Roladki z bakłażana z szynką parmeńską

Weź:

  • 2 niezbyt duże bakłażany
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej
  • opakowanie sera ricotta
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • garść listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Z bakłażanów odetnij końcówki, pokrój na cienkie paski. Posmaruj połową oliwy i przesmaż na patelni z obu stron przez około 5 minut, aż zmiękną. Odstaw do ostygnięcia. Ricottę wymieszaj z resztą oliwy i posiekaną bazylią, dopraw. Plasterki szynki przekrój na pół. Na plastrze bakłażana rozsmaruj łyżkę sera, połóż pół plasterka szynki i zawiń w rulonik. Najlepiej smakuje na zimno jako przystawka.

Frytki z polenty z mozzarellą i szynką szwarcwaldzką

Weź:

  • opakowanie polenty typu instant
  • 6 kulek oryginalnej mozzarelli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • sól i pieprz do smaku

Polentę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gorącą rozlej w szerokim naczyniu tak, żeby warstwa kaszki była gruba na centymetr. Ostudź, pokrój tak jak frytki. Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż kawałki polenty na złoto z każdej strony. Rozłóż na talerze. Na każdym połóż po kulce mozzarelli i plastrze szynki. Skrop oliwą.


Purée z fasoli z serrano

Weź:

  • pół kilo fasoli Jaś
  • kawałek surowego wędzonego boczku
  • gałązkę tymianku
  • cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 plastrów szynki serrano
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Fasolę namocz przez noc, zagotuj razem z pokrojoną w kawałki cebulą, czosnkiem, boczkiem i tymiankiem. Gdy będzie miękka, osącz, wrzuć do miksera. Dodaj kilka łyżek wywaru z gotowania i oliwę, zmiksuj na gładko. Rozłóż purée na talerze, każdy udekoruj dwoma plastrami szynki. Smacznego!

Rożki z prosciutto z jesiennymi owocami

Weź:

  • 6 plastrów prosciutto
  • jabłko
  • gruszkę
  • garść winogron
  • 4 figi
  • sok z cytryny

Jabłko i gruszkę obierz, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały. Winogrona przekrój na pół, figi w kostkę. Wymieszaj owoce razem. Nakładaj porcję na plastry szynki i zawijaj w rulonik. Idealne jako przystawka.


Tatar z szynki parmeńskiej i serrano

Weź:

  • kawałek szynki parmeńskiej
  • kawałek szynki serrano
  • 3 łyżeczki kaparów
  • 2 nieduże czerwone pomidory
  • 2 nieduże zielone pomidory
  • 2 szalotki
  • 3 żółtka

Oba rodzaje szynki pokrój w drobną kostkę. Kapary i szalotki posiekaj, pomidory pokrój w kostkę. Za pomocą okrągłej foremki zrób z mięsa kopczyki na talerzach. Podawaj z żółtkiem.

Sałatka z zielonego groszku z szynką parmeńską

Weź:

  • 5 plastrów szynki parmeńskiej
  • szklankę ziaren świeżego zielonego groszku
  • 2 kule mozzarelli

na dressing:

  • pół szklanki świeżego soku pomarańczowego
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • garść listków mięty
  • sól i pieprz do smaku

Szynkę upraż na chrupko na suchej patelni i odłóż. Mozzarellę podrzyj w palcach na kawałki, wrzuć do salaterki, dodaj groszek i szynkę. Składniki dressingu wymieszaj, dopraw, polej sałatkę.


Smażone winogrona z szynką parmeńską

Weź:

  • pół kilo winogron
  • 2 brzoskwinie •masło
  • plastry szynki parmeńskiej
  • sok z cytryny
  • czerwony pieprz, sól

Winogrona umyj, poobrywaj z gałązek, osusz, przekrój i usuń pestki. Brzoskwinie umyj i pokrój w cząstki. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła przesmaż lekko winogrona, skrop sokiem z cytryny i oprósz szczyptą soli. Na pozostałym maśle przesmaż krótko brzoskwinie. Owoce wyłóż na talerze, podawaj z plasterkami szynki, oprósz czerwonym pieprzem.

Zapiekanka z dorsza z szynką parmeńską

Weź:

  • 3 filety z dorsza
  • 5 ziemniaków
  • gałązkę tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • pół szklanki mleka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 10 plasterków szynki parmeńskiej
  • sól i pieprz do smaku

Ziemniaki ugotuj i rozgnieć na purée. W osobnym garnku zagotuj wodę z liściem laurowym, tymiankiem i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Włóż filety, gotuj 5 minut. Wyłów i rozdrobnij widelcem, usuwając ości. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj filety i smaż 3 minuty, mieszając. Wrzuć purée i posiekane pół pęczka natki pietruszki, wymieszaj dokładnie i smaż jeszcze chwilę. Dopraw, wlej mleko, zamieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 15 minut w temperaturze 200˚C. W tym czasie na odrobinie oliwy przesmaż plastry szynki na chrupiąco. Gorącą zapiekankę pokrój na kawałki, na każdym połóż plastry szynki.


Roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej

Weź:

  • 2 piersi kurczaka
  • 100 g liści świeżego szpinaku (lub mrożonego)
  • 2 łyżki masła
  • małą cebulę
  • 100 g sera Camembert lub sera z niebieską pleśnią
  • łyżkę posiekanego szczypiorku
  • jajko
  • plastry szynki parmeńskiej
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Piersi kurczaka rozbij na cienkie filety. Świeży szpinak umyj i dokładnie osusz, przełóż na patelnię i na średnim ogniu smaż przez minutę. Wyłóż na sitko i bardzo dokładnie odciśnij, następnie posiekaj i przełóż do miski. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj cebulkę i zeszklij ją, nie rumieniąc. Wrzuć szpinak razem z pokrojonym na kawałki serem Camembert, szczypiorkiem i roztrzepanym jajkiem. Dopraw solą i pieprzem. Plastry szynki rozłóż na blacie obok siebie, tak aby zachodziły jeden na drugi. Na nich połóż piersi kurczaka, a następnie rozłóż nadzienie ze szpinaku. Zwiń w roladkę, spinając wykałaczkami. Roladki posmaruj łyżką roztopionego masła, ułóż na małej blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190˚C. Piecz 30 minut, aż szynka będzie chrupiąca.

Kotleciki cielęce z szynką i szałwią

Weź:

  • 6 cienkich plastrów cielęcej sznyclówki
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 18 listków szałwii
  • szklankę bulionu cielęcego
  • kieliszek białego wina
  • 2 łyżki kaparów
  • 5 łyżek oliwy
  • sól i pieprz
  • 18 szpadek do szaszłyków

Mięso delikatnie rozbij, każdy kawałek podziel na 3 części i dopraw. Na 3 podziel również plastry szynki. Na każdym kawałku cielęciny połóż porcję szynki oraz listek szałwii, zepnij szpadką. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż mięso po 5 minut z każdej strony. Odłóż i trzymaj w cieple. Na tę samą patelnię wlej wino, odparuj, wlej bulion i znów odparuj do połowy objętości. Dodaj posiekane kapary, dopraw i włóż mięso. Gotuj 2 minuty i podawaj z ziemniakami.


Krewetki w szynce parmeńskiej

Weź:

  • 10 ząbków czosnku
  • oliwę z oliwek
  • 20 krewetek królewskich
  • plastry szynki parmeńskiej
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 150 ml majonezu
  • sok z cytryny

Przygotuj dip. Piekarnik rozgrzej do 180˚C. Ząbki czosnku zawiń w folię aluminiową, skrop oliwą z oliwek i piecz 20 minut. Wyjmij, ostudź. Wyciśnij czosnek z łupinek, rozgnieć widelcem i wymieszaj z majonezem i sokiem z cytryny. Piekarnik rozgrzej ponownie do 220˚C. Obrane krewetki owiń szynką, polej oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Zapiekaj w piekarniku, aż szynka będzie zrumieniona i chrupiąca. Podawaj z chrupkim pieczywem.

Tagliolini z grzybami i prosciutto

Weź:

  • 2 opakowania makaronu tagliolini
  • główkę czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 4 dorodne prawdziwki
  • 10 plastrów prosciutto
  • sól i pieprz do smaku

Rozgrzej piekarnik do 200˚C i piecz w nim główkę czosnku, mniej więcej 20 minut, aż będzie miękka. Wyjmij, ostudź i wyciśnij miąższ z łupinek. Szynkę pokrój w drobne paski, prawdziwki w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć wyciśnięty czosnek i grzyby, smaż 5 minut, mieszając, dopraw. Ugotuj makaron al dente, włóż na patelnię, dorzuć szynkę. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotowe. 

reklama