Sezon na dynie w pełni! Właśnie dlatego proponujemy prosty przepis na pyszną i aromatyczną zupę z dyni.


Składniki na zupę z dyni:

•2 średnie ziemniaki
•½ kg pokrojonego w kostkę miąższu dyni hokkaido
•cebula
•ząbek czosnku
•2 łyżki masła
•łyżeczka curry
•3 szklanki bulionu warzywnego
•½ szklanki soku z pomarańczy
•½ szklanki śmietanki kremówki
•4 łyżki oleju roślinnego
•2 łyżki kwaśnej śmietany
•sól, pieprz cayenne i gałka muszkatołowa do smaku


Do podania:
•5 minipatisonów
•garść pestek dyni
•2 gałązki trybuli
•3 łyżki oleju z pestek dyni


Przepis na zupę z dyni:
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Czosnek i cebulę drobno posiekaj, zeszklij na maśle w garnku.
Dodaj dynię, ziemniaki i curry, smaż chwilę, mieszając. Wlej bulion i sok, gotuj pół godziny.
Trzy patisony pokrój na połówki, resztę na plastry, smaż na mocno rozgrzanym oleju przez 5 minut.
Dopraw, osącz na papierowym ręczniku. Ugotowaną zupę zmiksuj blenderem.
Dodaj śmietankę, kwaśną śmietanę, wymieszaj i dopraw do smaku. Nalej do miseczek,
udekoruj patisonami, uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, listkami trybuli.
Skrop olejem z pestek dyni i podawaj.

Smacznego!


Zobacz także: Przepis na risotto z kurkami

 

Opracowanie: Staszek Gieżyński
Stylizacja i zdjęcia: Martina Urban/Stockfood

reklama