Kurki najlepiej duszone na maśle, kanie panierowane jak schaboszczaki, a rydze idealne są prosto z patelni.

 

Cannelloni z grzybami

Weź:
• 6 płatów lasagne
• 4 duże garści świeżego szpinaku
• 3 duże garści małych grzybów
• 2 łyżki oliwy
• szklankę mascarpone
• 2 łyżki startego parmezanu
• łyżkę masła
• sól i pieprz do smaku

Zagotuj dużo osolonej wody, wrzuć lasagne i ugotuj według instrukcji. Wyłów, ułóż na bawełnianej ściereczce. Szpinak umyj i osusz. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż na dużym ogniu 3 minuty, mieszając (powinien zostać jędrny). Na drugiej patelni zagrzej oliwę, dodaj grzyby i duś, aż odparuje z nich woda. Wymieszaj szpinak z grzybami, a mascarpone z parmezanem. Posmaruj serową masą płaty lasagne, na to połóż farsz. Zawiń w rurki i przekrój każdą na trzy części. Ułóż w nasmarowanym masłem naczyniu do zapiekania i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na 20 minut.

Pierś kaczki faszerowana grzybami

Weź:
• 4 piersi kaczki
• 2 duże garści mieszanych grzybów

• łyżkę oliwy

• sól i pieprz do smaku


na marynatę:

• 3 ząbki czosnku

• 4 szalotki

• gałązkę tymianku

• limonkę

• 4 łyżki sosu sojowego

• 2 łyżki miodu


Posiekaj grubo czosnek i szalotki, wymieszaj z sosem sojowym, miodem, sokiem i skórką z limonki oraz listkami tymianku. Włóż mięso, wymieszaj i wstaw do lodówki na noc. Grzyby oczyść i pokrój na małe kawałki. Smaż na rozgrzanej oliwie, aż odparuje woda. Skórę na piersi natnij w kratkę. Połóż na desce skórą do dołu. Na górną część nałóż farsz, przykryj drugą piersią skórą do góry. Zwiąż ciasno bawełnianą nitką, dopraw solą i pieprzem. Tak samo przygotuj drugą parę. Połóż na naoliwionej patelni i smaż, aż skórka będzie rumiana. Odlej wytopiony tłuszcz, wlej na patelnię marynatę, zmniejsz ogień i przykryj. Duś 20 minut.

Grzyby w cieście francuskim


Weź:

• opakowanie ciasta francuskiego

• 2 duże garści różnych malutkich grzybów

• 3 szalotki

• 6 plasterków suszonej szynki

• 3 łyżki masła

• łyżkę oliwy

• 4 gałązki rozmarynu

• żółtko

• sól i pieprz do smaku


Ciasto rozłóż i pokrój na kwadraty. Szalotki posiekaj, szynkę pokrój w paseczki. Rozgrzej oliwę i masło na patelni, wrzuć szalotkę i smaż, mieszając 2 minuty. Dodaj szynkę, smaż chwilę, wrzuć oczyszczone grzyby oraz pół gałązki rozmarynu. Dopraw i smaż 7 minut. Pozostały rozmaryn pokrój na gałązki długości 3-4 cm. Na każdy kawałek ciasta nałóż po 2-3 łyżki farszu, złóż rogi do środka i przekłuj delikatnie gałązką rozmarynu. Posmaruj żółtkiem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200ºC na 10 minut. Zmniejsz temperaturę i piecz jeszcze 10 minut.

Placek ziemniaczano-grzybowy


Weź:

• kilogram ziemniaków

• tuzin ładnych grzybów leśnych

• po gałązce oregano, tymianku i rozmarynu

• 2 jaja

• 2 łyżki masła

• 2 łyżki oleju

• sól i pieprz


Grzyby oczyść i drobno pokrój. Przesmaż na łyżce masła. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odsącz z wody. Dodaj grzyby, jaja i posiekane zioła. Wymieszaj i dopraw. Rozgrzej pozostały tłuszcz na dużej patelni. Wlej masę ziemniaczaną i smaż na niedużym ogniu przez 10 minut. Odwróć na drugą stronę i smaż również 10 minut. Podawaj z sałatką i młodymi ziemniakami.

Krem grzybowy z kasztanami i szałwią


Weź:

• 6 suszonych borowików

• 3 duże garści kurek

• puszkę kasztanów

• 2 ząbki czosnku

• czerwoną cebulę

• 4 listki szałwii

• 2 łyżki masła

• łyżkę oliwy

• opakowanie śmietanki do zupy

• sól i pieprz do smaku


Namocz suszone grzyby we wrzątku, świeże oczyść i pokrój na kawałki. Zostaw garstkę do dekoracji. Zagrzej w garnku oliwę z masłem, wrzuć kurki, szałwię, posiekany czosnek i cebulę. Smaż chwilę, mieszając, dodaj pokrojone suszone borowiki i odsączone kasztany. Wlej litr wrzątku i odcedzoną wodę z moczenia grzybów. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu pół godziny. Wyłów liście szałwii, a resztę zmiksuj. Dodaj śmietankę, dopraw solą, pieprzem. Odłożone grzyby przesmaż na oliwie, wrzuć do miseczek, zalej zupą.

Gołąbki z grzybami

Weź:
• kapustę pekińską
• 400 g mielonej jagnięciny
• 8 ładnych podgrzybków lub prawdziwków
• 3 szalotki
• 3 ząbki czosnku
• łodygę selera naciowego
• pół pęczka pietruszki
• 4 łyżki masła
• sól i pieprz do smaku

Szalotki, czosnek i natkę posiekaj. Liście kapusty sparz (5 minut) we wrzątku i zanurz w lodowatej wodzie, żeby nie straciły koloru. Rozłóż na ściereczce. Pokrój drobno seler i grzyby. Rozgrzej na patelni łyżkę masła, wrzuć czosnek, szalotkę i smaż chwilę. Dodaj grzyby i seler, smaż jeszcze 3 minuty, mieszając. Wlej łyżkę wody, odparuj, wrzuć do miski razem z jagnięciną i natką. Wymieszaj dokładnie, dopraw. Na każdy liść nakładaj farsz i zawijaj. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej stopionym masłem. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160ºC.

Opieńki z cielęciną w cieście filo

Weź:
• 12 płatów ciasta filo
• 6 cienkich plastrów cielęciny
• 3 garści opieńków
• 4 łyżki masła
• łyżkę oliwy

• ²⁄³ szklanki śmietany
• 3 gałązki estragonu
• jajo
• sól i pieprz

Mięso pokrój w paski, wrzuć na patelnię z łyżką masła i oliwy. Smaż na rumiano. Dodaj grzyby i posiekany estragon, smaż, aż odparuje woda. Wlej śmietanę, gotuj jeszcze 3 minuty. Rozpuść pozostałe masło. W naczyniu do zapiekania rozłóż 6 płatów ciasta filo. Każdy posmaruj masłem, na wierzch połóż farsz, przykryj znów ciastem posmarowanym masłem. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajem. Piecz 20 minut w temperaturze 180ºC, aż ciasto będzie złote.

Sałatka z gruszkami i prawdziwkami

Weź:
• 3 duże garści różnych listków sałat i kiełków
• garść świeżo łuskanych orzechów
• 2 gruszki
• 3 ładne prawdziwki
• 3 łyżki oliwy

na dressing:
• 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
• łyżkę czerwonego octu winnego
• sól i pieprz

Grzyby pokrój na cieniutkie plasterki, wrzuć do miski, zalej oliwą, dopraw solą oraz pieprzem i odstaw na godzinę. Gruszki obierz, pokrój w cienkie plasterki. Do miski wrzuć umyte listki i kiełki, kawałki gruszki, grzyby oraz orzechy. Zrób dressing, dopraw, polej sałatkę i dokładnie wymieszaj.

Zabajone z jesiennymi owocami

Weź:
• 2 szare renety
• 2 gruszki
• kiść winogron
• 6 śliwek
• yżkę masła
• 2 łyżki brązowego cukru
• 6 żółtek
• 5 łyżek cukru
• mniej niż pół szklanki białego wina deserowego, np. tokaju
• ¾ szklanki śmietanki kremówki

Jabłka i gruszki obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki. Winogrona przekrój na pół, ze śliwek usuń pestki. Rozgrzej masło na patelni i wrzuć owoce. Smaż 5 minut, wsyp cukier i smaż jeszcze 2 minuty. Do dużej miski dodaj żółtka z cukrem, wlej wino i ubijaj nad garnkiem z gotującą się wodą. Gdy masa zgęstnieje, natychmiast ją schłodź. Wymieszaj ze śmietanką. Owoce nałóż do miseczek, polej zabajone.

Clafoutis z winogronami

Weź:
• 75 g mąki
• 5 łyżek zmielonych migdałów
• ¼ kostki masła
• szklankę śmietanki kremówki
• 5 łyżek brązowego cukru
• 4 jaja
• kiść białych winogron
• kiść czarnych winogron

Winogrona przekrój na pół, usuń pestki. Masło rozpuść w garnuszku, zbierz z wierzchu szumowinę. W misce ubij jaja z cukrem, dodaj mąkę oraz migdały i, cały czas ubijając, wlej najpierw śmietankę, a potem stopione i przestudzone masło. Do foremek na babeczki włóż winogrona i zalej masą tak, by nie przykrywała owoców. Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Grzyby faszerowane

Weź:
• 6 dużych pieczarek
• pół pęczka pietruszki
• 3 szalotki
• 2 ząbki czosnku
• małą kromkę suchego chleba
• 10 filecików anchois
• 2 łyżki oliwy
• pół szklanki startego parmezanu
• sól i pieprz

Oczyść kapelusze pieczarek. Odetnij nóżki i pokrój je w drobną kostkę. Czosnek oraz szalotki posiekaj. Chleb zetrzyj na tarce. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć szalotki i czosnek, smaż minutę. Dodaj nóżki, smaż 3 minuty, mieszając. Wrzuć posiekane anchois, natkę i starty chleb. Smaż chwilę, mieszając. Dopraw, nałóż farsz do kapeluszy, posyp parmezanem, włóż do natłuszczonego naczynia i piecz przez 30 minut w temperaturze 160ºC.

Tekst: Cote Maison/East News
Opracowanie: Stanisław Gieżyński
Zdjęcia: Frederic Vasseur/ Cote Maison

reklama