Kiedy za oknem ponura jesień, najchętniej zaszylibyśmy się w kuchni, gdzie jest ciepło i przytulnie. Niektórzy lubią nawet poeksperymentować i tworzyć własne przepisy. Tak, jak na przykład uczestnicy kulinarnego konkursu „Przepis na dobrą kuchnię” zorganizowanego przez naszą zaprzyjaźnioną firmę – Halupczok Kuchnie i Wnętrza. Mieliśmy przyjemność uczestniczyć w uroczystym finale tej akcji i możemy osobiście zaświadczyć – było przepysznie!
 

Na konkurs nadesłano ponad 30 przepisów, ale tylko trzy mogły zdobyć najwyższe laury. Konkursowe jury, któremu przewodził Pascal Brodnicki otrzymało więc trudne zadanie, ostatecznie jednak wyróżniło receptury na: krewetki po tajsku z czarnym makaronem, zupę „tajski raj” oraz przepiękny tort walentynkowy. Przepisy te będą opublikowane w II edycji książki kucharskiej  wydawanej przez markę Halupczok, ale najpierw zostały wypróbowane podczas finałowego wieczoru. Przygotował je dla nas sam główny juror, przy asyście autorów. Próbowaliśmy wszystkich tych pyszności i do dziś nie możemy się zdecydować, co smakowało nam najbardziej. Tajskie dania zachwycały mieszanką smaków i aromatów, a tort oprócz tego, że był przepysznie kremowy, to jeszcze zjawiskowo wyglądał. Pascal nadał mu formę serca i przyozdobił na czerwono. Aż szkoda było kroić to dzieło sztuki.
 

Kulinarne zachwyty nie były jedynymi atrakcjami tego spotkania. Mogliśmy jeszcze obejrzeć kolorową biżuterię marki HerStory, dzięki firmie Pora na Pola spróbować najzdrowszych naturalnych produktów prosto od lokalnych dostawców i posłuchać niebywale energetycznego koncertu w wykonaniu Cello Force. 
 

Szczęśliwi zwycięzcy otrzymali nagrody i wysłuchali peanów na cześć swoich dań, a wszyscy rozeszli się do domów wypełnieni pozytywną energią na kolejne jesienne wieczory. Pewnie będziemy je spędzać w kuchni próbując odtworzyć konkursowe przepisy.

 

Partnerzy konkursu: Hettich Polska, Siemens, Miele, Comitor Blanco, Liebherr Polska, Falmec oraz redakcja miesięcznika Weranda- patron medialny.

 

reklama