Francuski styl niejedno ma imię. Tym razem poznajemy go od... kuchni. Pałacowej, ale bez barokowego przepychu. Eleganckiej, ale doprawionej rustykalnymi smaczkami.

 

Styl francuski: na bogato, ale z klasą

 

Gdy słyszymy o francuskich domach,  jedni mają na myśli rustykalny klimat z Prowansji, inni szykowne wnętrza w pałacowym stylu. Nawet gdy są urządzone na bogato, to zawsze z klasą. Tak jak kuchnia Agnieszki Muller, którą sama wymyśliła, dbając o każdy, nawet najmniejszy detal. Dość bogato, choć dyskretnie zdobione meble (pilastry, gzymsy) i imponująco obudowany okap z atrapami szufladek. Na sufitach królewskie sztukaterie dopasowane do mebli. Do tego drewniany stół z surowego drewna i ludwiki, a obok ogromny drewniany kandelabr (ocieplają kuchnię i nadają jej nieco rustykalny charakter). Francuzi kochają blask – stąd żyrandol z kryształkami, drzwi, w które wstawione jest lustro, i srebrne naczynia. Białą przestrzeń przecina czarny blat, który dodaje kuchni szyku. Na tym tle kosz z warzywami czy wazon pełen kwiatów wyglądają bardzo malarsko. Na podłodze wapień, który przyjechał z Normandii. Obowiązkowo strojne i najlepszej jakości zasłony

reklama

 

Kuchnia w stylu francuskim: zasada lustrzanego odbicia

 

Jednym z ważnych punktów francuskiego stylu jest także zasada lustrzanego odbicia. Wejście do kuchni to jej modelowy przykład: dwa stoliki, dwie lampki, dwa ceramiczne turkusowe stołki stanowią udany kontrast dla jasnych tapet, które pełnią rolę obrazów. W kuchni z dbałością o ład ustawiono na półkach ozdobne, ale przydatne naczynia, kinkiety zawieszono w równych odstępach.


ZOBACZ TAKŻE: Biała kuchnia w 12 odsłonach


Stylizacja: Anna Olga Chmielewska
Zdjęcia: Aneta Tryczyńska