werandacountry.pl werandaweekend.pl
reklama

Na surowo

Przepisy kulinarne

Kremowa zupa z marchewki
Weź:

  • 3 szklanki świeżego soku z marchwi
  • duże awokado
  • dymkę
  • pomidor
  • cytrynę
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/2 pęczka bazylii

Bazylię i dymkę posiekaj. Do miksera wlej sok z marchwi i wyciśnięty sok z cytryny. Dodaj obrane awokado i pomidor. Zmiksuj na gładką masę, dopraw kminkiem. Zupę podawaj schłodzoną, posypaną bazylią i dymką.

Chłodnik bułgarski – tarator
Weź:

  • 2 duże opakowania jogurtu naturalnego
  • 2 ogórki
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 orzechy włoskie
  • sól
  • pieprz

Ogórki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp solą i odstaw na 10 minut. Jogurt roztrzep z oliwą trzepaczką, możesz dodać do niego pół szklanki zimnej wody. Koperek i czosnek drobniutko posiekaj, orzechy włoskie rozgnieć. Odsącz ogórki z nadmiaru wody i dodaj do jogurtu razem z czosnkiem, koperkiem i orzechami. Odstaw do lodówki na dwie godziny. Podaj przybrane plasterkami ogórka i kwiatkami ogórecznika lub nagietka.



Sałatka z halibuta

Weź:

  • 2 świeże filety z halibuta (lub łososia)
  • 5 pomidorów
  • duży pęczek kolendry
  • 2 czerwone cebule
  • 4 cytryny
  • 4 limonki
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól czosnkową
  • pieprz

Rybę pokrój w kostkę, z cytrusów wyciśnij sok i polej nim filety. Marynuj w lodówce jeden dzień, od czasu do czasu mieszając. Cebule pokrój w drobną kostkę, z pomidorów usuń pestki i pokrój w kawałki, kolendrę posiekaj. Wymieszaj z rybą i oliwą, dopraw solą czosnkową i pieprzem. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

Carpaccio z marynowanego łososia
Weź:

  • 300 g łososia

na zaprawę:

  • pęczek posiekanego koperku
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

na sos:

  • pęczek koperku
  • kubeczek  jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki  miodu
  • łyżkę musztardy Dijon
  • 1/2 cytryny
  • sól

do dekoracji:

  • pomidorki
  • kawior
  • plasterki cytryny

W miseczce dobrze wymieszaj wszystkie składniki zaprawy, włóż łososia, dokładnie zamocz go w zaprawie, przykryj i trzymaj w lodówce przez dwa dni, co jakiś czas odwracając. Na dwie godziny przed podaniem przygotuj sos. W garnuszku rozetrzyj miód z musztardą, dodaj sok z cytryny, jogurt, sól i dobrze wymieszaj, na koniec wsyp koperek. Wymieszaj i odstaw, aby sos nabrał harmonijnego smaku. Łososia wyjmij z zaprawy, bardzo cienko pokrój w plastry i ułóż na talerzu. Udekoruj kawiorem, pomidorkami i plastrami cytryny. 


Tatar z polędwicy
Weź:

  • kawałek polędwicy wołowej
  • po 1 jajku na osobę
  • garść grzybków w occie
  • garść korniszonów
  • garść kaparów
  • cebulę
  • przyprawę do zup w płynie
  • 2 łyżki oliwy

Polędwicę umyj, osusz i połóż na desce do krojenia. Ostrym nożem zeskrobuj mięso wzdłuż włókien. Można je także drobno zemleć, ale klasyczny przepis wymaga skrobania. Do mięsa dodaj oliwę i uformuj z niego spłaszczone kulki wielkości kotleta mielonego. W każdej zrób zagłębienie. Grzybki, korniszony i cebulę posiekaj, kapary osącz z zalewy. Na talerzach ułóż po porcji tatara, skrop przyprawą do zup, do każdego wgłębienia wlej po jednym żółtku. Naokoło ułóż posiekane grzybki, korniszony i cebulę oraz kapary. Podawaj ze świeżym chlebem razowym. 

Carpaccio z kaczki
Weź:

  • pierś kaczki
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 gałązki rozmarynu
  • garść rukoli
  • łyżkę świeżych ziół (tymianku, majeranku, bazylii)
  • łyżeczkę świeżo zmielonego czerwonego pieprzu

Z kaczej piersi usuń skórę, mięso natrzyj pieprzem i solą. Rozgrzej patelnię i obsmaż pierś po 30 sekund z każdej strony, aby zatrzymać w mięsie soki. Wymieszaj ocet z oliwą, dodaj rozmaryn (gałązki rozgnieć, wtedy uwolni się aromat) i pozostałe zioła. Kaczkę włóż do miski, zalej marynatą i odstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Potem osącz mięso i włóż na 10 minut do zamrażarki, żeby nieco stwardniało. Bardzo ostrym nożem pokrój w cieniutkie plasterki. Ułóż na liściach rukoli i skrop marynatą.



„Tatar” ze świeżego tuńczyka

Weź:

  • stek z tuńczyka
  • pęczek dymki
  • mały ogórek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu winnego
  • łyżkę utartego imbiru
  • dojrzałe awokado
  • ząbek czosnku
  • łyżkę oleju sezamowego
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • biały pieprz

Tuńczyka pokrój w niewielką kostkę. Zielone części dymki posiekaj. Ogórek obierz, usuń pestki i pokrój w drobniutką kostkę. Wymieszaj rybę z dymką, ogórkiem, solą i pieprzem. W osobnej miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet, imbir, rozgnieciony czosnek i olej sezamowy, aż składniki się połączą. Wymieszaj z tuńczykiem i odstaw na pół godziny do lodówki. Awokado przekrój na pół, wybierz miąższ i ugnieć widelcem razem z sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Na talerzach uformuj niewielkie placuszki z tuńczyka, na każdym umieść po łyżce pasty z awokado i podawaj.

„Carpaccio” z borowików
Weź:

  • kilka świeżych borowików lub pieczarek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • łyżkę soku z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Połącz oliwę z sokiem cytrynowym i zamieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Grzyby oczyść czystą ściereczką i pokrój w cieniutkie plasterki. Ułóż grzyby na talerzu, polej dresingiem i delikatnie zamieszaj. Oprósz solą i pieprzem.



Sałatka z gruszek i parmezanu

Weź:

  • 3 duże gruszki
  • garść rukoli
  • łyżkę oliwy extra virgin
  • parmezan
  • sól
  • pieprz

Gruszki obierz i pokrój w cieniutkie plasterki. Ułóż na talerzu w wachlarzyk. Wymieszaj rukolę z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Ułóż na gruszkach. Parmezan pokrój w „strużki” i posyp nim sałatę. Podawaj natychmiast.

Sałatka ze szpinaku z miętą
Weź:

  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • dużą garść świeżych, młodych liści szpinaku
  • 3 łyżki mięty
  • 2 cebule dymki
  • sól
  • pieprz

na dresing:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • 4 łyżki octu z czerwonego wina
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki lekkiego sosu sojowego
  • łyżkę cukru

Dymkę posiekaj, sałatę podrzyj na mniejsze kawałki. Wymieszaj w misce dymkę, sałatę, szpinak i miętę. Czosnek rozgnieć i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki dresingu. Polej sałatę i podawaj.


Mozzarella, pomidory i bazylia
Weź:

  • 2 kulki świeżego sera mozzarella
  • 6 pomidorów
  • garść listków bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Ser mozzarella i pomidory pokrój w cienkie plastry i poukładaj je na półmisku na przemian, tak żeby zachodziły na siebie jak rybia łuska. Pomiędzy plasterki powkładaj listki bazylii. Całość skrop oliwą i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.


Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Weź:

  • czerwoną cebulę
  • 6 pomarańczy – najlepiej bez pestek
  • 2 bulwy młodego kopru włoskiego (fenkuła)
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1 pomarańczy
  • otartą skórkę z pomarańczy
  • 6 łyżek oliwy

Obraną cebulę pokrój w krążki. Na 5 minut włóż ją do zimnej wody, aby pozbyć się ostrego zapachu. Pomarańcze obierz ze skórki, pokrój w poprzek w plastry o grubości pół centymetra. Bulwy kopru włoskiego umyj i również pokrój w cienkie plastry.
Ułóż na talerzu w trzech rzędach pomarańcze, koper włoski i czerwoną cebulę. Wszystko posól i popieprz do smaku. Polej sokiem z cytryny i pomarańczy wymieszanym ze startą skórką pomarańczową, a na końcu skrop oliwą. Podawaj natychmiast.



Japońska sałatka z białej rzodkwi i rzeżuchy

Weź:

  • rzodkiew
  • 3 garście rzeżuchy

na sos:

  • dużą cytrynę
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany lub majonezu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • sól morską
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sos sojowy

Opiecz połówki cytryny na patelni przez 5 minut i wyciśnij sok do miseczki. Dodaj oliwę, śmietanę lub majonez, musztardę, sól, pieprz, sos sojowy i wymieszaj. Następnie obierz rzodkiew i pokrój w cieniutkie plastry, a potem w paski o szerokości około centymetra, a nawet cieńsze. Japończycy tną rzodkiew w rodzaj cieniutkiego milimetrowego niemal makaroniku. Wymieszaj rzodkiew z rzeżuchą i dodaj sos śmietankowo-cytrynowy. Dopraw do smaku.

Sashimi – ryba na surowo
Weź:

  • 150 g świeżego tuńczyka i szczupaka morskiego
  • małą ugotowaną marchewkę
  • 4 cienkie plasterki limonki
  • kilka pasków pora i rzodkwi
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki wina ryżowego (mirin) lub wytrawnego (sherry)
  • 3 łyżki tartej białej rzodkwi
  • łyżeczkę startego chrzanu

Ryby dobrze schłódź, odfiletuj, ściągnij skórkę i oczyść z ości. Pokrój w cienkie plasterki i ułóż na talerzu. Ugotowaną marchewkę pokrój w plasterki, dla zabawy mogą być w kształcie kwiatka. Plastry ryby udekoruj limonką, paskami rzodkwi i marchewką.
Wymieszaj sos sojowy z winem lub sherry. Utartą rzodkiew, sos sojowy i chrzan podaj do ryby w oddzielnych miseczkach. Sashimi smakuje także doskonale z marynowanym imbirem i pastą wasabi.

Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografie: Magiczna Kuchnia©

reklama
reklama

Artykuły z tego numeru:

reklama