Ciasto bardzo czekoladowe - deser idealny na karnawał

Przepisy kulinarne

Czekoladowe ciasto oprószone cukrowym puchem - proste, szybkie i wykwintne - nadaje się na każdą okazję. Będzie idealne na noworoczny deser lub imprezę karnawałową!

Najlepszy przepis na ciasto bardzo czekoladowe

Składniki:

Na ciasto:
• kostka masła
• 1/4 szklanki kakao
• łyżka kawy rozpuszczalnej
• 2 szklanki cukru
• 2 szklanki mąki
• łyżeczka sody oczyszczonej
• 2 jajka
• szczypta soli
• 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

Na krem:  
• 2 szklanki cukru pudru
• 1/2 szklanki kakao
• 1/2 kostki masła, rozpuszczonego
• 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Kakao i kawę rozpuść w szklance gorącej wody, doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, dodaj cukier, mąkę, sól, sodę i miksuj do połączenia składników. Dodaj jajka i jogurt i dokładnie wymieszaj. Przelej do foremki wyłożonej pergaminem i piecz około 45 minut w 180ºC, do tzw. suchego patyczka. Składniki kremu utrzyj na gładką masę i rozsmaruj na wystudzonym cieście.

przepis: Matylda Rosłaniec 
zdjęcie: shutterstock