Piperade z grzankami

Weź:
• 3 papryki: zieloną, czerwoną i żółtą
• dużą cebulę
• 3 łyżki oliwy
• 3 ząbki czosnku
• puszkę krojonych pomidorów
• szczyptę ostrej papryki
• sól i pieprz do smaku
• 3 kromki pszennego pieczywa•3 łyżki masła

Papryki pokrój w grube paski, cebulę w piórka, czosnek posiekaj. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć paprykę, czosnek i cebulę, smaż 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj pomidory z puszki i gotuj 20 minut. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Kromki chleba przesmaż na złoto na maśle. Potrawę włóż do miseczek, dodaj grzanki.


Polędwica z warzywami z woka

Weź:
• kawałek polędwicy wołowej (ok. 30 dag)
• czerwoną paprykę
• gałązkę selera naciowego
• papryczkę chili
• brokuł
• cytrynę
• ząbek czosnku
• 4 łyżki oleju
• 3 łyżki sosu sojowego
• łyżeczkę sosu rybnego
• łyżkę miodu
• sól do smaku

Mięso pokrój na cienkie plasterki, brokuł podziel na małe różyczki i blanszuj 3 minuty we wrzątku. Paprykę pokrój w paski. Chili przekrój wzdłuż, usuń nasiona i posiekaj. Seler i czosnek pokrój w plasterki, z cytryny zetrzyj skórkę. Sos sojowy, rybny, skórkę i miód wymieszaj w miseczce. Na patelni lub w woku rozgrzej połowę oleju, wrzuć wszystkie warzywa i smaż na dużym ogniu 5 minut, mieszając. Wyjmij, rozgrzej pozostały olej i smaż mięso 3 minuty. Wrzuć warzywa, wlej sos i smaż jeszcze 2 minuty. Podawaj z ryżem.

Pieczona

Weź:
• 10 papryk
• 3 ząbki czosnku
• 2 szklanki oliwy
• gałązkę tymianku
• garść czarnych oliwek
• sól i pieprz do smaku

Papryki przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne i ułóż na blasze do pieczenia. Piecz kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 220°C, aż skórka będzie czarna. Wyjmij, wrzuć do miski, przykryj folią i odstaw do ostygnięcia. Zdejmij skórki, papryki pokrój w grube paski. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą i listkami tymianku. Dopraw solą oraz pieprzem. Do słoika włóż paprykę i oliwki, zalej oliwą, odstaw na dzień do lodówki. Podawaj jako przekąskę. Jeśli chcesz przechowywać dłużej, zawekuj ją.


Dwukolorowa zupa

Weź:
• 4 czerwone papryki
• 4 żółte papryki
• cebulę
• ząbek czosnku
• 4 łyżki oleju
• 3 szklanki bulionu warzywnego
• cytrynę
• sól, pieprz i cukier do smaku

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Papryki przekrój wzdłuż, usuń gniazda nasienne i połóż na blasze skórką do góry, piecz, aż będzie ciemna – około kwadransa. Wyjmij, wrzuć do miski, zakryj folią i odstaw do wystygnięcia. Posiekaj drobno czosnek i cebulę. Papryki obierz ze skórki, pokrój w paski. Weź dwie patelnie, rozgrzej na każdej po połowie oleju. Podziel czosnek i cebulę na dwie części, wrzuć na patelnie i zeszklij. Na jedną wrzuć żółtą, na drugą czerwoną paprykę. Duś 5 minut. Przygotuj dwa rondelki, w każdym zagotuj równą ilość bulionu. Zakwaś łyżeczką soku z cytryny, wrzuć do każdego paprykę jednego koloru. Gotuj 10 minut pod przykryciem. Zmiksuj każdą z zup i odstaw na godzinę, żeby wystygły. Do miseczek wlewaj jednocześnie obie zupy, ostrożnie, by się nie wymieszały.


Cukinia z paprykowym farszem

Weź:
• 3 niezbyt duże cukinie
• szklankę ryżu
• czerwoną paprykę
• cebulę
• pierś kurczaka
• łyżkę kminku
• dużą kulkę mozzarelli
• 3 łyżki oliwy
• sól i pieprz do smaku

Cukinie przekrój wzdłuż i ułóż na blasze środkiem do góry. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 7 minut. Wyjmij, łyżeczką usuń miąższ, zostawiając około ½ centymetra przy skórce. Ugotuj ryż. Paprykę i pierś kurczaka pokrój w kostkę, cebulę posiekaj. Rozgrzej oliwę na patelni, zeszklij cebulę, dodaj kurczaka. Smaż 3 minuty, mieszając, dołóż paprykę i duś 10 minut. Zetrzyj do miski mozzarellę, dodaj ryż oraz zawartość patelni. Wymieszaj, dopraw. Napełnij cukinie i zapiekaj 20 minut.

Krajanka z chleba i papryki

Weź:
• bochenek pszennego chleba
• łodygę selera naciowego
• 3 czerwone papryki
• cebulę
• 4 ząbki czosnku
• 4 listki szałwii
• gałązkę tymianku
• 6 łyżek oliwy
• sól i pieprz do smaku

Rozgrzej piekarnik do 200°C, wyłóż blachę papierem do pieczenia. Seler pokrój w drobną kostkę, chleb na centymetrowej wielkości grzanki, a czosnek w plasterki – wszystko wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem, dodaj posiekane zioła i polej połową oliwy. Wrzuć do piekarnika na kwadrans, aż chleb się zrumieni. Paprykę pokrój w paski, cebulę w krążki. Rozgrzej resztę oliwy na patelni, zeszklij cebulę i dopraw. Wrzuć paprykę, smaż 10 minut, aż zmięknie. Podawaj grzanki prosto z pieca, a obok paprykową krajankę.


Zielone papryki faszerowane kaszą jaglaną

Weź:
• 4 zielone papryki i jedną czerwoną paprykę
• 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
• czerwoną posiekaną cebulę
• 2 posiekane ząbki czosnku
• 2 marchewki starte na tarce o grubych oczkach
• garść liści świeżego szpinaku
• sok z połowy cytryny
• oliwę •kilka migdałów •sól, pieprz

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj oczyszczony szpinak i smaż jeszcze przez 5 minut. Wszystko przełóż do ugotowanej kaszy jaglanej. Ponownie rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż marchewkę (ok. 5 minut). Czerwoną paprykę umyj, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wszystkie składniki połącz, skrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku. Sałatkę podawaj w wydrążonych zielonych paprykach, udekorowaną prażonymi migdałami.


Sałatka z makaronem i krewetkami

Weź:
• pół kilo krewetek gotowych do przyrządzenia
• ząbek czosnku
• po łyżeczce posiekanej bazylii i natki pietruszki
• oliwę
• sól, pieprz
• czerwoną cebulę
• po strąku czerwonej i żółtej papryki
• niecałe opakowanie makaronu risoni
• sok z cytryny
• 8 liści sałaty

Krewetki umyj i osusz. Czosnek posiekaj, połącz z ziołami i 5 łyżkami oliwy, dodaj pieprz, sól, krewetki i dokładnie wymieszaj. W takiej zalewie marynuj krewetki przez godzinę. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w centymetrową kostkę. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki. Makaron ugotuj al dente. Krewetki smaż na rozgrzanej patelni przez 2 minuty z obu stron. Składniki wymieszaj, dopraw do smaku i skrop sokiem z cytryny. Sałatę umyj, osusz i podawaj na niej sałatkę.


Pasta primavera

Weź:
• małego bakłażana
• 2 małe patisony
• 10 zielonych szparagów
• czerwoną paprykę
• pół opakowania makaronu penne
• 6 łyżek oliwy
• pół łyżeczki ziół prowansalskich
• pół papryczki chili
• ząbek czosnku
• łyżkę octu balsamicznego
• garstkę listków bazylii
• 4 łyżki startego parmezanu
• sól, pieprz i cukier do smaku

Bakłażana pokrój w plastry, posól i odstaw na 20 minut. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Patisony blanszuj we wrzątku przez 5 minut. Obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój w kostkę. Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki, resztę pokrój w kilkucentymetrowe kawałki, a paprykę w paski. Osusz bakłażany i pokrój w kostkę. Wrzuć do miski warzywa, wlej 4 łyżki oliwy, dodaj zioła prowansalskie i szczyptę cukru. Wymieszaj, rozłóż na blasze, dopraw solą i pieprzem. Piecz kwadrans. Czosnek oraz chili posiekaj, przesmaż na pozostałej oliwie, wlej ocet. Polej ugotowany makaron, wymieszaj. Wyjmij warzywa, dodaj je do makaronu, posyp posiekaną bazylią i parmezanem.


Sałatka z szynką i ziołami

Weź:
• 3 garści pomidorków koktajlowych
• pomarańczową paprykę
• 8 plasterków szynki
• garść orzeszków pinii
• 2 gałązki świeżego tymianku
• 4 łyżki octu balsamicznego
• cytrynę
• 3 łyżki oliwy
• sól i pieprz do smaku

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Pomidorki przekrój na pół, ułóż w żaroodpornym naczyniu, skrop odrobiną oliwy, posyp tymiankiem i piecz, aż zaczną się rumienić – około 15 minut. Pokrój w paski paprykę i szynkę. Wymieszaj z pomidorkami – delikatnie, żeby się nie rozpadły. Rozłóż na talerze, posyp uprażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii i skrop oliwą, sokiem z cytryny oraz octem balsamicznym.

Krewetkowe Ceviche

Weź:
• pół kilo mrożonych krewetek
• łyżkę masła
• sałatę lodową
• 2 awokado
• 2 papryczki jalapeño
• po pół szklanki soku z limonki i cytryny
• 4 łyżki oliwy
• małą czerwoną cebulę
• pół pęczka świeżej kolendry

Rozpuść masło na patelni i wrzuć krewetki. Smaż na średnim ogniu przez 4-5 minut, aż się rozmrożą i zmiękną. Umyj sałatę, porwij na kawałki, osusz. Obierz cebulę, posiekaj. Pokrój drobno papryczki, wymieszaj z cebulą, sokiem z limonki, cytryny i oliwą. Posiekaj połowę kolendry, dodaj do powstałej salsy. Umyj awokado, obierz ze skórki. Przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę, a miąższ pokrój w kostkę. Dodaj do salsy razem z ciepłymi krewetkami. Wymieszaj. Rozłóż liście sałaty w miseczkach, nałóż salsę. Skrop oliwą.

Z sałatą frisee

Weź:
• główkę sałaty frisee
• garść rukoli
• nektarynkę
• garstkę płatków nagietka
• czerwoną paprykę
• 2 łyżki startego parmezanu

na dressing:
• 3 łyżki oliwy
• łyżkę octu jabłkowego
• sól, pieprz, cukier do smaku

Paprykę pokrój w kostkę, nektarynkę w plasterki. Listki sałat umyj i wysusz, Wymieszaj wszystkie składniki w misce, zalej dressingiem.


 Faszerowana kuskusem

Weź:
• szklankę kuskusu
• 2 szklanki bulionu warzywnego
• pół kieliszka białego wina
• 4 różnokolorowe papryki
• cebulę
• 2 gałązki kolendry
• pół kostki masła
• 2 łyżki oliwy
• łyżeczkę curry
• pół łyżeczki kurkumy
• sól i pieprz

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Papryki umyj, odetnij kapelusze i usuń gniazda nasienne. Kuskus wsyp do miski. Wino zagotuj z bulionem, zalej kuskus tak, żeby płyn był około pół centymetra nad warstwą kaszy. Przykryj i odstaw na 10 minut. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, mieszając, aż zmięknie. Do kuskusu wrzuć cebulę i posiekaną kolendrę, wymieszaj, dopraw. Napełnij papryki, nakryj kapeluszami i piecz 25 minut. Masło rozpuść na patelni, dodaj kurkumę i curry, smaż przez chwilę. Przed podaniem polej papryki masłem.


Chili z kiełbasą

Weź:
• paprykę czerwoną
• paprykę żółtą
• cebulę
• 2 ząbki czosnku
• pół łyżeczki wędzonej ostrej papryki lub chili
• łyżkę słodkiej papryki
• puszkę czerwonej fasoli
• pęto kiełbasy
• 4 łyżki oliwy
• 4 łyżki przecieru pomidorowego
• pół kostki gorzkiej czekolady
• sól i pieprz do smaku

Cebulę pokrój w plasterki, wrzuć do garnka z 2 łyżkami oliwy, zeszklij. Papryki pokrój w kostkę, czosnek w plasterki. Wrzuć do garnka i duś 10 minut, mieszając. Kiełbasę pokrój w plasterki, przesmaż na patelni z pozostałą oliwą, wrzuć do garnka. Dodaj oba rodzaje mielonej papryki, odcedzoną fasolę i przecier pomidorowy. Wrzuć kawałek czekolady – przełamie ostrość i nada potrawie aromat. Wlej 2 szklanki wody i zamieszaj. Gotuj 20 minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem lub pieczywem.

Sałatka z ciecierzycą

Weź:
• puszkę ciecierzycy
• czerwoną paprykę
• małą czerwoną cebulę
• ząbek czosnku
• 3 gałązki kolendry
• 3 łyżki oliwy 
• 2 łyżki octu balsamicznego
• łyżeczkę miodu
• sól i pieprz do smaku

Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z oliwą, octem i miodem. Dopraw. Odsącz ciecierzycę i wymieszaj z pokrojoną w paski papryką. Polej dressingiem i posyp posiekaną kolendrą.


Opracowanie: Stanisław Gieżyński
Tekst i zdjęcia: stockfood/free

Nr 10 (118/2012) 

reklama