Z grządki prosto na talerz. Owoce, warzywa, zioła. Bez przesiadywania w kuchni, a i tak smacznie.

Pieczone bakłażany z miętą

Weź:
•4 średnie bakłażany
•szklankę czerwonego wina
•2 gałązki tymianku
•2 gałązki mięty plus garść listków mięty
•2 ząbki czosnku
•3 łyżki oliwy
•pęczek dymki
•dużą garść orzeszków pinii
•sól i pieprz do smaku

Bakłażany przekrój na pół, a każdą połówkę na 4 części. Włóż do miski, zalej winem, dorzuć gałązki mięty i tymianku, rozgniecione ząbki czosnku i dopraw. Przykryj, wstaw na noc do lodówki. Wyjmij, ułóż w brytfance, skrop oliwą. Piecz w 180°C blisko pół godziny, aż będą miękkie i rumiane. Wymieszaj z posiekaną dymką i listkami mięty. Posyp uprażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii.
W wersji niewegetariańskiej pieczone bakłażany możemy podać z kotletami jagnięcymi lub tagine z kurczaka.

Grillowane szparagi w cytrynowym winegrecie

Weź:
•pęczek szparagów
•2 łyżki oliwy

na winegret:
•5 łyżek oliwy
•2 łyżki soku z cytryny
•dużą szczyptę cukru pudru
•sól i pieprz do smaku

Wymieszaj dokładnie składniki dressingu. Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe końcówki, ułóż na tacce do pieczenia i skrop oliwą. Grilluj, aż będą al dente i rumiane. Polej dressingiem.

Kir royal z owocami

Weź:
•pół szklanki crème de cassis (likieru z czarnej porzeczki)
•butelkę dobrego wina musującego
•garść umytych jagód

Crème de cassis rozlej do 8 kieliszków, dopełnij winem musującym. Wrzuć po kilka jagód do każdego kieliszka.

Focaccia z suszonymi pomidorami

Weź:

•400 g mąki pszennej

•pół łyżeczki soli
•łyżeczkę cukru

•opakowanie drożdży instant
•2 łyżki oliwy

na wierzch:

•¹⁄3 szklanki oliwy

•półtorej łyżeczki soli gruboziarnistej

•4 ząbki czosnku

•garść suszonych pomidorów z oliwy

•gałązkę świeżego rozmarynu

Przesiej mąkę, dodaj sól, cukier i drożdże. Wlej oliwę, 4⁄5 szklanki ciepłej wody i wymieszaj, aż powstanie miękkie ciasto. Przełóż na stolnicę, podsyp mąką i wyrabiaj 5-8 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Włóż do natłuszczonej miski, przykryj i zostaw na godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Wyrób delikatnie, rozwałkuj na grubość centymetra, ułóż na posmarowanej tłuszczem blasze, przykryj ściereczką i znów odstaw do wyrośnięcia. Kciukiem zrób w cieście wgniecenia co kilka centymetrów. Całość skrop oliwą, posyp posiekanym czosnkiem, solą, pomidorami i igiełkami rozmarynu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz pół godziny na złoto. Wyjmij z piekarnika, skrop oliwą z pomidorów.


Piersi kurczaka faszerowane panzanellą

Weź:

•4 podwójne piersi z kurczaka

•2 bulwy kopru włoskiego

•sól i pieprz do smaku

na salsę:

•cebulę

•puszkę pomidorów

•2 czerwone papryki

•2 łyżki oliwy

•3 ząbki czosnku

•2 łyżeczki brązowego cukru

•3 łyżki octu z czerwonego wina

•2 fileciki anchois

na panzanellę (sałatkę chlebową):

•pół ciabatty

•2 łyżki octu z czerwonego wina

•3 łyżki oliwy

•małą cebulę

•pół czerwonej papryki

•8 czarnych oliwek

•cytrynę

•garść listków bazylii

•5 łyżek startego parmezanu

Zrób salsę: cebulę pokrój w plasterki, pomidory z zalewy posiekaj, papryki upiecz w piekarniku, aż sczernieją, obierz ze skóry i posiekaj. Na oliwie podsmaż cebulę i rozgniecione ząbki czosnku, dodaj pomidory, cukier, ocet i duś na małym ogniu przez kwadrans. Dorzuć paprykę i trzymaj na ogniu jeszcze 5 minut, dodaj drobno posiekane anchois, zamieszaj, dopraw i ostudź. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ciabattę pokrój w kostkę, cebulę, oliwki i paprykę drobno posiekaj, z cytryny zetrzyj skórkę. Wrzuć do miski chleb, skrop oliwą i octem. Dodaj cebulę, paprykę, oliwki, skórkę, posiekaną bazylię i parmezan. Wymieszaj. W każdej piersi wykrój głęboką kieszonkę, napełnij panzanellą, zwiń w rulon, dopraw i zepnij wykałaczkami. Smaż na rumiano na patelni. Przełóż do żaroodpornego naczynia wyłożonego pokrojonym koprem. Skrop oliwą i piecz pół godziny. Pokrój na plasterki. Podawaj z salsą i upieczonym koprem.

Sałatka z kuskusem, serem feta, owocami i orzechami pekan

Weź:

•szklankę kuskusu
•garstkę miękkich suszonych moreli
•garść orzechów pekan
•2 ząbki czosnku •papryczkę chili
•pół pęczka natki pietruszki
•4 piórka szczypiorku
•¹⁄3 szklanki oliwy
•cytrynę

•kawałek (ok. 200 g) sera feta
•dwie garści truskawek

Kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Morele pokrój w plasterki, chili, natkę pietruszki, szczypiorek i czosnek drobno posiekaj. Fetę pokrój w kostkę, truskawki w plasterki (możesz je zastąpić nasionami z 1-2 owoców granatu). Wymieszaj kuskus z morelami i orzechami. Zrób dressing z czosnku, chili, ziół, oliwy i soku z cytryny. Wlej do kuskusu, dodaj fetę i truskawki, wymieszaj.

Crème Brûlée

Weź:

•3 szklanki śmietany kremówki
•6 żółtek

•4 łyżki cukru pudru

•pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

•4 łyżki cukru kryształu

Ubij żółtka na puszystą masę. Śmietanę podgrzej w rondelku, rozpuść w niej cukier puder. Wlewaj żółtka do śmietany, mieszając. Dolej ekstrakt z wanilii i zagotuj. Przelej masę do kokilek i ustaw je na blasze. Do blachy wlej wodę, tak by sięgała do połowy miseczek. Piecz pół godziny w 160°C. Schłódź w lodówce. Posyp porcje cukrem i wstaw pod rozgrzany grill w piekarniku, żeby cukier się skarmelizował.

Wino z truskawkami

Weź:

•butelkę białego wina

•2 laski cynamonu
•5 ziaren kardamonu

•5 goździków
•cytrynę

•3 łyżki płynnego miodu
•2 garści truskawek

Dla tych, którym popijanie truskawek szampanem wydaje się zbyt banalne.
Wlej do garnka wino, dodaj cynamon, kardamon, goździki, startą skórkę i wyciśnięty sok z cytryny. Zagrzej na małym ogniu, ale nie gotuj. Podgrzewaj 20 minut, mieszając. Dodaj miód i ostudź. Przecedź, wlej do dzbanka i schłódź przez godzinę. Truskawki oczyść, pokrój w plasterki, podziel między szklanki i zalej chłodnym winem.

Ciasto waniliowo-truskawkowe

Weź na ciasto:
•szklankę mąki pszennej
•łyżeczkę proszku do pieczenia
•2 łyżeczki cukru pudru
•¾ kostki masła
•3 żółtka

na masę:
•małe opakowanie śmietany kremówki
•300 g mascarpone
•łyżeczkę cukru waniliowego
•łyżeczkę żelatyny w proszku
•2 duże garści truskawek
•¼ opakowania galaretki truskawkowe

Przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem. Masło pokrój w kawałki i utrzyj z żółtkami. Wyrób ciasto, uformuj w kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 190°C i wyłóż formę papierem do pieczenia. Rozwiń ciasto z folii i wyłóż nim dno formy. Piecz 20 minut, wyjmij i ostudź. Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody. Ubij śmietanę na sztywno, wymieszaj z mascarpone, cukrem waniliowym i żelatyną. Zrób galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozprowadź masę waniliową na cieście, wylej galaretkę i rozłóż oczyszczone truskawki. Wstaw do lodówki na 3 godziny.

Sernik z truskawkami

Weź na spód:
•opakowanie kruchych herbatników (200 g)
•pół kostki masła

na masę:
•700 g twarogu 3 razy zmielonego
•puszkę mleka skondensowanego
•łyżeczkę ekstraktu z wanilii
•łyżkę mąki ziemniaczanej
•4 jaja
•dużą garść truskawek

Herbatniki drobno pokrusz i wymieszaj z masłem. Wyłóż dno formy papierem do pieczenia, a potem masą z herbatników. Wstaw do lodówki na pół godziny. Oczyść truskawki i pokrój na mniejsze części. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Zmiksuj twaróg z mlekiem i ekstraktem waniliowym na jednolitą masę. Cały czas miksując, dodaj mąkę i jaja. Na koniec wrzuć truskawki i delikatnie zamieszaj. Wylej masę na spód z herbatników i wstaw do piekarnika na godzinę. Ostudź, schłódź w lodówce.

Opracowanie: Stanisław Gieżyński
Tekst i zdjęcia: Stockfood/Free

reklama