reklama

Dania z orzechami

Boże Narodzenie

 

Kurczak Satay
Weź:

  • 2 piersi kurczaka
  • małą papryczkę chili
  • 3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki wody
  • ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Mięso pokrój w kostkę, dopraw, posmaruj odrobiną oliwy i nadziej na szpadki do szaszłyków. Zrób sos: zmiksuj na gładką masę chili bez pestek z sosem sojowym, wodą, olejem sezamowym, sokiem z cytryny, czosnkiem i masłem orzechowym. Kurczaka usmaż na patelni lub grillu. Ułóż na talerzu, a sos podaj w osobnych miseczkach.
Rekomendowane wino: alzacki gewürztraminer

Łosoś z nasionami pinii
Weź:

  • półkilogramowy filet z łososia
  • cytrynę
  • 3 limonki
  • kieliszek wódki
  • 4 łyżki masła
  • garść świeżego koperku
  • garść świeżej mięty
  • garść nasion pinii
  • sól i pieprz do smaku

Z owoców wyciśnij sok, nasiona pinii upraż na suchej patelni. Polej rybę sokiem i wódką, marynuj przez noc w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Zawiń rybę w folię, polej marynatą, dopraw solą i pieprzem. Piecz pół godziny. Koperek i miętę posiekaj, wymieszaj z nasionami. Gotowego łososia wyjmij z folii, posyp ziołami. Podawaj z kawałkami limonki.
Rekomendowane wino: obfite chardonnay, ale nie przesadnie beczkowe


Fussili z orzechami włoskimi
Weź:

  • 4 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • 300 g fussili (tradycyjny sycylijski makaron)
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • garść orzechów włoskich
  • jajo
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki startego pecorino (twardy włoski ser owczy o ostrym zapachu)

Ugotuj makaron al dente. Rozgrzej masło na patelni, rozgnieć ząbek czosnku, smaż 2 minuty, aż zbrązowieje, wyłów. Pokrój boczek w kostkę, przesmaż na maśle, dodaj grubo posiekane orzechy i odsączony makaron. Wszystko polej śmietanką wymieszaną z jajem, dopraw, dokładnie wymieszaj, podawaj natychmiast, posypane startym pecorino.
Rekomendowane wino: wytrawne oloroso, starsze roczniki chablis premier cru


Grzanki z pesto z nerkowców

Weź:

  • bułkę paryską,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść świeżej bazylii,
  • garść świeżej pietruszki,
  • garść orzechów nerkowca,
  • sól i pieprz do smaku.

Bułkę pokrój w plastry, posmaruj połową oliwy i zrób na patelni grzanki. Pozostałe składniki zmiksuj na gładką masę. Posmaruj gorące grzanki i natychmiast podawaj.
Rekomendowane wino: montilla fino


Zupa migdałowa na zimno
Weź:

  • 1/2 kg zblanszowanych migdałów
  • 1/2 l zimnej wody
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • sól i pieprz do smaku
  • dużą garść rodzynek

Migdały zmiksuj, dolej odrobinę wody i miksuj dalej, na pastę. Z chleba usuń skórkę, a miąższ pokrój w kostkę. Czosnek grubo posiekaj. Dodaj do migdałów czosnek i chleb, miksuj dalej. Zmniejsz prędkość, wlewaj powoli resztę wody i oliwę. Na koniec dopraw octem, solą i pieprzem. Rozlej zupę do miseczek, wrzuć do każdej kilka rodzynek.
Rekomendowane wino: manzanilla

Krewetki w cieście kokosowym
Weź:

  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki piwa
  • 1/2 szklanki mąki
  • dużą szczyptę curry
  • łyżeczkę sody oczyszczonej
  • 2 tuziny surowych krewetek
  • dużą garść wiórków kokosowych
  • 5 łyżek dżemu pomarańczowego
  • łyżkę musztardy Dijon
  • łyżkę ostrego chrzanu
  • olej do smażenia

Jaja roztrzep z piwem, curry, sodą i mąką. Jeśli mieszanka będzie zbyt gęsta, dolej odrobinę piwa. Krewetki oczyść, zostaw ogonki. Zanurzaj w cieście, potem w wiórkach. Rozgrzej olej w garnku i smaż krewetki po kilka naraz na złoty kolor. Osącz na kuchennym ręczniku. Zrób sos: wymieszaj dżem z musztardą i chrzanem. Podawaj natychmiast.
Rekomendowane wino: wytrawny riesling

Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografia: Piotr Mastalerz
Stylizacja: Joanna Jarmolińska

reklama
reklama