kawa mrożona przepis

Kawa mrożona w domu: 4 przepisy od baristy

Przepisy kulinarne

Z tonikiem, lodami, a może ze świeżymi owocami? Kawę mrożoną można przygotować na wiele różnych sposobów. Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów i ekspert marki Nivona, poleca nam cztery ciekawe propozycje. 

Kawa mrożona – idealna na upały

Latem, gdy na zewnątrz panują upały, praca w domowym biurze staje się bardziej uciążliwa. Marzymy o chwili orzeźwiającego ukojenia. W takiej sytuacji ratunkiem może być kawa mrożona. Kawa z kostkami lodu przyniesie upragnione ochłodzenie, a dzięki zawartości kofeiny także nas pobudzi. Możemy przygotować ją w domu na wiele różnych sposobów. Cztery ciekawe propozycje przygotował na nas Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów i ekspert marki Nivona.

kawa mrożona z tonikiem

Sorbet tonicpresso ze świeżymi owocami

Kawy z tonikiem to trend, który szturmem podbił kawiarnie. Oprócz ciekawej kompozycji smaków barista proponuje też zaskakującą formę podania, którą przygotujemy w domu. Połączmy składniki, dodajmy świeże owoce i zamroźmy je na patyczkach, dzięki czemu powstanie oryginalne i orzeźwiające tonicpresso w formie sorbetu.

Składniki:

  • 150 ml toniku
  • 40 ml espresso
  • świeże owoce np. maliny, borówki
  • kilka listków mięty

Wykonanie:

Zadbajmy o odpowiednią bazę, czyli dobrze zaparzone espresso. Połączmy je z tonikiem. Do foremek na lody włóżmy owoce i miętę, zalejmy tonikiem z kawą i włóżmy patyczki. Wstawmy na kilka godzin do zamrażarki.

kawa z tonikiem

Orzeźwiające tonicpresso

Innym przepisem na kawę mrożoną, która gwarantuje natychmiastowe orzeźwienie w upalny dzień, jest tonicpresso w połączeniu z limonką i cytryną. To napój pełen smakowych niespodzianek!

Składniki:

  • 40 ml espresso
  • 5 - 6 kostek lodu
  • 150 ml toniku (zamiennie możemy wybrać gazowaną lemoniadę)
  • 1 plasterek limonki
  • 1 plasterek cytryny

Wykonanie:

Do szklanki o pojemności ok 250 ml wrzućmy kilka kostek lodu. Teraz czas na orzeźwiający twist. Dodajmy cytrynę i limonkę. Każdej po plasterku. Wlejmy tonik (alternatywnie gazowaną lemoniadę). Całość zalejmy aromatycznym espresso z ekspresu Nivona z systemem pozwalającym na wybór mocy. Dzięki niemu możemy zdecydować czy nasza kawa będzie mocno pobudzająca, czy przybierze wersję light. Kiedy już znajdziemy idealny przepis, możemy zapisać go w ekspresie i wybierać automatycznie, nawet za pomocą aplikacji w smartfonie.

mrożona kawa z lodami


Waniliowe affogato

Kawa i lody to połączenie po prostu skazane na sukces. Odrobina mrożonego deseru w połączeniu z mocnym espresso zadziała lepiej niż zimny prysznic i pozwoli skoncentrować się na porannych zadaniach.

Składniki:

  • duża gałka lodów waniliowych
  • podwójne espresso

Przygotowanie:

Do kieliszka wkładamy gałkę lodów waniliowych. Lody delikatnie zalewamy podwójnym espresso. Możemy udekorować startą gorzką czekoladą oraz listkiem mięty. 

W tym przepisie ważne jest zaparzenie intensywnego espresso, które zbalansuje słodycz lodów. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej izolacji akustycznej i najnowszych rozwiązań młynek w ekspresach Nivona jest niezwykle cichy. Poranny rytuał kawy będzie podstawą naszej siły spokoju.

przepis na kawę mrożoną

Miętowe iceblack

Dodatek miętowego aromatu w połączeniu z esencjonalnym, mocnym naparem z nada naszej kawie orzeźwiający charakter. To idealny napój na upalne lato.

Składniki:

  • 40 ml espresso
  • 10 ml syropu miętowego
  • 10 ml syropu różanego
  • kostki lodu
  • woda gazowana

Przygotowanie:

Wysoką szklankę schładzamy przez chwilę w zamrażarce. W tym czasie do shakera wkładamy lód, wlewamy espresso, syropy i dobrze mieszamy. Do schłodzonej szklanki wkładamy kilka kostek lodu, wlewamy zawartość shakera i uzupełniamy wodą. Dekorujemy kwiatami jadalnymi.

Ciekawym urozmaiceniem może być przygotowanie z zaparzonego i ostudzonego espresso zamrożonych kostek. Wykorzystajmy do tego foremki na lód. Latem warto mieć w zamrażarce zapas kawowych kostek, które potem wystarczy wrzucić do szklanki wypełnionej zimnym mlekiem.

ekspres do kawy do małej kuchni

Idealny ekspres do kawy do niewielkiej kuchni

Seria 7 to bestsellerowa linia w ofercie Nivony, niemieckiego producenta automatycznych ekspresów do kawy. Stylowe i kompaktowe ekspresy przeznaczone są do niewielkich kuchni. Zintegrowany Bluetooth umożliwia parzenie kawy za pośrednictwem smartfona, przy wykorzystaniu aplikacji Nivona.

Ekspresy serii 7 łączą w sobie wszystko to, co potrzebne do zaparzenia pysznej kawy – od espresso, americano, cappuccino po latte. Zaletą urządzeń jest cicha praca, którą zapewnia stożkowy młynek z hartowanej stali oraz odpowiednia izolacja akustyczna. Dzięki temu przygotowywanie ulubionego napoju będzie przyjemnym rytuałem.

Onetouch Spumature zastosowany w ekspresach tworzy gęstą, kremową, mleczną piankę. Dzięki niemu przygotujemy doskonałe cappuccino lub latte. Oprócz ośmiu gotowych przepisów ekspres posiada funkcję Moja Kawa – możemy ustawić ulubioną wersję kawy i cieszyć się jej smakiem po naciśnięciu jednego przycisku. Urządzenia umożliwiają też wybór temperatury parzenia i mocy aromatu oraz indywidualnie regulowany stopień mielenia ziaren.

Ekspresy Nivona wyposażono w technologię Aroma Balance. Dzięki niej możemy uzyskać różne aromaty z tych samych ziaren kawy. Funkcja naśladuje umiejętności baristy: zmienia ciśnienie, przepustowość i czas obiegu gorącej wody w świeżo mielonej kawie. Ta różnorodność świetnie sprawdzi się, kiedy z ekspresu na co dzień korzystają domownicy o różnych kawowych gustach.

Podświetlanie filiżanki zapewnia dodatkowe wrażenia estetyczne podczas parzenia kawy. Co więcej, ekspresy są łatwe w czyszczeniu i mają elegancki design, więc będą pasować do każdej aranżacji kuchennej przestrzeni.

ekspres do kawy


5 wyjątkowych ekspresów do kawy Nivona

Seria 7 to pięć nowoczesnych urządzeń, które różnią się m.in. kolorem obudowy oraz niektórymi funkcjami:

Materiał Partnera
Nivona.pl