 

Tradycja składania życzeń wielkanocnych


Gdy nie możemy przybyć na spotkanie wielkanocne, na które zostaliśmy zaproszeni, dobre maniery nakazują, by w dniu świąt skontaktować się telefonicznie z gospodarzami. Mimo nieobecności, mamy obowiązek złożyć życzenia organizatorom, a także gościom, którzy zjawili się na przyjęciu.

W przypadku uczestniczenia w wielkanocnym poczęstunku, dobrze jest znać lokalne tradycje. W większości polskich domów życzenia składa się indywidualnie, dzieląc się z każdym jajkiem – symbolem nowo odradzającego się życia. Jako pierwszy głos zabiera gospodarz lub gospodyni domu, mówiąc kilka słów od siebie i dając znak pozostałym do rozpoczęcia.

Jednak popularny jest również zwyczaj krojenia produktów ze święconki (kiełbasy, jaj, chleba, chrzanu) i nakładania ich na talerz razem z żurem. Dzięki temu obecni przy stole próbują wszystkich potraw z koszyczka. Życzenia wtedy składane są ogólnie przez gospodarzy, tuż przed posiłkiem.

Tekst: Karolina Marek
Zdjęcia: Karolina Grabowska, kaboompics.com
Galeria i treść galerii: Weranda 4/2017


Polecamy również inne inspiracje świąteczne – Dekoracje wielkanocne 2017: podanie jajka w 3 odsłonach.