Na upalny weekend pod gruszą zróbmy coś lekkiego, na jeden kąsek: grzanki, babeczki, tartaletki, a do nich mandarynkową salsę.

Pudding gruszkowy

Weź:

• 200 g suszonych gruszek
• ¼ kostki masła

• ²∕3 szklanki cukru

• jajo

• 1 i ¼ szklanki mąki
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
• pół szklanki syropu klonowego
• ²∕3 szklanki śmietany kremówki

Gruszki drobno posiekaj, wrzuć do garnuszka i zalej szklanką wody. Gotuj bez przykrywki, aż woda odparuje, a owoce będą miękkie (około 8 minut). Przykryj i zdejmij z ognia. Rozgrzej piekarnik do 195ºC. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masło i cukier utrzyj na puszystą masę, dodaj jajo i mąkę, dokładnie wymieszaj. Na koniec wrzuć odciśnięte gruszki, zamieszaj. Napełnij masą formy do muffinów i piecz 10-12 minut. Sprawdź wykałaczką, czy ciasto nie jest wilgotne. Syrop połącz ze śmietaną i zagrzej. Pudding podawaj na ciepło polany sosem.

Łosoś z ogórkiem i bakłażanem

Weź:
• małego bakłażana
• 3 łyżki oliwy
• ogórka wężowego
• małe awokado
• duży filet (około 300 g) ze świeżego łososia
• łyżkę startego świeżego imbiru
• 3 łyżki sosu sojowego
• 2 cebule dymki
• sól i pieprz do smaku

Bakłażana pokrój w niedużą kostkę i gotuj na parze przez kwadrans, aż będzie miękki. Wrzuć do miski, wymieszaj z oliwą i ostudź. Ogórka potnij na plastry grubości pół centymetra. Łososia i awokado pokrój w drobną kostkę, dorzuć do bakłażana, dodaj imbir i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj i rozłóż mieszankę na plasterkach ogórka. Posyp posiekaną szalotką.

Wędzona pierś kaczki z mandarynkową salsą

Weź:
• 3 mandarynki
• półcentymetrowy kawałek imbiru
• szalotkę
• liść laurowy
• 2 kawałki cynamonu
• 3 gwiazdki anyżu
• ¼ szklanki białego wina
• pół bagietki
• 2 łyżki oliwy
• 2 wędzone piersi kaczki lub półgęski
• garść listków kolendry

Mandarynki obierz i usuń pestki. Wrzuć do garnuszka razem z cienko pokrojonym imbirem i szalotką, liściem laurowym, cynamonem, anyżem. Zalej winem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj kwadrans, od czasu do czasu mieszając. Odstaw na kwadrans, wyłów liść, cynamon i anyż, a resztę zmiksuj, ale nie na gładką masę. Zrób grzanki: rozgrzej piekarnik do 180ºC, bagietkę pokrój w cienkie plastry, skrop oliwą i piecz, aż kromki będą rumiane. Piersi kaczki pokrój w cienkie plastry, ułóż na grzankach, udekoruj salsą i posyp posiekaną kolendrą.

Tartaletki z karmelizowanym prosciutto

Weź na ciasto:
• łyżeczkę soli
• kieliszek od wódki zimnej wody
• 250 g mąki
• kostkę zimnego masła

na nadzienie:
• centymetrowej grubości plaster prosciutto (około 200 g)
• ¼ szklanki cukru pudru
• pół kostki masła
• 3 cebule
• 4 liście laurowe
• czubatą łyżkę mąki
• 2 szklanki mleka
• szklankę startego parmezanu
• 3 listki szałwii

Zrób ciasto: posól wodę, masło pokrój w kostkę. Mąkę przesiej do miski, rozetrzyj w palcach z masłem, aż będzie przypominać mokry piasek. Dodaj posoloną wodę i wyrób rękami ciasto. Jeśli jest za suche, dolej nieco zimnej wody. Uformuj kulę, zawiń w folię i odstaw na godzinę do lodówki. Rozwałkuj między dwoma kawałkami pergaminu na grubość 2 mm, wytnij z ciasta krążki i wyłóż nimi foremki do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 190ºC i zapiekaj przez kwadrans. Ostudź. Prosciutto posyp z obu stron cukrem pudrem, połóż na blasze do pieczenia, przykryj kawałkiem pergaminu i dociśnij drugą blachą. Piecz około kwadransa, aż stanie się rumiane i chrupkie. Ostudź i pokrój na kawałki. Pół kostki masła rozpuść w garnuszku, dorzuć drobno posiekaną cebulę i liście laurowe, duś kwadrans na małym ogniu. Dodaj mąkę i zrób jasną zasmażkę. Powoli wlewaj mleko i delikatnie podgrzewaj, mieszając, aż masa będzie gęsta. Dorzuć ser, zdejmij z ognia. Wyłów liście laurowe, nadzieniem napełnij tartaletki, posyp kawałkami prosciutto, udekoruj pokrojonymi listkami szałwii. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Roladki z buraka z kozim serem i miodem

Weź:
• średniego buraka
• ³∕4 szklanki twarożku z koziego mleka
• 2 łyżeczki listków macierzanki cytrynowej lub zwykłego tymianku
• 2 łyżki płynnego miodu
• sól i pieprz do smaku

Buraka dobrze umyj i pokrój obieraczką do warzyw na cienkie plastry. Każdy posmaruj kozim serem, posyp ziołami i dopraw. Zwiń w rulonik, skrop miodem i posyp macierzanką. Schłódź 20 minut.

Ananasowe rachatłukum

Weź:
• średniego ananasa
• 2 szklanki cukru
• półtorej szklanki cukru pudru
• 2∕3 szklanki mąki kukurydzianej
• sok z cytryny
• 10 płatków żelatyny
• 2 plastry suszonego ananasa
• cukier puder do posypania

Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Połóż ananasa na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 90 minut, aż skóra będzie czarna. Ostudź, odkrój nożem skórkę, usuń rdzeń, a miąższ zmiksuj na gładko. Do dużego rondla wsyp cukier, wlej pół szklanki wody i zagotuj. Zmierz temperaturę termometrem spożywczym – gdy osiągnie 115ºC, dodaj sok z cytryny. Wymieszaj w misce cukier puder, mąkę i pół szklanki zimnej wody. Wlej do gorącego syropu cukrowego razem z 2 szklankami wrzątku. Gotuj na średnim ogniu przez kwadrans, aż płyn będzie gęsty i przezroczysty. Namocz żelatynę w zimnej wodzie na 2 minuty. Odciśnij, wymieszaj z syropem cukrowym i purée z ananasa. Wylej na blachę wyłożoną pergaminem i gdy ostygnie, wstaw do lodówki na 2 godziny. Kiedy się zetnie, pokrój na kawałki, posyp cukrem pudrem i posiekanym suszonym ananasem.

Tatar wołowy z jajem przepiórczym

Weź:
• pół bagietki
• kawałek polędwicy wołowej (około 200 g)
• 2 łyżki oliwy
• łyżkę kaparów
• 2 szalotki
• małego ogórka konserwowego
• 2 gałązki natki pietruszki
• tabasco
• sos worcestershire
• 10 jaj przepiórczych
• sól i pieprz do smaku

Bagietkę pokrój w cienkie plastry, skrop oliwą i piecz w gorącym piekarniku, aż się zrumieni. Mięso pokrój w drobniutką kostkę. Kapary, szalotki, ogórka i natkę posiekaj. Wrzuć wszystko do miski, wlej łyżkę oliwy, dopraw solą, pieprzem, tabasco i sosem worcestershire, dobrze wymieszaj. Jaja włóż do garnuszka z wrzącą wodą, gotuj 2 minuty, wyłów i przelej zimną wodą. Obierz, przekrój na pół. Na grzankach połóż po porcji tatara, na wierzchu połówkę jaja.

Przegrzebki z pomidorami i chili

Weź:
• 4 średnie pomidory
• pół szklanki oliwy
• 4 ząbki czosnku
• 2 duże papryczki chili
• 24 przegrzebki, najlepiej na połówce muszli
• pół pęczka szczypiorku
• sól do smaku

Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń miąższ z pestkami i pokrój w kostkę. Wlej do garnuszka oliwę, dorzuć drobno posiekany czosnek i pokrojone w plasterki chili, podgrzewaj na małym ogniu 10 minut, aż czosnek zmięknie. Rozgrzej grill w piekarniku. Rozłóż przegrzebki na papierze do pieczenia i zapiekaj 2 minuty. Wyjmij, skrop przyprawioną oliwą, dodaj pomidory i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Opracowanie: Stanisław Gieżyński
Tekst i zdjęcia: Bulls Press

reklama