Jak święta – to biała kiełbasa, chrzanówka, pasztet, pascha. Z tradycją trudno wojować, ale można ją intrygująco dosmaczyć.


 

Pasztet biały drobiowy z przepiórczymi jajami


WEŹ:
•1½ kg kurczaka, perlicy lub przepiórek (może być mięso mieszane) •kostkę masła •3 jaja kurze •wątróbkę drobiową •2 kajzerki
•pół szklanki słodkiej śmietanki •8 przepiórczych jaj •sól, pieprz i gałkę muszkatołową

Mięso pokrój na kawałki, włóż ciasno do garnka i zalej wodą, by było ledwie przykryte. Duś, aż będzie miękkie i zacznie łatwo odchodzić od kości – około 45 minut. Pod sam koniec duszenia dorzuć oczyszczone z błon i żyłek wątróbki. Bułki namocz w śmietanie, dokładnie odciśnij. Mięso obierz z kości, przepuść przez maszynkę dwa razy razem z bułką i wątróbką. Dodaj jaja i pokrojone na kawałki miękkie masło, wyrób dokładnie. Dopraw solą, pieprzem, gałką. Jaja przepiórcze ugotuj na twardo i obierz. Formę do pasztetu wysmaruj masłem, wyłóż do połowy masą. Powkładaj jaja przepiórek, nałóż resztę masy. Formę owiń folią aluminiową, wstaw do żaroodpornego naczynia z wodą i umieść wszystko w piekarniku nagrzanym do 110ºC. Piecz pół godziny. Wyjmij, odstaw na kilka godzin do wystudzenia. Podawaj z muślinem chrzanowym lub sosem tatarskim.

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

WEŹ: •6 jaj ugotowanych na twardo •2 łyżki posiekanego szczypiorku •dużą łyżkę miękkiego masła •dużą łyżkę majonezu •sól i pieprz

Jaja obierz i posiekaj, wymieszaj ze szczypiorkiem, masłem i majonezem. Dopraw do smaku, odstaw na kilka godzin do lodówki. Podawaj z dobrym pieczywem. Pastę można przyrządzać na wiele innych sposobów: z koperkiem, z ulubionymi ziołami, można też dodać garstkę startego żółtego sera albo pokrojone w kostkę korniszony.

Przepis na muślin chrzanowy

WEŹ: •słoiczek chrzanu •½ szklanki śmietanki kremówki
•sok z cytryny do smaku •szczyptę soli

Chrzan przełóż na gęste sito, odciśnij i zostaw do osączenia. Śmietankę ubij ze szczyptą soli na sztywno. Delikatnie wymieszaj ją z odciśniętym chrzanem i dopraw do smaku sokiem cytrynowym. Schłódź i podawaj do pasztetów i zimnych mięs. Można też przyrządzić chrzan o smaku pomarańczowym. Wystarczy sparzyć wrzątkiem pomarańczę. Zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach, potem wycisnąć sok i dodać do chrzanu skórkę oraz połowę soku.

Zraziki z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

WEŹ: •6 plastrów z udźca indyka (najlepiej bio) •2 duże garści liści szpinaku •garść suszonych pomidorów w oleju •2 łyżki masła •3 łyżki oleju •sól i pieprz
 
Rozgrzej odrobinę oleju na patelni, wrzuć szpinak i przesmaż szybko, żeby tylko zwiotczał. Plastry mięsa cienko rozbij i przypraw. Na środek połóż trochę pomidorów, szpinaku i masła, zawiń w rulonik. Zepnij wykałaczkami, zwiąż nitką bawełnianą lub długimi piórkami szczypioru. Przesmaż na oleju na rumiano z każdej strony. Podlej kilkoma łyżkami wody, przykryj, zmniejsz płomień i duś przez kwadrans. Podawaj z ziemniakami, musztardą i karmelizowaną marchewką.

Sałatka z nowalijek z jajem w koszulce

WEŹ: •2 duże garści małych listków sałaty masłowej •pęczek rzodkiewek •garść ulubionych kiełków •kalarepkę •pęczek dymki •4 świeże jaja •łyżkę octu
NA WINEGRET: •4 łyżki oliwy z oliwek •2 łyżki soku z cytryny •2 łyżeczki siekanego koperku •sól i cukier

Składniki winegretu dokładnie wymieszaj, doprawiając do smaku. Rzodkiewki przekrój na połówki, kalarepkę pokrój w plasterki, szczypior z dymki na dwucentymetrowe kawałki. Na 4 talerzach ułóż umyte i poszarpane w palcach listki sałaty, na nich kiełki, dymkę, kalarepę i rzodkiewki. Zrób jaja w koszulkach. W szerokim naczyniu zagotuj wodę z octem – musi tylko leciutko puszczać bąbelki. Jaja wbij pojedynczo do miseczek. Po kolei zanurz każdą miseczkę we wrzątku, wylej jajo do wody i delikatnie zagarniaj białko wkoło żółtka łyżką cedzakową. Gotuj dwie minuty, wyłów, osącz i połóż na zieleninie. Polej winegretem i podawaj.

reklama



Biała kiełbasa pieczona z dymką i miodem

WEŹ: •4 pęta białej kiełbasy •4 cebulki dymki ze szczypiorem •2 łyżki miodu lipowego •2 ząbki czosnku •2-3 łyżki oleju •łyżeczkę musztardy miodowej
 
Cebulki przekrój na pół, obetnij do połowy szczypior. Czosnek rozgnieć nożem. Włóż warzywa do żaroodpornego naczynia razem z kiełbasą, polej olejem i dwoma łyżkami wody. Piecz 20 minut w temperaturze 160ºC. Pod koniec polej miodem wymieszanym z musztardą i piecz jeszcze kilka minut, aż kiełbasa się zrumieni. Podawaj gorącą. Danie można udekorować kiełkami buraka.

Zupa chrzanowo-cytrynowa

WEŹ: •4 szklanki rosołu wołowego •2-3 średnie ziemniaki •2 małe cebulki •cytrynę •4 łyżki śmietany kremówki •świeży korzeń chrzanu •sól i pieprz
 
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, cebulki posiekaj. Korzeń chrzanu obierz, zetrzyj na tarce, by uzyskać 2-3 łyżki, a to, co zostanie, pokrój w cienkie plasterki. Warzywa wrzuć do garnka razem ze startym chrzanem, zalej rosołem i gotuj, aż będą miękkie. Zmiksuj, przetrzyj przez gęste sito, zabiel śmietanką kremówką. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i drobno startą skórką cytrynową. Zagrzej, rozlej do miseczek. Udekoruj uprażonymi na suchej patelni plasterkami chrzanu, listkami natki pietruszki i ewentualnie kleksem kwaśnej śmietany.

Mazurek kajmakowy z minimakaronikami

WEŹ: •szklankę mąki pszennej •trochę więcej niż ½ kostki chłodnego masła •3 ugotowane na twardo żółtka •½ szklanki cukru pudru •opakowanie gotowej masy krówkowej •3 łyżki drobno posiekanych migdałów
NA MAKARONIKI: •3 białka •czubatą szklankę cukru pudru •szklankę zmielonych migdałów bez skórki •tabliczkę gorzkiej czekolady

Zrób ciasto: mąkę i cukier wysyp na stolnicę, dodaj do nich rozgniecione żółtka. Masło pokrój w małą kostkę, wyłóż na mąkę z cukrem i szybko posiekaj nożem. Króciutko wyrób ręką ciasto, uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na pół godziny. Przygotuj makaroniki. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę, pod koniec dodaj migdały i wymieszaj. Wyłóż masą foremkę do makaroników lub nakładaj porcje łyżeczką do herbaty na blachę z pergaminem. Susz w piekarniku w 60ºC przez godzinę. Czekoladę rozpuść (możesz dodać kilka kropli alkoholu) i przełóż nią makaroniki. Kruchym ciastem wyłóż prostokątną blachę do pieczenia, zapiekaj przez 20 minut w 190ºC. Wyjmij i ostudź. Wyłóż masą krówkową wymieszaną z migdałami, oczywiście możesz ją zastąpić domowym kajmakiem. Udekoruj makaronikami.

Sernik na zimno z musem malinowym

WEŹ: •kilogram tłustego białego sera •4 jaja •szklankę cukru •skórkę startą z cytryny •aromat cytrynowy •8 płatków żelatyny (lub 8 łyżeczek) NA MUS: •opakowanie mrożonych malin lub innych ulubionych owoców •½ szklanki cukru

Ser zmiel dwukrotnie. Żółtka jaj ubijaj na parze razem z cukrem, aż masa będzie jasna i gęsta. Uważaj, żeby się nie ścięła! Wymieszaj z serem, skórką z cytryny i aromatem. Żelatynę zalej 8 łyżkami wody i poczekaj, aż zmięknie. Delikatnie podgrzewaj, mieszając, do rozpuszczenia. Gdy będzie zimna i zacznie tężeć, wymieszaj z masą serową. Przełóż do formy na babkę i wstaw do lodówki na kilka godzin. Zrób mus: owoce zasyp cukrem i zostaw do rozmrożenia. Podgrzewaj w garnuszku, aż odparują – do ulubionej i pożądanej gęstości. Zmiksuj, przetrzyj przez sito i ostudź. Polej sernik. Zamiast musu możesz podać ulubione domowe konfitury.
Sernik możesz przygotować w innej wersji smakowej: z wanilią, ze skórką pomarańczową lub z rodzynkami i orzechami. Wtedy najlepiej polać go gorącym sosem czekoladowym: rozpuść tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej razem z połową kostki masła i wymieszaj.

 

Gotują dla nas: Katarzyna Wasilewska, właścicielka restauracji Dom Polski, i Krzysztof Żołądek – szef kuchni.
Pani Katarzyna gotowała już jako dziecko, co nie zawsze spotykało się z entuzjazmem rodziców. Pierwsze ciasto, nafaszerowane proszkiem do pieczenia, sodą i drożdżami, po upieczeniu rozpadło się w pył. Skleiła je budyniem i podarowała mamie, która zjadła bez protestów. Później pani Katarzyna pracowała jako szefowa kuchni, a pierwszą restaurację otworzyła wraz z mężem 20 lat temu. Gotuje z miłości do dawnych smaków polskiej kuchni, ale lubi też francuską (zwłaszcza przy okazji wyjazdów na narty!), a w domu chętnie sięga po egzotyczne przyprawy. W zawodowej pracy już od dziesięciu lat wspiera ją szef kuchni Krzysztof Żołądek –typowy twardziel, miłośnik samolotów i sportów zimowych.