Popcorn o smaku różanym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zaskocz swoich gości i przygotuj z nami tę wyjątkową przekąskę.

 

Składniki:

•2-3 opakowania maślanego popcornu (najlepiej z małą ilością soli)

•1½ szklanki cukru

•opakowanie cukru waniliowego

•pół szklanki mleka

•parę kropel olejku różanego

•różowy barwnik

 

Sposób przygotowania:

Popcorn wsyp do dużej miski. Cukier, cukier waniliowy i mleko gotuj w rondelku o grubym dnie do czasu, aż wszystko się rozpuści i zacznie bulgotać, a kropla syropu wrzucona do zimnej wody nie rozpuści się, lecz utworzy miękką kulkę (jeśli masz termometr cukierniczy, gotuj do uzyskania temperatury 120°C). Zdejmij z ognia, dodaj barwnik i olejek różany, wymieszaj i szybko polej popcorn, cały czas mieszając, by syrop oblepił ziarenka. Rozłóż na papierze do pieczenia na parę godzin, aby masa zastygła.

 

reklama