reklama

Wykwintna uczta

Przepisy kulinarne

Gdy za oknem pada i wieje chłodem tym bardziej chętnie zasiadamy do stołu, by ucztować. Bez specjalnej okazji, tak zwyczajnie – z uciechy ze spotkania i dobrego jedzenia. 

Zupa z pieczonego topinamburu

WEŹ:• kilogram topinamburu • około 10 małych szalotek • główkę czosnku • garść szałwii • kilka gałązek tymianku • sok i skórkę z jednej cytryny • oliwę • litr bulionu • niewielkiego ziemniaka • sól • łyżeczkę octu jabłkowego

Nieobrany topinambur, szalotki i czosnek posyp siekanymi ziołami i skórką cytrynową, posól, skrop oliwą, sokiem z cytryny i wymieszaj. Piecz 35-40 minut w 180°C. Następnie wyciśnij czosnek z łupin i razem z warzywami wsyp do garnka. Dodaj bulion oraz obranego ziemniaka i gotuj aż będzie miękki. Zmiksuj na krem, dodaj ocet i dopraw do smaku. Podawaj z maślaną bułeczką.

Wieprzowy pasztet w cieście z wytrawną galaretką z sherry

WEŹ NA CIASTO: • 3½ szklanki mąki • kostkę smalcu • 5 żółtek • pół szklanki zimnej wody • łyżeczkę soli

Na farsz: • kilogram mielonego mięsa wieprzowego, spory kawałek boczku • oliwę •koper włoski • pół cebuli • 2 ząbki czosnku • łyżeczkę białego pieprzu • 3 łyżeczki nasion kopru włoskiego • po 2 łyżeczki siekanej szałwii i tymianku • jajko na galaretkę: • pół szklanki bulionu • kieliszek wytrawnego sherry • 3 listki żelatyny Roztrzep żółtka z wodą, dodaj do mąki z solą i pokrojonym smalcem. Szybko wyrób ciasto, owiń w folię i wstaw do lodówki. Na oliwie podsmaż pokrojony koper włoski, cebulę i czosnek, dodaj utarte i posiekane zioła i pieprz.

Roztrzep żółtka z wodą, dodaj do mąki z solą i pokrojonym smalcem. Szybko wyrób ciasto, owiń w folię i wstaw do lodówki. Na oliwie podsmaż pokrojony koper włoski, cebulę i czosnek, dodaj utarte i posiekane zioła i pieprz. Wymieszaj z mięsempokrojonym boczkiem, posól i wstaw do lodówki na godzinę. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim wysoką formę do tarty (zostaw część do przykrycia). Do środka włóż mięsny farsz i przykryj resztą ciasta. Posmaruj jajkiem i piecz pół godziny w 180°C,a potem jeszcze 1½ godziny w 160°C. Podgrzej składniki galaretki. Zrób dziurkę w cieście i wlewaj przez nią galaretkę do środka. Wstaw całość do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Pstrąg w cydrze

WEŹ: • 6 średnich pstrągów tęczowych (oczyszczonych) • 3 łyżki masła • 2 łyżki oliwy •dymkę •ząbek czosnku •skórkę i sok z jednej cytryny • 6 plastrów dojrzewającej szynki (np. prosciutto, szwarcwaldzkiej albo serrano) • szklankę bułki tartej • garść posiekanej pietruszki • czerwoną cebulę • 1½ szklanki wytrawnego cydru • 1½ szklanki bulionu • sól

Rozpuść masło w rondelku, dodaj oliwę, posiekany czosnek i dymkę. Duś przez 3 minuty. Dodaj skórkę z cytryny, bułkę tartą i sól. Każdą rybę skrop wewnątrz cytryną, włóż do niej po kilka krążków cebuli i maślaną bułkę tartą. Owijaj je plastrami szynki. Ułóż na blasze na plastrach cebuli. Zalej cydrem i bulionem. Piecz 25 minut w 180°C. Podawaj ze świeżą pietruszką.

Ziołowa pieczeń z mostku jagnięcego

WEŹ: • mostek jagnięcy • pół kostki masła • 2 łyżki musztardy Dijon • ząbek czosnku • 2 łyżeczki tartego chrzanu • sól • garść posiekanej pietruszki •po 2 łyżeczki tymianku i estragonu na gratin • ¾ kostki masła • ząbek czosnku • seler • 3 duże ziemniaki • pół cebuli • 1½ szklanki bulionu • 2 łyżeczki tymianku • oliwa

Obierz i pokrój ziemniaki oraz seler na cieniutkie plasterki. Układaj je w naczyniu do zapiekania, przekładając piórkami cebuli i posypując solą. Polej je roztopionym masłem z dodatkiem czosnku i tymianku. Zalej częścią bulionu i wstaw do piekarnika (180°C). Kiedy bulion wyparuje, dolewaj go i piecz około 1½ godziny. W tym czasie utrzyj masło z musztardą i chrzanem oraz siekanym czosnkiem, dodaj sól do smaku. Posmaruj nim mięso i ułóż na blaszce skropionej oliwą. Piecz około 40 minut w 180°C. Odstaw na kwadrans, posyp pieczeń siekanymi ziołami i podawaj z ciepłym gratin.

Tort gruszkowy

WEŹ na ciasto: • 12 jajek • ¾ szklanki brązowego cukru i nasiona z dwóch lasek wanilii • 2 szklanki mąki • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia • ¾ kostki masła, roztopionegoi wystudzonego • cukier puder do przełożenia: 10 gruszek (obranych i pokrojonych na ćwiartki) • sok i otartą skórkę z 1,5 pomarańczy i 1,5 cytryny • 3 szklanki cukru • 2 gwiazdki anyżu • 2 laski cynamonu • 1 laska wanilii (ziarenka wyjmij) • kieliszek słodkiego wina • ¼ kostki masła • litr wody • 2 szklanki śmietanki kremówki • 2 łyżki cukru pudu

Utrzyj masło z cukrem, jajkami i połową wanilii. Wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia, a potem ze stopionym masłem. Przelej ciasto do 2 blaszek. Piecz 35 minut (do suchego patyczka). Zalej cukier i przyprawy oraz laskę i ziarenka wanilii sokiem z cytryn i pomarańczy oraz wodą i gotuj, aż cukier się rozpuści. Dodaj gruszki i gotuj wolno pół godziny, aż owoce zmiękną. Wyjmij je i gotuj sos ok. 25 minut, aż się skarmelizuje, potem dodaj masło i wino. Blaty ciasta przekrój wzdłuż na cztery części. Pierwszą posmaruj śmietaną ubitą z cukrem i reszą wanilii, wyłóż kilka gruszek i polej sosem. Przykryj kolejnym blatem i powtórz. Ostatni udekoruj sosem i gruszkami.

Zdjęcia: Stockfood/free 

reklama