reklama
6 przepisów z jagodami w roli głównej

6 przepisów z jagodami w roli głównej

Przepisy kulinarne

W pierogach smakują jak u babci, dodane do kaczki stają się wykwintne, w sałatce z kozim serem zaskakują. A na koniec rozgrzewają lodowy deser.

Pierogi z jagodami i kwaśną śmietaną
Pierogi z jagodami i kwaśną śmietaną
Pieczona pierś kaczki ze smażonymi kurkami, czerwoną kapustą, purée marchewkowym i sosem jagodowym
Pieczona pierś kaczki ze smażonymi kurkami, czerwoną kapustą, purée marchewkowym i sosem jagodowym
Jagody z bitą śmietaną, jogurtem i lodami waniliowymi
Jagody z bitą śmietaną, jogurtem i lodami waniliowymi

1/6 Pierogi z jagodami i kwaśną śmietaną

Weź: •350 g mąki pszennej •pół szklanki mleka •jajko •jagody •cukier •kwaśną śmietanę 

Mleko ogrzej do 45°C. Dodaj całe jajko i mieszaj, wlej do mąki i wyrób ciasto na jednolitą masę. Rozwałkuj ciasto na cienkie placki i wykrawaj z nich szklanką kółka. Do jagód dodaj cukier wedle uznania, układaj jagodowy farsz na cieście i ulep pierogi. Gotuj, wrzucając na wrzącą wodę, czekaj do momentu wypłynięcia pierogów. Skręć gaz i gotuj jeszcze przez minutę. Podawaj z kwaśną śmietaną.

2/6 Pieczona pierś kaczki ze smażonymi kurkami, czerwoną kapustą, purée marchewkowym i sosem jagodowym

Weź: •pierś kaczki •pęczek marchewki •pół opakowania śmietany •pół szklanki mleka •ząbek czosnku •czerwoną kapustę •szklankę czerwonego wina •pół szklanki cukru •szklankę jagód •ćwierć kostki zimnego masła i dodatkowo łyżkę do smażonych kurek •szklankę kurek •olej •kilka szalotek •natkę pietruszki •sól i pieprz 

Pierś kaczki dopraw solą i pieprzem. Smaż od strony skóry na oleju, włóż do piekarnika o temp. 180°C i piecz od 10 do 12 min. Po upieczeniu, przed podaniem pierś odstaw na 10 min w ciepłym miejscu. Osobno zrób purée marchewkowe – obraną, rozdrobnioną marchewkę przesmaż na oleju, pod koniec smażenia wrzuć rozdrobniony czosnek, dodaj mleko i śmietanę. Gotuj do miękkości na wolnym ogniu. Gdy marchewka będzie miękka, całość dopraw solą. Wszystko zmiksuj w blenderze na jednolitą masę. Czerwoną kapustę gotuj do miękkości. Do rondelka wlej czerwone wino z połową cukru, zredukuj i zalej nim czerwoną kapustę. Sos jagodowy – pół szklanki wody zredukuj z resztą cukru i wrzuć jagody. Całość gotuj prawie minutę, następnie ściągnij z ognia i dodaj zimne masło, cały czas mieszając. Kurki smażone – pokrojone szalotki przesmaż na oleju, wrzuć kurki, smaż do miękkości. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj masło i posiekaną natkę pietruszki. Pokrój pierś z kaczki i podawaj z dodatkami.

3/6 Jagody z bitą śmietaną, jogurtem i lodami waniliowymi

Weź: •jagody •śmietanę kremówkę •jogurt naturalny •lody waniliowe •cukier (wedle uznania) •kilka listków mięty

Śmietanę ubij z cukrem. W pucharkach warstwami układaj jagody, jogurt naturalny, ubitą śmietanę – wszystko dwa razy. Na koniec dodaj lody waniliowe. Całość udekoruj miętą.

Parfait z białej czekolady z konfiturą jagodową
Parfait z białej czekolady z konfiturą jagodową
Tarta czekoladowa z jagodami
Tarta czekoladowa z jagodami
Mieszane sałaty z kozim serem i owocami
Mieszane sałaty z kozim serem i owocami

4/6 Parfait z białej czekolady z konfiturą jagodową, karmelem i ciastkiem gryczanym 

Weź na parfait: •półtorej tabliczki białej czekolady •3/4 dużego opakowania śmietany 30-procentowej •4 żółtka •¹/³ szklanki cukru na ciastka gryczane: •3/4 szklanki mąki pszennej •¹/³ kostki masła •5 łyżek stołowych cukru •szczyptę proszku do pieczenia •pół roztrzepanego jajka •pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej 

na karmel: •dowolną ilość cukru na konfiturę jagodową: •szklankę jagód •cukier do smaku •skrobię kukurydzianą •kilka listków mięty 

 
Śmietanę ubij, czekoladę rozpuść. Żółtka z cukrem ubij mikserem. Rozpuszczoną czekoladę wlej do śmietany, powoli mieszając. Na sam koniec dodaj ubite żółtka. Całość wylej do form sylikonowych i odstaw do lodówki. Wszystkie składniki ciastek oprócz kaszy gryczanej zagnieć na jedną ubitą masę, na koniec wsyp kaszę gryczaną. Formuj małe ciasteczka, piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C na złoty kolor. Konfitura jagodowa – jagody podsmaż z cukrem. Gdy puszczą sok, wrzuć posiekaną miętę. Następnie całość zagęść skrobią kukurydzianą. Układaj parfait na konfiturze. Cukier skarmelizuj w garnku do temp. 200°C, potem energicznie zbij temperaturę karmelu ciepłą wodą aż do uzyskania mniej więcej 112°C. Całość szybko wychłodź i wstążkami karmelu udekoruj deser. 

5/6 Tarta czekoladowa z jagodami

Weź na tartę: •2 szklanki mąki pszennej •kostkę masła •pół szklanki cukru •¹/4 szklanki mleka na krem: •2 tabliczki czekolady mlecznej •małe opakowanie śmietany kremówki •¹/4 kostki masła •2 szklanki jagód

Wszystkie składniki tarty zagnieć na jednolitą masę (masło musi mieć temp. pokojową). Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 min. Następnie rozwałkuj je na grubość 4 mm i wyłóż nim formę do tarty. Przed pieczeniem ciasto ponakłuwaj widelcem, włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 165°C, aż się zarumieni. Śmietanę na krem zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj czekoladę (nie gotuj dalej). Całość energicznie mieszaj, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Gdy krem przestygnie, dodaj masło i ponownie wymieszaj. Gotową masę wylej na wystudzony kruchy spód. Na górze tarty ułóż świeże jagody. Tak udekorowane ciasto włóż do lodówki i po stężeniu podawaj.

6/6 Mieszane sałaty z kozim serem, owocami, orzeszkami pinii, pesto ziołowym i oliwą

Weź: na pesto ziołowe: •po 2 pęczki natki pietruszki, bazylii i kolendry •ząbek czosnku •¹/4 szklanki oliwy •garść orzeszków pinii •2-3 łyżki parmezanu •sól na sałatkę: •miks sałat •kozi ser •orzeszki pinii •garść owoców – jagód, truskawek, malin

Pesto ziołowe – wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę, posól do smaku. Na patelni upraż orzeszki na złocisty kolor. Na talerz połóż pesto ziołowe. Następnie ułóż miks sałat, a na nich połóż owoce, kozi ser, prażone orzeszki pinii. Przed podaniem całość polej oliwą.

 

Opracowanie: Beata Majchrowska
Zdjęcia: Łukasz Zandecki
Stylizacja: Maria Szkop

Za pomoc w zorganizowaniu sesji dziękujemy Przemysławowi Gryzowi – Szefowi Kuchni restauracji Art Déco w Hotelu SPA Dr Irena Eris Polanica Zdrój.