werandacountry.pl werandaweekend.pl
reklama
Przekąski na imprezę: co podać do szampana?

Przekąski na imprezę: co podać do szampana?

Przepisy kulinarne

Przekąski na imprezę, czyli co podać do szampana. Przygotuj 8 pysznych, słodkich i słonych przystawek na jeden kęs, w sam raz do noworocznego toastu.

reklama
szybkie przekąski na przyjęcie


1/8 Szybkie przekąski na przyjęcie: kanapki z pastą z bakłażana

WEŹ: •bagietkę •oliwę •puszkę krojonych pomidorów •cebulę •2 ząbki czosnku •niewielkiego bakłażana •tymianek •sól •pieprz •po łyżce białego i czarnego sezamu •pół szklanki tartego parmezanu •kiełki

Na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę, dodaj pomidory, posiekany czosnek i tymianek oraz drobno pokrojonego bakłażana. Gotuj, aż bakłażan zmięknie, a sos mocno zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i połową sezamu.

Pokrój bagietkę na kromki i rozsmaruj na nich sos. Posyp resztą sezamu i serem. Zapiecz chwilę w piekarniku, by ser się rozpuścił i podawaj posypane kiełkami.
 

wykwintne przekąski

2/8 Wykwintne grzanki z pasztetem z kaczki, karmelizowanymi figami i płatkami złota

WEŹ: •250 g wątróbki kaczej •2 posiekane ząbki czosnku •posiekaną cebulę •2 gałązki tymianku •60 ml likieru Cointreau lub brandy •skórkę z jednej pomarańczy •nieco ponad pół kostki zimnego posiekanego masła plus 2 łyżki do podsmażania •sól •pieprz

DODATKOWO: •łyżkę miodu •łyżkę brandy •łyżkę masła •4 figi pokrojone w ćwiartki •chleb z rodzynkami •pół kostki masła do grzanek •płatki jadalnego złota

Wątrobę opłucz i wysusz papierowym ręcznikiem. Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę i czosnek przez mniej więcej 3 minuty, do miękkości. Dodaj wątrobę i tymianek. Podsmaż przez minutę. Dodaj cointreau lub brandy i duś kolejną minutę. Wątrobę przełóż do miksera, dodaj zimne masło i skórkę pomarańczową. Zmiksuj na gładką jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i przeciśnij przez sito. Gotowy pasztet przełóż do dwóch ramekinów po 250 ml i wstaw na 2 godziny do lodówki.

Na patelni roztop łyżkę masła, dodaj miód, wymieszaj, dodaj figi i mieszaj delikatnie 2-3 minuty, aż miód zacznie się karmelizować wokół owoców. Chleb pokrój na kromki, a każdą na 4 kawałki. Na rozgrzanej patelni roztop część masła, smaż partiami grzanki na złoto z obu stron. Na każdej ułóż warstwę pasztetu i ćwiartkę figi. Udekoruj płatkami złota.
 

przystawki na przyjęcie


3/8 Przystawki na przyjęcie: różowy koktajl z tymiankiem

WEŹ: •butelkę prosecco lub szampana •syrop jeżynowy •pęczek świeżego tymianku

Przygotuj szerokie kieliszki do szampana. Do każdego wlej 1-2 łyżki syropu jeżynowego i uzupełnij prosecco. Zamieszaj i udekoruj drinki świeżym tymiankiem. Możesz też wlać inny syrop, na przykład z czarnej porzeczki, malinowy, różany lub fiołkowy.

> PLANUJESZ ROMANTYCZNĄ KOLACJĘ DLA DWOJGA? PRZYGOTUJ DANIA Z OWOCEM GRANATU <

przekąski na przyjęcie

4/8 Przekąski na przyjęcie: rolada z niebieskim serem pleśniowym, gruszką i orzechami

WEŹ NA CIASTO: •pół szklanki tłustego mleka •liść laurowy •łyżeczkę masła •łyżkę mąki •2 jajka •100 g sera pleśniowego pokruszonego •sól •czarny pieprz •6 łyżek prażonych nasion sezamu

NA NADZIENIE: •1 kostki masła •1/3 szklanki brązowego cukru •2 gruszki obrane i cienko pokrojone •4 garście orzechów włoskich posiekanych i uprażonych •opakowanie serka mascarpone •gałązkę tymianku

Mleko gotuj z liściem laurowym przez 5 minut. Roztop masło, dodaj mąkę i gotuj 2 minuty. Wciąż mieszając, wlej mleko. Gdy zacznie gęstnieć, gotuj 3 minuty. Przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przykryj folią i wstaw do lodówki. Gdy wystygnie, ubij mikserem do miękkości. Dodaj żółtka, pokruszony ser i ubite białka, przełóż na blachę wyłożoną papierem. Piecz 15 minut w 200°C.

Na ściereczkę przesyp uprażony sezam, ułóż na nim lekko przestudzone elastyczne ciasto papierem do góry i usuń go. Zwiń ciasto w roladę. Roztop masło, dodaj brązowy cukier i pokrojone gruszki. Karmelizuj ok. 10 minut, ostudź. Rozwiń całkiem wystudzone ciasto i nałóż na nie warstwę serka mascarpone, gruszki i połowę posiekanych orzechów. Zwiń w roladę i pokrój w centymetrowe plastry. Udekoruj tymiankiem i pozostałymi orzechami wymieszanymi z karmelem.
 

 przekąski na imprezę

 

5/8 Przekąski na imprezę: frytki z truflowym majonezem

WEŹ: •kilogram ziemniaków •11 litra oleju do smażenia •sól cebulową

NA MAJONEZ: •szklankę i 4 łyżki oleju rzepakowego •2 łyżki oliwy truflowej •2 żółtka •łyżeczkę musztardy Dijon •pół łyżeczki soli •odrobinę świeżo zmielonego pieprzu •łyżkę soku z cytryny

Żółtka zmiksuj z solą i pieprzem. Dodaj musztardę i sok z cytryny. Ubij na jednolitą emulsję. Cały czas mieszając, dodawaj po trochu 2 łyżki oleju i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Nie dodawaj za szybko i zbyt dużo oleju, bo się rozdzieli. Gdy masa staje się rzadsza, ponownie dodaj olej, cały czas energicznie mieszając. Wykorzystaj cały olej i wciąż mieszaj. Na koniec dodaj 2 łyżki oliwy truflowej i miksuj, aż masa będzie jednolita. Gotowy majonez przelej do słoiczka, wstaw do lodówki i zjedz w ciągu czterech dni. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie słupki.

Dobrze wypłucz pod bieżącą wodą. Osusz i posyp solą cebulową. Smaż w głębokim tłuszczu rozgrzanym do 180°C na złoty kolor. Po wyjęciu z oleju odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj z truflowym majonezem.
 

przekąski na imprezę


6/8 Przekąski na przyjęcie: kozi serek na gwiazdkach z buraka

WEŹ: •6 żółtych buraków •opakowanie miękkiego serka koziego •pół szklanki kwaśnej śmietany •2 łyżeczki majonezu •szczyptę słodkiej papryki •sól •pieprz •opakowanie kiełków

Buraki owiń w folię aluminiową i piecz godzinę w 180°C. Rozwiń i ostudź. Obierz je i pokrój w plastry o grubości pół centymetra. Z każdego plasterka wytnij gwiazdkę foremką do ciasteczek. Serek kozi połącz ze śmietaną, majonezem i pieprzem. Na koniec dopraw do smaku solą.

Farsz rozłóż na połowie gwiazdek, przykryj pozostałymi gwiazdkami. Podawaj udekorowane kiełkami.

> Zielone warzywa, czerwone owoce, trochę kaczki, ciut słodkości. To nasze sprawdzone przepisy na przekąski karnawałowe! <

przystawki na przyjęcie


7/8 Przystawki na przyjęcie: ryżowe choinki z wiśniami

WEŹ: •2 tabliczki białej czekolady •opakowanie dmuchanego ryżu (około 80-100 g) •łyżkę masła •2 łyżki suszonych wiśni •2 łyżki pistacji •cukier puder do dekoracji

Wiśnie namocz przez chwilę w gorącej wodzie, żeby zmiękły. Odcedź i pokrój w drobną kostkę. Pistacje obierz ze skorupek i posiekaj. Przygotuj papier do pieczenia, wycinając kwadraty o boku 15 cm. Zwiń kawałki papieru, tworząc rożki i sklej je taśmą klejącą. Dodatkowo sklej taśmą szczelnie czubki rożków i wyrównaj ich podstawy nożyczkami. Rożki ustaw w małych szklankach czubkiem do dołu.

Rozpuść w rondelku w kąpieli wodnej czekoladę z łyżką masła, pilnując, żeby się nie zagotowała. Dodaj pokrojone wiśnie i pistacje. Wymieszaj łyżką. Przelej przestudzoną masę do miski i dodaj dmuchany ryż. Dokładnie wymieszaj i przekładaj ją do rożków. Delikatnie dociśnij łyżeczką, tak by utworzyć równą podstawę choinki.

Stożki wstaw do lodówki, żeby stwardniały. Później delikatnie zdejmij papier. Ustaw ciasteczka na dekoracyjnym talerzu i podawaj posypane cukrem pudrem.
 

słodkie przekąski na imprezę


8/8 Słodkie przekąski na imprezę: kruche babeczki

WEŹ NA CIASTO: •80 g mąki pszennej typu 500 • jajko •90 g zimnego masła •45 g cukru •opakowanie cukru waniliowego

NA NADZIENIE: •2 jabłka • gruszkę •garść żurawiny suszonej •11 szklanki naturalnie mętnego soku jabłkowego •2 łyżki posiekanych migdałów • 2 łyżki cukru trzcinowego •2 goździki •laskę cynamonu •pół laski wanilii •łyżkę soku z cytryny


Wymieszaj mąkę, cukier i cukier waniliowy, dodaj żółtko i pokrojone masło. Zagnieć ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Jabłka i gruszkę obierz, usuń ogryzki i pokrój w małą kostkę, zagotuj je z sokiem jabłkowym. Dodaj pół laski wanilii, goździki, cynamon, sok z cytryny i cukier. Gotuj na średnim ogniu 30 minut. Dodaj migdały i żurawinę. Gotuj 5 minut. Odsącz.

Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkuj ciasto na grubość około 4 mm. Wycinaj z ciasta kółka i gwiazdki. Kółkami wypełnij foremki, do każdej nakładaj farsz i przykryj gwiazdką. Piecz 20 minut w 180°C.

OPRACOWANIE: JOANNA ZAGUŁA
ZDJĘCIA: STOCKFOOD/FREE

reklama