werandacountry.pl werandaweekend.pl
reklama

Święta u sąsiadów

Przepisy kulinarne

Zacznijmy jak Włosi - burakowym risotto. Potem na stół wjedzie prowansalska zupa rybna. Danie główne po angielsku: jagnięcina z ziołami, a na deser tarta brzoskwiniowa z Hiszpanii. 

Udziec jagnięcy po angielsku

Weź:
• około półtora kilograma udźca jagnięcego bez kości
• 1/3 szklanki ginu
• 5 łyżek oliwy
• pół główki czosnku
• łyżeczkę nasion kopru włoskiego
• 3 gałązki tymianku
• 2 gałązki rozmarynu
• sól i pieprz do smaku

Udziec rozetnij (nie do końca) i rozłóż tak, by powstał jeden płat mięsa. Ułóż na desce i rozbij tłuczkiem, żeby miał mniej więcej centymetr grubości, dopraw. Zioła obierz z gałązek i posiekaj, wrzuć do moździerza razem z nasionami kopru i rozgniecionym czosnkiem, wlej 2 łyżki oliwy i utrzyj na pastę. Posmaruj nią mięso, zwiń w roladę i przewiąż bawełnianą nicią. W brytfannie rozgrzej resztę oliwy, przesmaż udziec z każdej strony na rumiano. Podlej ginem i ostrożnie podpal. Gdy płomienie zgasną, wlej pół szklanki wody, przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz 2 godziny, od czasu do czasu podlewając odrobiną wody, a potem powstałym sosem. Podawaj z ryżem.

Hiszpańska tarta brzoskwiniowa

Weź:
• 6 brzoskwiń
• opakowanie ciasta francuskiego
• opakowanie lodów waniliowych lub kokosowych
• szklankę cukru pudru
• 2 laski wanilii
• łyżkę jagód jałowca
• 9 gwiazdek anyżu
• 2 łyżeczki ziaren białego pieprzu
• 2 kawałki cynamonu
• łyżkę goździków
• szczyptę szafranu
• łyżeczkę nasion kardamonu
• łyżeczkę soli

Przyprawy wrzuć na suchą patelnię i praż kilka minut, aż zaczną pachnieć. Przełóż do moździerza, dodaj sól i utłucz na proszek. Brzoskwinie sparz, podziel na połówki i obierz. Zrób syrop ze szklanki wody i cukru, dopraw dużą szczyptą mieszanki przypraw. Wrzuć brzoskwinie, gotuj 5 minut, odstaw do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż formę do tarty ciastem francuskim i piecz przez 20 minut. Wyjmij, na wierzchu połóż odsączone z syropu brzoskwinie, dociskając je nieco. Połóż na nich dwie rozcięte laski wanilii, polej odrobiną syropu i wstaw do gorącego piekarnika jeszcze na 5-10 minut, aż wierzch się skarmelizuje. Podawaj na gorąco z lodami.

Francuski krem czekoladowy

Weź:
• 2 tabliczki gorzkiej czekolady (60 procent kakao)
• 1/3 szklanki kakao
• szklankę śmietanki kremówki
• szklankę mleka
• 2 żółtka
• 1/3 szklanki cukru

Pokrusz czekoladę do miski, dosyp kakao i ustaw na naczyniu z gotującą się wodą. Rozpuść, mieszając. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel. Wlej do garnka mleko i śmietankę, zagrzej, aż płyn będzie bardzo gorący, ale nie gotujący. Dodawaj go powoli do żółtek, cały czas miksując. Uważaj, żeby żółtka się nie ścięły. Przelej mieszankę z powrotem do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż zacznie gęstnieć. Powoli wlej wszystko do czekolady, cały czas mieszając. Przelej do miseczek, nakryj folią aluminiową i odstaw do wystygnięcia, a potem wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę. Podawaj z bitą śmietaną.

Więcej przepisów w styczniowym numerze magazynu Weranda.

Tekst: Stockfood/ Free, Bulls Press
Opracowanie: Stanisław Gieżyński
Zdjęcia: Stockfood/Free, Fotochannels, Ulls Press, Shutterstock.com

reklama
reklama
reklama