werandacountry.pl werandaweekend.pl
reklama

Krem pomarańczowy z rabarbarowym zabajone

Sztuka Życia
Krem pomarańczowy z rabarbarowym zabajone z powodzeniem nadaje się na deser i zastąpi tradycyjne lody.

Składniki:

na krem:

•2 płatki żelatyny

•pomarańcz

•1¼ szklanki mleka

•łyżkę mąki ziemniaczanej

•2 białka jaj

•szczypta soli

•3 łyżki cukru

•szklanka śmietanki kremówki

na chrupiące płatki:

•łyżka masła

•garść płatków owsianych lub mieszanych

•łyżka cukru

•4 ciasteczka amarettini

na zabajone:

•1½ szklanki soku rabarbarowego

•2 żółtka

•3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Rozpuść żelatynę w zimnej wodzie. Pomarańczę umyj i zetrzyj łyżeczkę skórki, zagotuj ją ze szklanką mleka. Resztę mleka wymieszaj z mąką ziemniaczaną, wlej do gorącego mleka, zagotuj i zdejmij z ognia. Żelatynę odciśnij, włóż do ciepłego kremu i dokładnie wymieszaj. Odstaw. Białka ubijaj z solą (gdy zaczną sztywnieć, dodawaj cukier). Ubij śmietankę i ¹/³ wymieszaj z ciepłym kremem. Dodaj resztę śmietanki i ubite białka, wymieszaj, rozłóż do miseczek i schładzaj przynajmniej przez trzy godziny. Przygotuj płatki. Rozpuść masło w garnuszku, wrzuć płatki i cukier, skarmelizuj. Ostudź i dodaj pokruszone ciastka. Sok rabarbarowy gotuj, aż zostanie pół szklanki. Na godzinę przed podaniem wlej go do metalowej miski, dodaj żółtka i cukier. Postaw na garnku z wrzątkiem i ubijaj, aż masa zgęstnieje, ale się nie zagotuje. Od razu wstaw do miski z lodowatą wodą. Płatki wysyp na zimny krem, polej zabajone.

Opracowanie: Staszek Gieżyński

Stylizacja i zdjęcia: Thomas Neckermann/ Picture Press/ East News

reklama
reklama
reklama