werandacountry.pl werandaweekend.pl
reklama

Ciasteczka słodkie serduszka

Sztuka Życia

Zaskocz domowników i gości wspaniałymi ciasteczkami, które idealnie pasują do popołudniowej herbatki w rodzinnym gronie.

Składniki:

•pół kostki miękkiego masła

•czubata łyżkę kwaśnej śmietany

•2 łyżki cukru

•cukier waniliowy

•szczypta soli

•szczypta proszku do pieczenia

•śmietankowy aromat do ciast

•1¼ szklanki mąki plus garstkę do podsypywania

Do dekoracji:

•masa cukrowa (lukier plastyczny) do ozdabiania tortów w kolorze różowym i czerwonym (do kupienia w dobrych marketach lub w internecie)

•biały lukier królewski (cukier puder utarty z odrobiną białka jajecznego i paroma kroplami soku z cytryny)

Sposób przygotowania:

W miseczce wymieszaj masło, śmietanę, cukier, cukier waniliowy i aromat. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i zagnieć zwarte ciasto (jeśli potrzeba, podsyp więcej mąki). Zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Wyjmij, rozwałkuj na stolnicy. Wykrawaj ciasteczka w kształcie serduszek i piecz 10-15 minut na złoty kolor w 180°C. Rozwałkuj masę cukrową na posypanej cukrem pudrem stolnicy, foremką wykrawaj różowe i czerwone serduszka. Pędzelkiem lekko posmaruj ostudzone ciasteczka wodą i przyklej serduszka z masy cukrowej, ich brzegi udekoruj kropeczkami z lukru królewskiego.

reklama
reklama
reklama