Greenery, najmodniejszy kolor tego roku, rządzi nie tylko na wybiegach. Zielenią mamy się otaczać wszędzie, nawet w kuchni. Jest do wąchania, podziwiania, smakowania i filtrowania powietrza.

 

ZIELONE ŚCIANY I PÓŁKI w kuchni
 

Zieleń w kuchni ma się często o wiele lepiej niż w innych pomieszczeniach, bo gdy gotujemy, robi się ciepło i wilgotno. Oto kilka pomysłów na kuchenne grządki.
 

• Drewniane skrzynki zawieszamy na ścianie, jedna pod drugą, i ustawiamy w nich donice z ziołami.

• Pojemniki z ziemią (np. w kolorze kuchni) ustawiamy pod oknami i sadzimy w nich drzewka cytrusowe, mirty, oliwki.

• Górne półki szaf i szafek zastawiamy paprotkami, skrzydłokwiatami, trzykrotkami.

• Coś dla miłośników „zrób to sam”: na szklane słoje robimy opaski z kawałków blachy i mocujemy je do drewnianych deseczek, które zawieszamy na ścianie. Trzymamy w nich świeże zioła i koniecznie aloes, naturalny opatrunek na oparzenia.

• W oknie wieszamy piętrowo donice z haczykami, znajdziemy je na przykład w IKEA.


reklama


 

Meble na grządki w kuchni
 

Za modą na zielone kuchnie podążają producenci mebli i podsuwają gotowe pomysły na to, jak ogród przenieść do domu.

• Kuchenne wyspy z wbudowaną donicą na zioła (w pobliżu kranu).

• Wiszące półki nad wyspą, na których możemy ustawiać kwiaty.

• Stoły z rynienką pośrodku (np. Vox); wstawiamy do niej zieleninę, a kiedy nie chcemy z niej korzystać, zasłaniamy zaślepkami.

• Drewniane drabinki, które ustawiamy na blacie i opieramy o bok szafki.

• Półki rozkładane jak wieszak na bieliznę; na każdym poziomie mieści się spora donica na zioła.

 

Więcej porad i inspiracji znajdziesz w najnowszym wydaniu specjalnym Werandy: "Kuchnia&łazienka"
 


Opracowanie: Joanna Halena, Katarzyna Sadłowska
Zdjęcia: materiały prasowe