werandacountry.pl werandaweekend.pl
reklama
6 przepisów na uroczysty, świąteczny obiad: kaczka, sandacz i mus kasztanowy

6 przepisów na uroczysty, świąteczny obiad: kaczka, sandacz i mus kasztanowy

Przepisy kulinarne

Chrupie skórka na kaczce, błyszczy się cukrowa skorupka na waniliowych piankach, pachną sandacz i zupa z sumakiem. Przygotujcie z nami wystawny, świąteczny obiad dla wszystkich zmysłów. 

reklama
przepisy na świąteczny obiad zupa


1/6 Przepisy na świąteczny obiad: zupa z roszponki z kaczką

Weź: •wędzoną pierś z kaczki •200 g roszponki •4 rzodkiewki •miseczkę małych pieczarek •3 szalotki •3 łyżki masła •pół szklanki białego wytrawnego wina •3 szklanki wywaru drobiowego •szklankę śmietanki kremówki •sól •biały pieprz •olej z pestek dyni •łyżeczkę sumaku

Przygotowanie:

Szalotki posiekaj i podsmaż na maśle razem ze skórą z kaczki. Dodaj wino i lekko zredukuj. Wlej wywar i śmietanę, dopraw solą, pieprzem i sumakiem. Gotuj około 5 minut. Wyjmij skórę, dodaj roszponkę i zmiksuj na krem. Podawaj zupę z cieniutko pokrojonymi pieczarkami, rzodkiewkami i plastrami mięsa z kaczki. Całość polej olejem z pestek dyni i oprósz lekko sumakiem.
 

> SZUKASZ POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI NA SYLWESTRA? WYPRÓBUJ NASZE PRZEPISY NA UDANY KARNAWAŁ! <

świąteczny obiad przepisy na kaczkę

2/6 Kaczka w winnym sosie

Weź: •kaczkę •białą i czerwoną cebulę •pomarańczę •10 kulek jałowca •tymianek •sól •pieprz •kilogram ziemniaków •główkę czerwonej kapusty •dynię hokkaido •olej słonecznikowy •3 łyżki miodu •łyżeczkę cynamonu •łyżeczkę pieprzu cayenne •4 łyżki syropu klonowego •1¼ szklanki soku jabłkowego •2 garście orzechów włoskich •kilka suszonych moreli •2 łyżki masła •pół szklanki czerwonego wina •pół szklanki porto •pół szklanki wywaru drobiowego •łyżkę mąki ziemniaczanej •2 łyżki maku

Przygotowanie:

Pokrojoną białą cebulą z pomarańczą, jałowcem i tymiankiem faszeruj kaczkę. Zwiąż udka i ułóż pieczeń w brytfance. Piecz 2 godziny w 180ºC. W tym czasie podlej kilka razy wodą, a potem wyjmij i odlej wytopiony tłuszcz. Ziemniaki i poszatkowaną kapustę z 2 łyżkami oleju, łyżeczką soli i pieprzem ułóż obok kaczki w brytfance. Piecz kolejne 40 minut w 200ºC. Dodaj dynię pokrojoną w kostkę doprawioną olejem i solą, posmaruj kaczkę cynamonem z miodem i pieprzem cayenne. Piecz jeszcze 20 minut. Dodaj morele i orzechy do soku jabłkowego z syropem klonowym i polej warzywa ok. 10 minut przed końcem pieczenia. Czerwoną cebulę podduś na maśle, dodaj czerwone wino, gotuj chwilę i wlej porto. Zredukuj sos o połowę. Wlej wywar drobiowy z mąką, dopraw solą i pieprzem i gotuj 10 minut. Dodaj mak podprażony na patelni i podawaj do kaczki z warzywami.

przepisy na wykwinty obiad

3/6 Przepisy na wykwinty obiad: sandacz z burakami

Weź: •4 filety z sandacza ze skórą •6 małych buraków •olej słonecznikowy •sól •świeżo mielony czarny pieprz • olej aromatyzowany czarną truflą •garść posiekanych kiełków rzeżuchy •pół łyżeczki nasion kolendry •łyżeczkę soli morskiej •¼ kostki masła •4 łyżki mąki •płatki trufli

Na gnocchi: •połówkę dyni hokkaido •pieprz cayenne •łyżeczkę cukru •4 ugotowane ziemniaki •łyżkę tartego parmezanu •jajko

Przygotowanie:

Zrób gnocchi. Pokrój dynię w kostkę, dodaj cukier, szczyptę soli i pieprzu cayenne. Włóż do brytfanki, wlej 3 łyżki wody, przykryj i piecz ok. 25 minut. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków razem z ziemniakami. Dodaj resztę składników, zagnieć, uformuj wałeczki i gotuj około 2 minut od wypłynięcia. Buraki obierz, polej olejem, posól i ułóż na blasze. Piecz 30 minut w 200ºC, obracając je w połowie pieczenia. Kolendrę utrzyj z solą morską w moździerzu. Masło roztop na patelni i zdejmij z ognia, jak tylko lekko zbrązowieje. Dopraw do smaku. Ponacinaj ukośnie skórę na filetach. Oprósz solą, pieprzem, mąką. Smaż je na oleju około 5 minut od strony skóry, aż zrobi się chrupiąca i minutę z drugiej strony. Zdejmij z patelni i polej masłem. Podaj z gnocchi, pokrojonymi w kostkę burakami oprószonymi solą z kolendrą oraz z rzeżuchą i płatkami trufli lub oliwą truflową.

przepisy na świąteczny obiad

 

4/6 Pieczone warzywa korzeniowe na purée ziemniaczanym

Weź na ciasto: •1½ kg ugotowanych ziemniaków •12 małych buraczków •olej słonecznikowy •4 marchewki •5 korzeni pasternaku •2 czerwone cebule •3 garście orzechów laskowych •160 g sera Roquefort lub innego z niebieską pleśnią •¹/3 kostki masła •skórkę z jednej cytryny •łyżkę czarnej gorczycy •niewielki pęczek natki pietruszki •szklankę śmietanki kremówki •biały pieprz •sól

Przygotowanie:

Pokrój pasternak tak, by był wielkości marchewek, obierz cebule. Polej wszystkie warzywa olejem i posól. Piecz 40 minut w 200ºC. Pod koniec pieczenia upraż w piekarniku orzechy. Potem obierz je ze skórki i lekko posól. Rozpuść masło w rondelku i zdejmij z ognia, gdy się zrumieni, dodaj do niego posiekaną skórkę z cytryny i gorczycę. Liście pietruszki krótko podsmaż na oleju, aż zrobią się chrupiące. Ziemniaki ugnieć ze śmietanką, dodaj sól i pieprz. Na purée ułóż pieczone warzywa, posyp orzechami, pietruszką i pokruszonym serem.

przepisy na świąteczny deser


5/6 Przepisy na świąteczny deser: karmelizowane pianki

Weź: •laskę wanilii •¾ szklanki śmietanki kremówki •2 jajka i dwa białka •pół szklanki cukru •łyżkę masła •szczyptę soli •garść świeżej żurawiny •łyżkę soku z cytryny •kilka listków mięty •4 łyżeczki brązowego cukru

Przygotowanie:

Przetnij laskę wanilii wzdłuż, wrzuć do śmietanki i zagotuj. Żółtka utrzyj z połową cukru. Wlewaj do nich śmietankę i ucieraj w kąpieli wodnej, aż będą gęste. Odstaw i mieszaj, by nie zrobił się kożuch. Foremki do babeczek posmaruj masłem, posyp szczyptą cukru i wstaw do blachy wypełnionej wodą do ¹/3 ich wysokości. Białka ubij z resztą cukru i solą. Wypełnij pianą foremki i piecz 20 minut w 150ºC. Rozpuść na patelni brązowy cukier, dodaj żurawinę i sok z cytryny. Duś minutę i dodaj posiekaną miętę. Rozlej sos waniliowy na 4 talerzyki, ułóż na każdym upieczoną piankę z białek, udekoruj żurawiną z miętą.

mus kasztanowy przepisy na świąteczny deser

 

6/6 Świąteczny deser: mus kasztanowy

Weź: •250 g ugotowanych kasztanów jadalnych •3 łyżki wiśniówki •2½ łyżki cukru •pół szklanki śmietanki kremówki •płaską łyżkę cukru waniliowego •4 wiśnie z zalewy •4 beziki •pół tabliczki czekolady •ewentualnie jadalne złote płatki do dekoracji

Przygotowanie:

Kasztany, najczęściej takie zapakowane próżniowo albo w słoiku czy w puszce, znajdziesz w wielu supermarketach w dziale kuchnie świata. Wyjmij je z opakowania i zmiksuj na purée z połową szklanki wody, cukrem i wiśniówką. Śmietankę ubij z cukrem waniliowym na sztywno. Uformuj z musu kasztanowego równe „pagórki”, każdy przykryj kleksem z bitej śmietany i udekoruj wiśnią, całość oprósz pokruszonymi bezami i polej roztopioną czekoladą. Możesz też przystroić deser złotymi płatkami.

>  Co podać na kolację wigilijną? Potrawy wigilijne w złotej oprawie szefa kuchni, Jacka Grochowiny <

OPRACOWANIE: JOANNA ZAGUŁA
ZDJĘCIA: JULIA HOERSCH/ EAST NEWS

reklama