Dr Irena Eris Tasty Stories: Różnorodność w życiu, jedność w kuchni

Sztuka Życia

W ostatnią sobotę października odbyła się druga kolacja w ramach projektu Tasty Stories Dr Irena Eris. Tym razem w hotelu na Wzgórzach Dylewskich gotowały One –  trzy wyjątkowe kobiety, szefowe kuchni: Agnieszka Wilbrandt, Sylwia Stachyra i Mariola Monczak. 

To ostatnia kolacja z cyklu, w którym Hotel SPA Dr Irena Eris przybliża lokalnych producentów oraz utalentowanych kucharzy. Głównym motywem tegorocznej edycji było hasło „Różnorodność w życiu, jedność w kuchni”, a bohaterkami filmowych portretów części warmińsko-mazurskiej zostały kobiety. I nie był to przypadek, bo szefową kuchni w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie jest Agnieszka Wilbrandt, od 12 lat związana z Restauracją Oranżeria.

O swoim życiu, codziennych emocjach, relacjach z partnerami, o źródle sukcesów, ale i porażek kobiet w kulinarnych świecie opowiedziały też: Małgorzata Sójka, szef cukierni, lokalne producentki, których produkty trafiają do hotelowej kuchni SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie - Joanna Walkiewicz prowadząca z mężem ekologiczne gospodarstwo ogrodnicze oraz Helena Wróblewska i Izabela Ciesielska, właścicielki hodowli kóz i serowarni. Ich przepisy były inspiracją  do stworzenia menu finałowej kolacji „One”.

Weekend rozpoczął się w piątek 19. października otwartą kolacją plenerową w urokliwej Rybakówce położonej nad stawem, nieopodal hotelu. Goście próbowali m.in. pasztet z boczku, paprykarzem ze szczupaka i jadalnymi kwiatami Mariusza Kusia, rogaliki i babki dyniowe Małgorzaty Sójki, o nadzwyczajnej słodyczy ostatnie truskawki z gospodarstwa Joanny Walkiewicz. W sobotnie przedpołudnie goście obejrzeli dokument „Boginie jedzenia” w reżyserii Francuzki Vérane Frédiani. Szefowe kuchni i cukierni, sommelierki oraz barmanki opowiadały o regułach rządzących światem gastronomii i o tym, co wnoszą do niego jako kobiety.

W sobotni wieczór rozświetliły się też wnętrza Gospody Sielanka, gdzie rozpoczęła się Kolacja „One”. Podano ptysia z kozim sercem i świeżą truskawką, do tego Ca’ di Rajo, Epsilon PINK Extra Dry z włoskiego regionu Veneto, pierwsze z doskonałych win serwowanych przez sommeliera Krzysztofa Królczyka z Wineonline, partnera kolacji.

Każdemu daniu towarzyszyły filmowe opowieści tegorocznych bohaterek Dr Irena Eris Tasty Stories. Goście mogli podziwiać scenografię przygotowaną specjalnie na wieczór przez Martę Szostek i Martę Kondratowską z Supergirls Do Design. Elegancką zastawę stołową, zapewniła firma Gastro Magic, a o komfort gości przy stołach zadbała firma Rent Design. Oficjalnym zakończeniem kolacji były podziękowania i gorące brawa dla wszystkich, którzy przyczynili się do realizacji drugiej edycji projektu Dr Irena Eris Tasty Stories. 

Filmowe wywiady oraz więcej informacji o bohaterach Dr Irena Eris Tasty Stories są dostępne na stronie www.DrIrenaErisTastyStories.com.