werandacountry.pl werandaweekend.pl
reklama

Tort migdałowy z malinami i brzoskwiniami

Sztuka Życia

Każda okazja jest dobra, by przygotować pyszny tort z owocami dla całej rodziny.

Składniki:

na ciasto:

•4 białka jaj

•szczypta soli

•czubata szklankę cukru pudru

•2 szklanki zmielonych migdałów lub migdałów wymieszanych z orzechami laskowymi

•4 łyżki czekoladowych kropelek do zapiekania

na krem waniliowy:

•pół laski wanilii

•4 żółtka

•¾ kostki miękkiego masła

•pół opakowania śmietanki kremówki

•5 łyżek cukru

na wierzch:

•szklanka malin (mogą być mrożone)

•2 łyżki cukru

•łyżeczka mąki ziemniaczanej

•puszka brzoskwiń w zalewie

•szklankaśmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Ubijaj białka z solą, a gdy masa zacznie sztywnieć, dodawaj cukier puder. Do sztywnych białek wsyp kropelki i zmielone migdały, delikatnie wymieszaj. Wyłóż papierem do pieczenia formę o średnicy 26 cm, wyłóż na nią masę i piecz 30 minut. Zrób krem: Rozkrój wzdłuż laskę wanilii i wyskrob nasionka. Wrzuć do garnuszka z żółtkami, kremówką i cukrem. Postaw na małym ogniu i ubijaj, aż masa zgęstnieje. Wyłów laskę wanilii i schłodź krem. Maliny wrzuć do garnuszka z cukrem, gotuj 3 minuty. Mąkę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody, wlej do malin. Gotuj minutę i ostudź. Zimny krem waniliowy przełóż do miski i kręć ręcznym mikserem, dorzucając po kawałku miękkie masło. Spód z ciasta przekrój wzdłuż na pół, posmaruj kremem i złóż razem. Ubij kremówkę, połóż na torcie, obłóż owocami.

Opracowanie: Staszek Gieżyński

Stylizacja i zdjęcia: Thomas Neckermann/ Picture Press/ East News

reklama
reklama
reklama