reklama

Przepisy na dobry humor

Przepisy kulinarne

Wschodnie fondue

Weź:
na bulion pikantny:

  • 2 litry bulionu wołowego
  • trzycentymetrowy kawałek cynamonu
  • gwiazdkę anyżu
  • chilli

na bulion kokosowy:

  • litr mleka kokosowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • litr bulionu warzywnego
  • trzycentymetrowy kawałek imbiru
  • 3 trawy cytrynowe

warzywa:

  • 3 marchewki
  • pół kg groszku cukrowego
  • pół kg cebulek dymek
  • dużą garść kiełków soi
  • kapustę pekińską
  • 3 małe pory

mięso:

  • pół kg polędwicy wołowej
  • pół kg schabu wieprzowego
  • pół kg combra jagnięcego

ryby:

  • pół kg filetów z łososia
  • pół kg surowych krewetek

Przygotuj buliony. Składniki do pikantnego gotuj 20 minut. Żeby otrzymać bulion kokosowy, wlej do garnka mleko, sos sojowy i wywar jarzynowy. Zagrzej, dodaj posiekany imbir i trawę cytrynową. Podgrzewaj kwadrans. Potem przecedź do naczynia do fondue. Weź warzywa: przecięte wzdłuż pory i marchew pokrój w paski, przytnij końcówki strączków groszku, cebulki obierz z wierzchniej skórki, kapustę pekińską poszatkuj. Mięso pokrój w paski, a łososia w kostkę. Obierz krewetki. Nadziewaj na szpadki i gotuj w bulionie, który jest w fondue.


Sosy i dipy do fondue

Zielony majonez

Weź:

  • szklankę majonezu
  • 5 łyżek jogurtu
  • łyżeczkę chrzanu wasabi
  • łyżkę jasnego sosu sojowego
  • szczyptę cukru
  • szczyptę gałki muszkatołowej

Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę, dopraw cukrem i gałką muszkatołową.

Sos hoisin

Weź:

  • pół szklanki chińskiego sosu ostrygowego
  • łyżkę cukru brązowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • pęczek świeżej kolendry

Sos zagrzej w garnku z cukrem i mieszaj, aż się rozpuści. Ostudź, dodaj olej sezamowy i wymieszaj. Tuż przed podaniem dorzuć posiekaną kolendrę.

Zielony sos z kolendry

Weź:

  • 2 ząbki czosnku
  • papryczkę jalapeño
  • pół łyżeczki mielonego kminu
  • łyżeczkę suszonego oregano
  • 3 gałązki pietruszki
  • pęczek kolendry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki wody

Pietruszkę i kolendrę grubo posiekaj. Zmiksuj z pozostałymi składnikami na gładką masę. Przechowuj w lodówce do tygodnia. Podawaj w temperaturze pokojowej.

Majonez paprykowo-szafranowy

Weź:

  • małą czerwoną paprykę
  • 3 łyżki białego wina
  • trochę szafranu
  • szklankę majonezu
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Paprykę umyj, oczyść i drobniutko posiekaj. Białe wino zagotuj w garnku razem z szafranem, po czym natychmiast zdejmij z ognia i zostaw na 10 minut do ostudzenia. Następnie przelej do miski, dodaj majonez, śmietanę, paprykę i dopraw. Wszystko dokładnie wymieszaj, odstaw na godzinę do lodówki, żeby smaki się wymieszały.


Czerwony sos z papryki

Weź:

  • 3 łyżki słodkiej papryki, najlepiej hiszpańskiej wędzonej (do kupienia na przykład w Marks&Spencer)
  • czerwoną papryczkę chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • pół łyżeczki mielonego kminu
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki wody

Chilli przekrój, usuń nasiona i posiekaj. Wrzuć do pozostałych składników. Wszystko zmiksuj na bardzo gładką masę. Rozcieńcz wodą do smaku.

Pomidorowy winegret

Weź:

  • 2 pomidory
  • ząbek czosnku
  • 2 dymki z zieleniną
  • pół pęczka pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczkę niezbyt ostrej musztardy
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Pomidory sparz, obierz, usuń pestki, miąższ drobno pokrój. Posiekaj czosnek, pietruszkę i dymkę razem z zieleniną. Wrzuć do miski i odstaw. W drugiej dokładnie wymieszaj oliwę, musztardę i ocet. Zalej pomidory z dodatkami, wymieszaj i dopraw.

Sos kokosowo-imbirowy

Weź:

  • puszkę gęstego mleka kokosowego
  • dwucentymetrowy kawałek imbiru
  • trawę cytrynową
  • papryczkę chilli
  • pęczek kolendry
  • pół łyżeczki curry
  • sól

Mleko kokosowe dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek tłuszczu. Imbir obierz, pokrój w paski i drobno posiekaj. Chilli przekrój wzdłuż, usuń nasionka, pokrój w paseczki. Kolendrę posiekaj. Trawę cytrynową rozbij kilkoma uderzeniami tłuczka. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w misce, odstaw następnie do lodówki na 2 godziny. Usuń trawę i podawaj.


Warzywne samosy

Weź:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 ziemniaki
  • jajo
  • szklankę mrożonego groszku
  • pół łyżeczki nasion kminu
  • pół łyżeczki garam masala
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • pół pęczka kolendry
  • łyżkę oleju
  • szczyptę pieprzu kajeńskiego
  • sól

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni olej, wrzuć wszystkie przyprawy i smaż minutę, mieszając. Dodaj ziemniaki, smaż jeszcze 3 minuty. Wlej mleko kokosowe, przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Wrzuć mrożony groszek, odparuj nadmiar płynu, a następnie ostudź. Dodaj posiekaną kolendrę. Z ciasta wykrój kwadraty, nakładaj po łyżce farszu i składaj na pół, formując trójkąty. Zlep dobrze brzegi, posmaruj rozkłóconym jajem i piecz przez 15-20 minut, aż się ładnie zarumienią. Podawaj na ciepło lub zimno z sosem z kolendry i chilli.

Sałata z granatem

Weź:

  • 3 garści mieszanych listków sałat
  • garść orzechów pekan lub piniowych
  • grejpfruta
  • 2 granaty
  • 2 łyżki octu malinowego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki utartego chrzanu
  • sól, pieprz i cukier

Listki umyj, osusz, wrzuć do miski. Orzeszki upraż na suchej patelni i ostudź, wrzuć do liści razem z obranym i podzielonym na cząstki grejpfrutem. Granaty przekrój na pół. Z jednego wyjmij łyżką pestki i dodaj do sałaty. Z drugiego na wyciskarce do cytryn wyciśnij sok. W misce wymieszaj trzepaczką sok, ocet malinowy, oliwę i chrzan. Dopraw do smaku. Polej sałatę i wymieszaj.


Mus z wędzonego węgorza na płatkach łososia

Weź:

  • 14 listków białej żelatyny
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • pęczek szczypiorku
  • 6 płatków wędzonego łososia
  • 400 g wędzonego węgorza
  • półtorej szklanki śmietany kremówki
  • słoiczek ikry atlantyckiej

Podłużną formę wyłóż folią spożywczą. 6 listków żelatyny namocz w zimnej wodzie. Podgrzej pół szklanki bulionu (nie gotuj!) i rozpuść w nim żelatynę. Dolej resztę bulionu i wstaw do lodówki, żeby stężał. Po kwadransie wsyp posiekany szczypiorek, zamieszaj i wlej bulion do formy. Wstaw do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Wyjmij i wyłóż brytfannę z galaretką plastrami łososia. Następnie zmiksuj mięso węgorza. 8 płatków żelatyny namocz w 1/3 szklanki zimnej wody i podgrzej, żeby się rozpuściła. Śmietanę ubij na pół sztywno, wymieszaj dokładnie z węgorzem i rozpuszczoną żelatyną. Przelej wszystko do formy, na zastygniętą galaretkę z bulionu. Wstaw do lodówki, żeby całość dobrze stężała. Mus podawaj pokrojony w plastry i posypany odrobiną ikry.

Flan czekoladowy z karmelizowanymi orzechami

Weź:
na flan:

  • łyżkę miękkiego masła
  • łyżkę cukru do wysypania formy
  • 400 ml mleka
  • pół litra śmietanki kremówki
  • laskę wanilii
  • pół gwiazdki anyżu
  • dwucentymetrowy kawałek cynamonu
  • tabliczkę gorzkiej czekolady
  • 9 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki rumu

orzechy:

  • dwie garści orzechów makadamia lub laskowych
  • 1/4 szklanki cukru

na sos z marakui:

  • 15 marakui
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki wody
  • dużą garść świeżych malin

Okrągłą formę wysmaruj masłem i wysyp cukrem. Rozgrzej piekarnik do 170ºC. W garnku zagrzej mleko ze śmietanką, dodaj cynamon i anyż. Rozkrój wzdłuż laskę wanilii i wyskrob nasionka. Wrzuć do mleka. Zagotuj i odstaw na 20 minut. Wyłów przyprawy. Ponownie zagrzej mleko i rozpuść w nim kawałki czekolady. Utrzyj żółtka z cukrem i rumem i dodaj do czekoladowej masy. Wlej do formy, tę wstaw do większego naczynia. Nalej do niego wrzątku tak, by woda sięgała połowy formy. Piecz w piekarniku półtorej godziny. Wyjmij i włóż na noc do lodówki. Przygotuj sos: marakuje przekrój na pół, łyżką wyjmij miąższ. Gotuj w garnku razem z cukrem i wodą przez 2 minuty. Przetrzyj przez sito. W garnku skarmelizuj cukier, wrzuć orzechy. Wylej masę na papier do pieczenia. Gdy przestygnie, połam na kawałki. Flan wyjmij z lodówki, wstaw formę na chwilę do gorącej wody. Wyjmij delikatnie ciasto, polej sosem, posyp karmelizowanymi orzechami i malinami.


reklama
reklama