W poszukiwaniu idealnego smaku kawosze są w stanie zrobić wiele. Testują przelewowe zaparzacze, kafeterie, chemeksy, dripy czy tygielki... Zgłębiają tajniki mielenia kawy, temperatury wody, czasu parzenia, nawet ruchów dłoni...

 

Poranna kawa to misterium zakończone, zupełnie jak w reklamie, łykiem smakowitego napoju. Ci, którzy nie mają czasu na ceregiele, a marzą o dobrej małej czarnej, sięgną po ekspres ciśnieniowy. Aby było jeszcze łatwiej – taki na kapsułki. Ulubiony napój może być wtedy zawsze taki sam. Hitem ostatnich lat jest cold brew. To napój ze zmielonej kawy moczonej w zimnej wodzie przez wiele godzin (od 8 do 24) i przefiltrowanej. Kawa dla cierpliwych, ale za to pozwalająca wydobyć z ziaren wiele niuansów smakowych, których nie wyczujemy w zwykłym espresso.

 

Sposób na zaparzenie kawy 

 

Jak zaparzyć kawę najdoskonalej? – Na przykład w chemeksie – radzi barista Paweł Świderski z kawiarni Coffeedesk. Przypominający dzbanek chemex to zaparzacz i karafka w jednym. – Do górnej części wkładamy filtr i zwilżamy go wodą, aby nie przylegał do ścianek, a naczynie się ogrzało. Wodę oczywiście zlewamy. Potem wsypujemy grubo mieloną kawę i polewamy, ale nie wrzątkiem. Spokojnie, kolistymi ruchami. Na 6 gramów świeżo zmielonej kawy – 100 ml. Precyzyjnie, więc przyda się waga. I parzymy około 4 minut. Kawa będzie delikatna, wręcz herbaciana w smaku i pobudzająca, bo napar może mieć cztery razy więcej kofeiny niż strzał espresso.

 

Kawa z fantazją

 

Cappuccino czy latte wydają się takie zwyczajne. Kawę możemy podać przecież ze smakowitymi dodatkami. Wystarczy zajrzeć do licznych kawowych przepisów. Do zaparzonej kawy można dolać spienione mleko, a następnie udekorować czekoladową lub karmelową posypką a nawet kawałkami musli. Można też do całości dodać syrop klonowy, cynamon, posiekane orzechy laskowe, mleko kokosowe, a nawet pierniki (wcześniej gotowane w mleku) czy herbatki ziołowe... Pole do popisów jest ogromne. Cappuccino też odmienimy – odrobiną białej czekolady i syropu różanego i ułożonymi na piance kandyzowanymi płatkami róż.

 

Opracowanie: Beata Woźniak
Zdjęcie: Materiał Prasowe. Shutterstock

reklama