Dynię Hokkaido możesz upiec w piekarniku w całości. Ma twardą skórkę, więc z powodzeniem zastąpi wazę na zupę. Oczywiście dyniową. 

 

Składniki:

• kilogram miąższu dyni
•8 małych dyń lub 1 średnia (do podania)
• łyżka oliwy
• duża cebula
• 2 ząbki czosnku
• półcentymetrowy kawałek imbiru
• 1-2 czerwone papryczki chili
• łyżeczka mielonej kolendry
• łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
• 4 szklanki bulionu warzywnego lub z kury
• puszka mleka kokosowego
• skórka starta z połowy cytryny
• garść natki kolendry
• sól i pieprz 
 

reklama



Sposób przygotowania: 

Obetnij nożem czapeczki dyń do podania, usuń pestki, posmaruj wnętrze oliwą i posól. Miąższ dyni pokrój w kostkę. Włóż wszystko do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz 30-40 minut, aż wydrążone dynie będą miękkie (powinny zachować kształt). Wyjmij i ostudź. Usuń łyżką część miąższu z upieczonych dyń – nie za dużo, żeby się nie rozpadły.

W dużym garnku zagrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i chili. Duś kilka minut, aż zmiękną. Dorzuć przyprawy, wlej bulion i dodaj upieczony miąższ. Gotuj 20 minut, zabiel mlekiem kokosowym, dodaj skórkę cytryny i gotuj jeszcze 10 minut. Zdejmij z ognia i zmiksuj na gładko. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę kolendry.

Gotową zupę przelej do pojedynczych miseczek z dyń lub do jednej dużej dyniowej wazy. 


opr. Staszek Gieżyński 
fot. Ed o'Riley/Gallo Images