
Dania z orzechami
Boże Narodzenie
Kurczak Satay
Weź:
- 2 piersi kurczaka
- małą papryczkę chili
- 3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki wody
- ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Mięso pokrój w kostkę, dopraw, posmaruj odrobiną oliwy i nadziej na szpadki do szaszłyków. Zrób sos: zmiksuj na gładką masę chili bez pestek z sosem sojowym, wodą, olejem sezamowym, sokiem z cytryny, czosnkiem i masłem orzechowym. Kurczaka usmaż na patelni lub grillu. Ułóż na talerzu, a sos podaj w osobnych miseczkach.
Rekomendowane wino: alzacki gewürztraminer
Łosoś z nasionami pinii
Weź:
- półkilogramowy filet z łososia
- cytrynę
- 3 limonki
- kieliszek wódki
- 4 łyżki masła
- garść świeżego koperku
- garść świeżej mięty
- garść nasion pinii
- sól i pieprz do smaku
Z owoców wyciśnij sok, nasiona pinii upraż na suchej patelni. Polej rybę sokiem i wódką, marynuj przez noc w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Zawiń rybę w folię, polej marynatą, dopraw solą i pieprzem. Piecz pół godziny. Koperek i miętę posiekaj, wymieszaj z nasionami. Gotowego łososia wyjmij z folii, posyp ziołami. Podawaj z kawałkami limonki.
Rekomendowane wino: obfite chardonnay, ale nie przesadnie beczkowe
Fussili z orzechami włoskimi
Weź:
- 4 łyżki masła
- ząbek czosnku
- 300 g fussili (tradycyjny sycylijski makaron)
- 4 plastry wędzonego boczku
- garść orzechów włoskich
- jajo
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki startego pecorino (twardy włoski ser owczy o ostrym zapachu)
Ugotuj makaron al dente. Rozgrzej masło na patelni, rozgnieć ząbek czosnku, smaż 2 minuty, aż zbrązowieje, wyłów. Pokrój boczek w kostkę, przesmaż na maśle, dodaj grubo posiekane orzechy i odsączony makaron. Wszystko polej śmietanką wymieszaną z jajem, dopraw, dokładnie wymieszaj, podawaj natychmiast, posypane startym pecorino.
Rekomendowane wino: wytrawne oloroso, starsze roczniki chablis premier cru
Grzanki z pesto z nerkowców
Weź:
- bułkę paryską,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- garść świeżej bazylii,
- garść świeżej pietruszki,
- garść orzechów nerkowca,
- sól i pieprz do smaku.
Bułkę pokrój w plastry, posmaruj połową oliwy i zrób na patelni grzanki. Pozostałe składniki zmiksuj na gładką masę. Posmaruj gorące grzanki i natychmiast podawaj.
Rekomendowane wino: montilla fino
Zupa migdałowa na zimno
Weź:
- 1/2 kg zblanszowanych migdałów
- 1/2 l zimnej wody
- 2 kromki pieczywa tostowego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki białego octu winnego
- sól i pieprz do smaku
- dużą garść rodzynek
Migdały zmiksuj, dolej odrobinę wody i miksuj dalej, na pastę. Z chleba usuń skórkę, a miąższ pokrój w kostkę. Czosnek grubo posiekaj. Dodaj do migdałów czosnek i chleb, miksuj dalej. Zmniejsz prędkość, wlewaj powoli resztę wody i oliwę. Na koniec dopraw octem, solą i pieprzem. Rozlej zupę do miseczek, wrzuć do każdej kilka rodzynek.
Rekomendowane wino: manzanilla
Krewetki w cieście kokosowym
Weź:
- 2 jaja
- 1/2 szklanki piwa
- 1/2 szklanki mąki
- dużą szczyptę curry
- łyżeczkę sody oczyszczonej
- 2 tuziny surowych krewetek
- dużą garść wiórków kokosowych
- 5 łyżek dżemu pomarańczowego
- łyżkę musztardy Dijon
- łyżkę ostrego chrzanu
- olej do smażenia
Jaja roztrzep z piwem, curry, sodą i mąką. Jeśli mieszanka będzie zbyt gęsta, dolej odrobinę piwa. Krewetki oczyść, zostaw ogonki. Zanurzaj w cieście, potem w wiórkach. Rozgrzej olej w garnku i smaż krewetki po kilka naraz na złoty kolor. Osącz na kuchennym ręczniku. Zrób sos: wymieszaj dżem z musztardą i chrzanem. Podawaj natychmiast.
Rekomendowane wino: wytrawny riesling
Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografia: Piotr Mastalerz
Stylizacja: Joanna Jarmolińska