reklama

Kulinarna podróż do Szwecji

Boże Narodzenie

Choć to jedna z najprostszych kuchni europejskich, potrafi zaskoczyć – kiszonymi śledziami, dojrzewającym w miodzie łososiem albo ciastkiem z mięsem. Czas nadrobić zaległości.

Placek z chorizo

Weź na ciasto:
• 250 g mąki pszennej
• ¾ kostki zimnego masła
• jajo
• łyżeczkę soli

na masę:
• plaster wędzonego boczku grubości centymetra
• cebulę
• 2 ząbki czosnku
• 10 suszonych pomidorów z zalewy
• jajo •opakowanie śmietany 18%
• kulkę mozzarelli
• 15 plasterków cienkiego chorizo
• sól i pieprz do smaku

Mąkę z solą rozetrzyj w palcach z masłem, wbij jajo i zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę do lodówki. Rozwałkuj, wylep formę do tarty i podpiecz kwadrans w temperaturze 180°C. Boczek pokrój w kostkę, przesmaż na patelni, dorzuć posiekaną cebulę i czosnek, przesmaż chwilę, dodaj pokrojone w paski suszone pomidory. Wyłóż wszystko na zapieczony spód. Śmietanę wymieszaj z jajem, utartym serem i przyprawami. Polej nią farsz, na wierzchu ułóż plasterki chorizo. Zapiecz kwadrans, aż masa stężeje.

Pasztet z kurczaka

Weź:
• 500 g kurczaka
• 500 g wątróbek drobiowych
• 2 marchewki
• pietruszkę
• kawałek selera
• 2 cebule
• 2 listki laurowe
• po 4 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
• 5 ząbków czosnku
• 2 czerstwe kajzerki
• łyżkę masła
• 2 łyżeczki majeranku

• 2 łyżki kaszy manny

• sól, pieprz, słodką paprykę do smaku

Kurczaka włóż do garnka z marchewką, pietruszką, selerem, liśćmi laurowymi, zielem, pieprzem i opaloną nad gazem cebulą. Zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu godzinę, aż mięso będzie miękkie. Na ostatnie 5 minut wrzuć wątróbki. Wyjmij z wywaru, ostudź, oddziel mięso od kości. Bułeczki zalej bulionem i odstaw. Drugą cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na maśle, przepuść przez maszynkę razem z mięsem, wątróbkami i kajzerkami. Dopraw solą i pieprzem, dodaj majeranek i kaszę mannę, wyrób rękami. Przełóż do małych foremek, posyp papryką i piecz 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Podawaj udekorowane cząstkami pomarańczy, oliwkami i świeżym rozmarynem.

Mus czekoladowy

Weź:
• 2 tabliczki czekolady
• łyżkę masła

• łyżkę cukru

• półtorej szklanki kremówki

• owoc granatu

• pół grejpfruta, brzoskwinie i ananasy do dekoracji

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Zanim ostygnie, wmieszaj do niej masło. Zimną śmietanę ubij na sztywno z cukrem, połącz z ostudzoną czekoladą. Dodaj połowę pestek granatu. Przełóż mus do pucharków, udekoruj pozostałymi owocami.

Terrina z łososia

Weź:
• 500 g filetu z łososia
• 2 ząbki czosnku
• 3 jaja
• szklankę gęstej śmietany
• 3 cytryny
• pół pęczka koperku
• łyżkę masła
• sól i pieprz do smaku

Łososia pokrój w centymetrową kostkę, czosnek drobno posiekaj. Jaja wymieszaj dobrze ze śmietaną, czosnkiem i sokiem z jednej cytryny. Dopraw solą, pieprzem, dodaj łososia i wymieszaj. Włóż do nasmarowanej masłem formy, wstaw do kąpieli wodnej i piecz pół godziny w 180°C. Wyjmij, ostudź i wstaw na kilka godzin do lodówki. Podawaj posypaną posiekanym koperkiem z kawałkami cytryny.

Śledzie w curry i w occie

Weź:
• 6 płatów śledziowych solonych

na sos curry:
• pół szklanki jogurtu naturalnego
• łyżeczkę musztardy
• pół łyżeczki proszku curry
• pół jabłka
• 2 łyżki cebulek marynowanych ze słoika
• sok z cytryny
• sól i pieprz do smaku

na zalewę octową:
• 3 goździki

• 2 liście laurowe
• po 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
• 2 łyżki cukru
• 2 szklanki wody
• ¾ szklanki octu jabłkowego
• 2 cebule

Śledzie wymocz na noc. Potem pokrój na kawałki. Jogurt połącz z musztardą i curry, dopraw solą, pieprzem i 2 łyżkami soku z cytryny. Wrzuć do miski połowę śledzi, dodaj pokrojone w kostkę jabłko i cebulki, polej jogurtową zalewą i odstaw na noc do lodówki. Zrób drugą zalewę: zagotuj wodę z cukrem i przyprawami, wrzuć pokrojoną w pierścienie cebulę i gotuj 3 minuty. Zdejmij z ognia, wlej ocet i wystudź. Zalej drugą część śledzi chłodną zalewą razem z cebulą, zakryj i wstaw na noc do lodówki.

Pasztet z bażanta

Weź:
• sprawionego bażanta
• 150 g wątróbki drobiowej
• 250 g mielonej wieprzowiny
• 2 szalotki
• 2 marchewki
• kawałek selera
• 2 liście laurowe
• gałązkę tymianku
• po 4 ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego
• ząbek czosnku
• łyżkę masła
• jajo
• 2 łyżki czerwonego wina
• pół łyżeczki mielonego pieprzu
• pół łyżeczki soli morskiej
• garść suszonej żurawiny
• garść pistacji

Bażanta podziel na małe części, włóż do garnka z jedną szalotką, selerem, marchewkami, liśćmi laurowymi, ty- miankiem, pieprzem w ziarnach, solą i zielem angielskim. Zalej wodą i gotuj godzinę na małym ogniu. Wyjmij mięso, przestudź, oddziel od kości. Wątróbkę przesmaż na maśle z posiekaną szalotką i czosnkiem. Przepuść przez maszynkę razem z mięsem bażanta, dodaj wieprzowinę, czerwone wino, jajo, posiekane pistacje i żurawinę. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób ręką. Włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do kąpieli wodnej do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz półtorej godziny, wyjmij, ostudź i schłódź w lodówce.

Tarta z łososiem i krewetkami

Weź na ciasto:
• kostkę masła
• 300 g mąki
• 2 jaja
• pół łyżeczki soli
• szczyptę imbiru
• szczyptę gałki muszkatołowej

na masę:
• 300 g mielonego twarogu na sernik
• mały gęsty jogurt naturalny •3 piórka szczypiorku •2 łyżki kaparów •garstkę kolorowego pieprzu •4 liście sałaty •ząbek czosnku •łyżkę oliwy •garść niedużych surowych krewetek •4 plastry łososia wędzonego na zimno •garstkę ulubionych kiełków •limonkę

Masło pokrój w kostkę, rozetrzyj palcami z mąką, solą i przyprawami, dodaj jaja i zagnieć. Odstaw na godzinę do lodówki. Rozwałkuj i wyłóż formę. Piecz 20 minut w 180°C. Serek połącz z jogurtem, posiekanym szczypiorkiem i kaparami oraz pieprzem. Na upieczony spód połóż liście sałaty, na nie masę serową. Czosnek posiekaj, zagrzej minutę na oliwie. Dorzuć oczyszczone krewetki i smaż 3 minuty, mieszając. Połóż je na wierzch tarty razem z plasterkami łososia, udekoruj kiełkami. Podawaj z cząstkami limonek.

Pulpeciki wieprzowe

Weź:
• 500 g mielonego mięsa z szynki
• pół szklanki śmietany kremówki
• ¼ szklanki bułki tartej
• jajo
• cebulę
• 4 łyżki klarowanego masła
• dużą szczyptę cynamonu
• dużą szczyptę mielonego imbiru
• sól i pieprz do smaku

W misce wymieszaj śmietanę z jajem i bułką tartą, odstaw na 5 minut, aż masa spęcznieje. Cebulę posiekaj i zeszklij na odrobinie masła. Wrzuć do miski razem z mięsem, przyprawami, bułką tartą. Wyrób rękami masę, uformuj pulpeciki i smaż na reszcie masła na rumiano. Smakuje i na gorąco, i na zimno.

Chleb z orzechami

Weź:
• 500 g mąki chlebowej
• 10 g soli
• 10 g cukru
• 2 łyżki octu jabłkowego
• szklankę orzechów włoskich
o pakowanie suchych drożdży
• 2 szklanki wody
• jajo

Zmiel 5 orzechów, resztę posiekaj. Mąkę przecedź do miski, wsyp drożdże, sól i cukier, dodaj posiekane orzechy. Wymieszaj, wlej letnią wodę i wy- rabiaj ciasto. Przełóż do wyłożonej papierem rynienki. Przykryj ściereczką i odstaw na półtorej godziny do wyroś-nięcia. Posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp zmielonymi orzechami. Piecz w temperaturze 200°C przez 45 minut. Ostudź i wyjmij z formy.

Placek z mielonym mięsem

Weź na ciasto:
• szklankę mąki pszennej
• ¾ kostki zimnego masła
• jajo
• łyżeczkę soli

na masę:
• 500 g mielonego mięsa wieprzowego
• cebulę
• 2 ząbki czosnku
• łyżkę oliwy
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• puszkę siekanych pomidorów
• dużą szczyptę ziół prowansalskich
• 2 pomidory
• garstkę listków bazylii
• sól i pieprz do smaku

Mąkę z solą rozetrzyj w palcach z masłem, wbij jajo i zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę do lodówki. Rozwałkuj, wylep formę do tarty i piecz kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oliwie. Wrzuć mięso i smaż 3 minuty, mieszając. Dodaj koncentrat, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i smaż jeszcze 2 minuty. Dorzuć pomidory z puszki, dopraw i gotuj, aż płyn odparuje. Potem wyłóż mięso na podpieczone ciasto i ponownie wstaw do piekarnika na blisko kwadrans. Wyjmij, na wierzchu połóż posiekane pomidory z bazylią.

Muffinki z białą czekoladą

Weź na ciasto:
• 3 białka
• łyżeczkę esencji waniliowej
• 200 g mąki
• ²⁄3 szklanki cukru
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki kakao
• pół łyżeczki soli
• 2 łyżki oleju
• ¼ kostki masła
• pół szklanki mleka

na masę:
• 2 tabliczki białej czekolady
• szklankę homogenizowanego serka śmietankowego
• ¼ kostki masła
• pół łyżeczki esencji migdałowej

Białka wymieszaj w misce z esencją waniliową. W drugim naczyniu połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i sól. Masło utrzyj mikserem, wlewając cienkim strumieniem olej. Wsyp mieszaninę mąki, wlej mle-ko i ucieraj 2 minuty. Na koniec dodaj białka i zamieszaj. Foremki wyłóż pa-pierowymi papilotkami i napełnij masą do dwóch trzecich. Piecz 25 minut w 180°C. Zrób masę: czekoladę po-krusz na kawałki, wrzuć do miski i rozpuść w kąpieli wodnej. Masło zmiksuj z serkiem, dodaj płynną czekoladę i esencję. Miksuj, aż wszystko się połączy, schłódź w lodówce pół godziny. Ostudzone muffinki udekoruj masą wyciśniętą z rękawa cukierniczego.

Sałatka z pomarańczami i brukselką

Weź:
• 15 brukselek
• 2 pomarańcze
• 4 gałązki natki pietruszki
• ¹⁄3 szklanki świeżego soku pomarańczowego
• sól i pieprz do smaku

Brukselkę ugotuj do miękkości, pomarańcze obierz, podziel na cząstki i pokrój. Natkę posiekaj. Połącz wszystkie składniki, polej sokiem, delikatnie dopraw i wymieszaj.

Sałatka śledziowa z buraczkami

Weź:
• 3 nieduże buraki
• jabłko
• cebulę
• łyżkę kaparów

• 2 solone płaty śledziowe
• 3 pióra szczypiorku

na zalewę:
• 2 szklanki wody
• ¾ szklanki cukru
• pół szklanki octu
• po 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
• 5 goździków

na sos:
• 3 łyżki śmietany 18%
• 2 łyżki majonezu
• sól i pieprz do smaku

Składniki zalewy zagotuj i ostudź. Buraki ugotuj w łupinach, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i jabłko pokrój w kostkę. Zalej wszystko zalewą i odstaw na dwie godziny. Śledzie namocz, pokrój na kawałki. Warzywa odcedź z zalewy, wymieszaj ze śledziami, kaparami i posiekanym szczypiorkiem. Składniki sosu połącz, dodaj do reszty i zamieszaj. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Rozłóż do szklanych kieliszków, udekoruj odrobiną szczypiorku i kilkoma kaparami.

Opracowanie: Staszek Gieżyński
Tekst i zdjęcia: Stockfood/Free

reklama
reklama