Jest w nich moc. Niby skromne i proste, a tyle mają twarzy... Znaczy - płatków. Gładkie, melanżowe, postrzępione, karbowane. Aż się prosi, żeby robić z nich wiosenne bukiety.
 

Odmiany wymieszane

Skąd się to bierze, że w wazonie lądują tulipany w jednym kolorze? Po prostu kupujemy gotowe bukiety... A wystarczy wymieszać różne kwiaty i robi się interesująca, żywa kompozycja.  


Paleta kwiatowa

Pewnie nigdy nie pomyślałaś, żeby kupować kwiaty pod kolor obrusu. A tymczasem łatwo odkryć, że zgrane odcienie dodają stołowi elegancji. Wtedy do bukietu wystarczy neutralny, nierzucający się zbytnio w oczy wazon, kubek albo szklanka.


Finezyjne kształty

Czasem możemy zabawić się w dopasowanie kwiatów do stołowej zastawy. Ozdobne platery stworzą duet z tulipanami papuzimi, wielokolorowymi, karbowanymi, a do ażurowej ceramiki wybierzmy odmiany strzępiaste.

reklama


Wazon też ma głos

Kto powiedział, że musi być jeden? Dziś modne jest ustawianie kilku mniejszych bukietów obok siebie. Można wymyślić sobie klucz – ciekawe naczynia, np. pastelowe, karbowane, z ceramiki (Broste Copenhagen, Habitat) albo szklane (Dartington Crystal), ale w różnych kolorach.


Kilka wazonów i różne wysokości kwiatów stworzą ozdobną kaskadę na stole. Tulipany mają bardzo dekoracyjne liście. Warto to wykorzystać, układając kwiaty w naczyniach.