Płótna dawnych mistrzów to źródło niezwykłych inspiracji dla kucharza. Wypróbuj przepis na ptysie prosto z pracowni niderlandzkiego mistrza.
 

WEŹ:

•8 gotowych ptysi,
•szklankę śmietanki kremówki,
•2 łyżki cukru,
•szklankę serka mascarpone,
•łyżkę startej skórki z pomarańczy,
•łyżkę likieru grand marnier lub cointreau,
•kilka kropli ekstraktu waniliowego.

PRZYGOTOWANIE:
 

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem. Wymieszaj z mascarpone i ubijaj jeszcze chwilę. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i schłódź. Ptysie przekrój, napełnij masą (użyj rękawa cukierniczego), podawaj.
 

reklama


 

Opracowanie: Staszek Gieżyński
Zdjęcia: Photocuisine/East News