Letnie przysmaki

Przepisy kulinarne

Tartaletki krabowe z kukurydzą

Weź:
•3 puszki mięsa z kraba
•2 kolby kukurydzy
•2 szklanki mąki
•kostkę masła
•gałązkę estragonu
•3 jaja
•półtorej szklanki śmietanki 18%
•sól i pieprz do smaku

Przesiej mąkę do miski, dodaj szczyptę soli i pokrojone drobno masło. Palcami rozetrzyj tłuszcz z mąką, aż uzyskasz konsystencję mokrego piasku. Wlej odrobinę wody, wyrabiaj ciasto przez 3 minuty. Zawiń w folię i odstaw do lodówki na godzinę. Rozwałkuj i wyłóż foremki do tartaletek. Rozgrzej piekarnik do 160ºC i zapiecz samo ciasto przez 15 minut. Wyjmij i odstaw. Nożem zetnij ziarno z kolb kukurydzy, mięso krabów odcedź z zalewy. Wymieszaj w misce razem z posiekanym estragonem, dopraw solą i pieprzem. Nałóż po dużej łyżce nadzienia do każdej tartaletki. Zalej mieszanką śmietanki z jajami. Piecz kwadrans.

Zupa z groszku i mięty z jogurtem

Weź:
•3 szklanki świeżego lub mrożonego groszku
•4 szklanki bulionu z kurczaka lub wody
•cebulę
•3 ząbki czosnku
•dużą garść listków mięty
•3 łyżki oliwy
•opakowanie jogurtu greckiego
•sól i pieprz do smaku  

Rozgrzej w garnku oliwę, wrzuć drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smaż na małym ogniu około 10 minut, aż zmiękną. Dodaj groszek, wlej bulion i zagotuj. Dorzuć miętę i wszystko zmiksuj. Dopraw, przelej do małych szklaneczek lub miseczek i udekoruj kleksem gęstego jogurtu.

Sałatka z zielonej fasolki i pieczarek

Weź:
•2 duże garści fasolki szparagowej
•3 łyżki oliwy
•2 duże garści małych pieczarek
•2 gałązki świeżego tymianku
•pół szklanki mleka
•2 łyżki mąki kukurydzianej
•2 grube plastry sera feta
•2 cebulki dymki
•3 kromki chleba
•sól i pieprz do smaku

Fasolkę oczyść i blanszuj 3 minuty w osolonym wrzątku. Na dużej patelni zagrzej oliwę i smaż pokrojone w ćwiartki grzyby z listkami tymianku przez 2 minuty. W misce wymieszaj mleko z mąką, dodaj pokruszony ser feta. Wlej wszystko na patelnię i, mieszając, gotuj 5 minut, aż ser się roztopi, a płyn zgęstnieje. Z chleba zrób grzanki. Wymieszaj pieczarki z fasolką, posyp posiekaną dymką i grzankami. Podawaj na ciepło lub zimno.

Sałatka z kozim twarożkiem

Weź:
•2 pęczki szparagów
•garść młodych marchewek
•szklankę świeżo wyłuskanego młodego groszku
•2 garści pomidorków koktajlowych
•garść rzodkiewek
•2 opakowania twarożku z mleka koziego
•garść listków trybuli
•oliwę
•cytrynę
•sól i pieprz do smaku  

Szparagi oczyść, usuń zdrewniałe części łodygi i blanszuj 3 minuty we wrzątku. Marchewki obierz, rzodkiewki pokrój na ćwiartki, pomidorki na połówki. Wyłóż wszystko na duży talerz, skrop oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. W osobnym naczyniu podaj twarożek polany odrobiną oliwy.

Sushi z komosy ryżowej i łososia

Weź:
•filet z łososia (ok. 200 g)
•szklankę komosy ryżowej lub kaszy jaglanej
•2 łyżki cukru pudru
•półtorej łyżki octu ryżowego
•łyżkę pasty miso
•łyżkę sosu sojowego
•łyżkę wina mirin
•5 kawałków wodorostów nori
•pół dużego ogórka wężowego
•3 łyżki marynowanego imbiru
•sos sojowy i wasabi

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Wysyp połowę komosy na blachę i piecz 5 minut, aż się zrumieni. Wymieszaj z resztą ziarna, wsyp do garnuszka i zalej 1 i ¼ szklanki wody. Odstaw na 10 minut, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż komosa będzie miękka. Dopraw łyżką cukru i mirinem.
Jeśli używasz kaszy, ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu i dopraw. Resztę cukru, sosu sojowego i pastę miso wymieszaj w misce. Posmaruj łososia i odstaw na pół godziny. Pokrój w paski.
Na połówce każdego wodorostu nori nałóż komosę. Na wierzchu połóż pasek łososia. Zawiń, zwilż brzeg wodorostu wodą i dociśnij. Gotowe rolki wstaw na 20 minut do lodówki, pokrój na plastry. Podawaj z imbirem, ogórkiem, wasabi i sosem sojowym.

Teryna z kurczaka z migdałami

Weź:
•pół kilo mielonego mięsa z kurczaka
•pół kilo mielonej wieprzowiny
•6 polędwiczek z kurczaka
•2 cebule
•2 ząbki czosnku
•2 łyżeczki listków tymianku
•20 plastrów pancetty lub wędzonego boczku
•kostkę bulionową z kurczaka
•2 łyżki oliwy
•szklankę migdałów bez skórki
•sól i pieprz do smaku

Rozgrzej piekarnik do 150ºC. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, wrzuć razem z tymiankiem na rozgrzaną oliwę. Smaż, aż będą szkliste, pokrusz kostkę bulionową, zamieszaj i odstaw.
Wyłóż boczkiem formę do teryny tak, żeby kilka centymetrów wystawał ponad brzeg.
Na suchej patelni upraż migdały na rumiano. Wrzuć je do miski razem z mielonym mięsem i przesmażoną cebulą. Wymieszaj i dopraw. Włóż ¹⁄³ masy do formy, połóż 3 kurze polędwiczki,
kładź na przemian kolejne warstwy mielonego i drobiu (ostatnią porcją powinno być mielone).
Przykryj wystającymi plastrami boczku i pergaminem kuchennym. Całość dokładnie owiń folią aluminiową. Wstaw do większej formy wypełnionej na 2 cm wrzątkiem. Piecz półtorej godziny.
Odstaw do ostygnięcia, a gdy będzie chłodna, połóż na wierzchu deskę z czymś ciężkim, żeby usunąć z teryny bąbelki powietrza. Po 3 godzinach zawiń w folię i wstaw na noc do lodówki.

Ryżowe kuleczki z chorizo

Weź:
•1 i ¼ szklanki ryżu arborio
•10-centymetrowy kawałek chorizo
•2 cebule
•2 ząbki czosnku
•szczyptę płatków chili
•2 listki laurowe
•4 szklanki bulionu z kury
•szklankę startego wyrazistego sera, np. cheddar
•pół szklanki mąki
•2 jaja
•2 łyżki mleka
•garść natki pietruszki
•półtorej szklanki bułki tartej
•sól i pieprz do smaku

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, chorizo pokrój w małą kostkę. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, zeszklij czosnek i cebulę, wrzuć chili i chorizo, smaż jeszcze 3 minuty. Dodaj ryż, smaż 2 minuty, wrzuć liście laurowe i wlej bulion. Mieszając, gotuj na małym ogniu 20 minut, aż płyn się wchłonie. Usuń liście laurowe, dodaj starty ser i posiekaną natkę. Przełóż masę na talerz, ostudź i wstaw do lodówki. Nabieraj po dużej łyżce ryżu i formuj kulki. Panieruj w mące, jajach wymieszanych z mlekiem i bułce tartej. Smaż na głębokim tłuszczu na złoto.

Duszona wołowina z dynią

Weź:
•kilo wołowiny na pieczeń
•około 750-gramowy kawałek dyni
•5 szklanek bulionu wołowego
•4 kawałki trawy cytrynowej
•6 listków limonki kaffir
•¾ szklanki cukru
•²⁄³ szklanki sosu rybnego
•ćwierć szklanki oleju
•4 szalotki
•3 długie czerwone papryczki chili
•4-centymetrowy kawałek imbiru
•2 ząbki czosnku
•łyżeczkę ziaren białego pieprzu
•łyżeczkę nasion kolendry
•dużą garść liści tajskiej bazylii
•20 listków nasturcji albo sałaty

Trawę cytrynową zbij tłuczkiem, dynię obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej piekarnik do 160ºC. Do brytfanki wlej bulion, dodaj 3 kawałki trawy cytrynowej, liście limonki i po ²⁄³ cukru
oraz sosu rybnego. Zagotuj, aż cukier się rozpuści. Powinien być słodko-słony. Włóż mięso, przykryj pergaminem i przykrywką. Piecz 2 godziny, ostudź. Podwyższ temperaturę
do 200ºC, skrop dynię 2 łyżkami oleju i piecz kwadrans, aż się zrumieni. Zrób sos: posiekaj białą część łodygi trawy cytrynowej, 2 szalotki, 2 papryczki i imbir, wrzuć do moździerza. Utłucz w moździerzu na pastę razem z czosnkiem, białym pieprzem i nasionami kolendry, pod koniec wlej 2 łyżki oleju. Smaż na małym ogniu 7 minut, aż pasta się zrumieni. Dodaj resztę sosu rybnego i cukru. Mięso pokrój w kostkę, wymieszaj z sosem, dynią i liśćmi bazylii. Wyłóż na liście nasturcji lub sałaty, udekoruj posiekanym chili i szalotką oraz bazylią.

reklama