werandacountry.pl werandaweekend.pl
reklama

Dla miłośników steków, kotlecików, medalionów

Przepisy kulinarne

Oto kulinarny... spektakl. Bohaterka: sztuka mięsa. Scenografia: ziołowo-warzywna. A wszystko w reżyserii miłośników steków, kotlecików i medalionów.

Stek wołowy z sosem bearneńskim i sałatką

Weź: •4 steki wołowe, najlepiej sezonowane (np. antrykot lub rostbef) •2 łyżki oleju •sól w płatkach i pieprz do smaku
Na sos: •pół kostki masła •żółtko •szalotkę •3 łyżki białego octu winnego •małą gałązkę świeżego estragonu •łyżeczkę soku z cytryny
Na sałatkę: •3 łodygi selera naciowego •jabłko •2 łyżki soku z cytryny •łyżeczkę miodu •garstkę orzechów włoskich •2 gałązki natki pietruszki •pieprz do smaku

Rozgrzej piekarnik do 50°C. Mięso posmaruj olejem i smaż na bardzo gorącej patelni z każdej strony przez półtorej, dwie minuty, w zależności od grubości plastra i stopnia wysmażenia, jaki chcemy osiągnąć. Jeśli masz termometr do mięsa, powinien pokazywać 50-55°C na wysmażenie medium rare i 60-65°C na medium. Usmażone steki zawiń luźno w folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Zrób sos. Masło rozpuść w rondelku. Do drugiego wlej ocet, wrzuć drobniutko posiekaną szalotkę i estragon. Gotuj, aż zostanie łyżeczka płynu, wyłów zioła. Wlej do blendera. Wbij żółtko, dodaj sok z cytryny. Miksuj, wlewając cienkim strumykiem gorące masło, aż powstanie dość gęsta emulsja. Dopraw i trzymaj w ciepłym miejscu. Selera podziel na kawałki, dodaj pokrojone w kostkę jabłko, orzechy i posiekaną natkę. Skrop sokiem z cytryny wymieszanym z miodem i doprawionym pieprzem. Steki podawaj lekko posypane solą z sosem i sałatką.

Rostbef z kaparami i pietruszką

Weź: •kilogram rostbefu •4 szalotki •2 łyżki oliwy •2 łyżki małych kaparów •2 łyżki zalewy z kaparów •pęczek natki pietruszki •sól i pieprz do smaku

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Mięso natrzyj solą i pieprzem. W brytfance zagrzej 2 łyżki oliwy i przesmaż mięso na rumiano z każdej strony. Włóż do piekarnika i piecz 45 minut. Szalotki i natkę drobno posiekaj, wymieszaj z kaparami i zalewą, dopraw. Wyjmij mięso, połóż na desce, przykryj folią i zostaw na kwadrans, by odpoczęło. Pokrój w plastry, polej zielonym sosem.

Medaliony wieprzowe z selerowym pesto i crostini z kurkami

Weź: •8 grubych plastrów polędwiczki wieprzowej •2 łyżki oleju •sól i pieprz do smaku
Na pesto: •5 łodyg selera naciowego •ząbek czosnku •4 łyżki startego parmezanu •3 łyżki orzechów pinii •pół szklanki oliwy
Na crostini: •2 garści mrożonych kurek •8 kromek bagietki •łyżkę masła •łyżkę oliwy •garść rzeżuchy •sól i pieprz do smaku

Mięso oprósz solą i pieprzem, odstaw. Zrób pesto: z selera odetnij końcówki, obierz łodyżki i pokrój na nieduże kawałki. Wrzuć do miksera z posiekanym czosnkiem, parmezanem i uprażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii. Wlej oliwę i zmiksuj, dopraw. Odstaw. Z bagietki zrób grzanki, na patelnię wrzuć masło i wlej oliwę, przesmaż kurki i dopraw. Na grzankach połóż kurki, posyp je rzeżuchą. Medaliony wieprzowe usmaż na mocno rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Przykryj i trzymaj na małym ogniu jeszcze 3 minuty. Podawaj z pesto i grzankami.

Rostbef z pieczonym czosnkiem i karczochami

Weź: •kilogramowy kawałek rostbefu •główkę czosnku plus 3 ząbki •łyżkę masła •5 łyżek oleju •2 pęczki drobnej dymki •puszkę karczochów w zalewie •szczyptę cukru •­sól i pieprz do smaku

Rostbef wyjmij z lodówki i poczekaj, aż nabierze temperatury pokojowej. Natrzyj solą i pieprzem. Ząbki czosnku pokrój na ćwiartki i naszpikuj nimi mięso. Główkę czosnku przekrój na pół. Rozgrzej piekarnik do 180°C. W brytfance rozpuść masło z 3 łyżkami oleju, zrumień rostbef z każdej strony. Dodaj przekrojoną na pół główkę czosnku, wstaw do piekarnika i piecz 40 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim mięso jeszcze na 45 minut. Osącz karczochy, pokrój na połówki, dodaj cebulki. Wrzuć wszystko na rozgrzany olej i smaż 3 minuty, mieszając. Dopraw solą, cukrem i pieprzem. Mięso pokrój w plastry, polej powstałym przy pieczeniu sosem, podawaj z warzywami i upieczonym czosnkiem.

Jagnięcina w marynacie

Weź: •3 kotlety jagnięce •cytrynę •2 ząbki czosnku •gałązkę tymianku •2 gałązki świeżego rozmarynu •garstkę ziaren zielonego pieprzu •¼ szklanki oliwy • kieliszek białego wina •łyżeczkę gruboziarnistej soli

Do miski wyciśnij sok z cytryny, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj porwane zioła, zielony pieprz i sól. Wlej oliwę i białe wino, zamieszaj. Włóż kotleciki i odstaw na przynajmniej godzinę. Osącz mięso z zalewy i smaż na bardzo gorącej patelni po dwie, trzy minuty z każdej strony. Podawaj z zieloną sałatą i dobrym wiejskim chlebem.

Udziec jagnięcy w czerwonym winie

Weź: •udziec jagnięcy z kością (1,5-2 kg) •szklankę czerwonego wina •¼ szklanki oliwy •tuzin małych cebulek •3 ząbki czosnku •2 gałązki rozmarynu •gałązkę tymianku •sól i pieprz do smaku

Mięso natrzyj solą i pieprzem. Wino wymieszaj z oliwą w żaroodpornym naczyniu, wrzuć cebulki, czosnek i porwane zioła. Mięso włóż do marynaty i odstaw na kilka godzin. Rozgrzej piekarnik do 200°C, przykryj naczynie folią i piecz 20 minut. Zmniejsz temperaturę do 170°C, zdejmij folię i piecz dalej od 45 minut do godziny. Wyjmij, odstaw na kwadrans. Sos z pieczenia zlej do garnka, odparuj połowę i dopraw. Możesz zagęścić zasmażką. Udziec pokrój w plastry, podawaj z sosem i pieczonymi ziemniakami.

Pieczony udziec z jelenia

Weź: •kilogramowy udziec jelenia bez kości •6 łyżek oliwy •cytrynę •2 gałązki rozmarynu •6 listków szałwii •4 ząbki czosnku •kilogram ziemniaków •sól i pieprz do smaku

Mięso oczyść z błon, wygnieć dokładnie dłonią. Wymieszaj połowę oliwy z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, natrzyj mięso. Włóż do żaroodpornego naczynia, obłóż ziołami i rozgniecionym czosnkiem w łupince. Przykryj i wstaw do lodówki na noc. Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz 20 minut. Zdejmij przykrywkę, zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz dalej półtorej godziny, podlewając najpierw odrobiną wody, potem powstałym sosem. Ziemniaki podziel na równe kawałki, podgotuj 5 minut. Wymieszaj z resztą oliwy, dopraw, dodaj nieco posiekanego rozmarynu lub całych nasion kminku. Wstaw do piekarnika na ostatnie 45 minut pieczenia mięsa. Pieczeń podawaj z sosem i upieczonymi ziemniakami.

Schab z gorczycą

Weź: •kilogramowy kawałek schabu •tuzin małych ziemniaków •5 gałązek świeżego majeranku lub łyżkę suszonego •3 łyżki nasion gorczycy •3 łyżki klarowanego masła •opakowanie (250 g) ricotty •pół szklanki drobno startego parmezanu •3 łyżki startego pikantnego żółtego sera •3 łyżki oleju •sól i pieprz do smaku

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź i obierz. Mięso natrzyj solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Gorczycę utłucz w moździerzu i natrzyj nią mięso. W brytfance rozgrzej masło, przesmaż mięso z każdej strony. Jeśli masz świeży majeranek, obłóż nim dodatkowo mięso. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 45 minut. Wyłącz i trzymaj w gorącym jeszcze 20 minut. Wymieszaj w miseczce wszystkie rodzaje sera. Dopraw pieprzem, dorzuć szczyptę majeranku. Na oleju przesmaż ziemniaki na rumiano i dopraw. Mięso pokrój w plastry, podawaj z ziemniakami i serem.

Polędwica wołowa z sałatką z pomidorów

Weź: •4 grube plastry polędwicy wołowej •2 łyżki sosu sojowego •2 łyżki oliwy •2 łyżki octu balsamicznego •2 łyżki klarowanego masła •sól i pieprz do smaku
Na sałatkę: •opakowanie pomidorków koktajlowych •2 szalotki •pół pęczka szczypiorku •2 łyżki oliwy •łyżeczkę octu balsamicznego

Do miski wlej sos sojowy, oliwę i ocet balsamiczny, dopraw pieprzem. Wymieszaj, wrzuć mięso, marynuj pół godziny. Zrób sałatkę: przekrój pomidorki i szalotki na pół, szczypiorek posiekaj. Wymieszaj wszystko z oliwą i octem, dopraw solą i pieprzem. Odstaw. Rozgrzej mocno na patelni masło, wrzuć osączone plastry polędwicy i smaż po minucie z każdej strony lub dłużej, jeśli wolisz bardziej wysmażone. Zdejmij z ognia, odstaw na 3 minuty. Podawaj z sałatką.

Opracowanie: Staszek Gieżyński,
Wina dobrał: Daniel Wasilewski
Zdjęcia: Stockfood/free, materiały prasowe

reklama
reklama
reklama