werandacountry.pl werandaweekend.pl
reklama
przepisy na dania z miodem

Kulinarne inspiracje – 6 przepisów na dania z miodem

Przepisy kulinarne

Pyszne maślane bułeczki, pieczone gruszki z miodem i ricottą, jabłka zapiekane z orzechami i granolą to dania, które kuszą smakiem. A do tego bardzo łatwo przygotować je w domu! Wypróbuj sprwadzone przepisy na dania z miodem.

reklama
pieczone jabłka z orzechami

1/6 Pieczone jabłka z orzechami, miodem i granolą

Weź: • 4 duże jabłka • po 20 g kandyzowanej skórki z pomarańczy oraz imbiru • 4 łyżki granoli • 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych • 2-3 łyżki miodu z cynamonem z Pasiek Rodziny Sadowskich • ok. 30 g klarownego masła • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Posiekaną skórkę pomarańczową i imbir wymieszaj z granolą, rozdrobnionymi orzechami oraz  miodem z dodatkiem cynamonu. Jabłka umyj, osusz i wydrąż, a następnie wypełnij przygotowanym farszem. Ułoż je w naczyniu żaroodpornym, polej masłem i piecz w piekarniku w temp. 200°C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odczekaj chwilę, a następnie oprósz je cukrem pudrem.

pieczone gruszki z miodem i ricottą


2/6 Pieczone gruszki z miodem i ricottą

Weź: • 2 duże gruszki • łyżeczkę soku z cytryny • 4 łyżki serka ricotta • 2 łyżeczki miodu z cynamonem z Pasiek Rodziny Sadowskich • 2 łyżki ulubionych orzechów

Przygotowanie:

Gruszki umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na połowę. Przy pomocy łyżeczki wydrąż z nich gniazdko nasienne i część otaczającego je miąższu. Skrop owoce sokiem z cytryny, umieść w piekarniku, piecz ok. 20 min w temperaturze 170°C. Serek ricotta wymieszaj z miodem, nałóż go na każdą połówkę gruszki. Obłóż posiekanymi orzechami i udekoruj cynamonem.


 

marchew glazurowana w miodzie

3/6 Marchew glazurowana w miodzie

Weź: • 8 średnich marchewek • 2 łyżki oliwy • 2 łyżki masła • sól • świeżo mielony pieprz • łyżeczkę nasion kolendry • łyżkę miodu z czosnkiem i imbirem

Przygotowanie:

Umyj i obierz marchewki. Natrzyj je oliwą i ułóż na blasze. Upraż nasiona kolendry na suchej patelni i rozgnieć w moździerzu. Posyp nimi marchewkę, oprósz ją solą i pieprzem. Piecz 20 min w 190°C. W rondelku rozpuść masło, dodaj miód i szczyptę soli. Gdy składniki się połączą, polej marchewkę i zapiekaj jeszcze przez 2 minuty.

 

kulki mocy z miodem

4/6 Kulki z miodem

Weź: • 3 łyżki miodu z kakao z Pasiek Rodziny Sadowskich • 1 szklankę orzechów i migdałów – najlepiej miks kilku rodzajów • ½ szklanki suszonych daktyli • 3 łyżki masła orzechowego • 1 łyżkę zmielonych płatków owsianych

Przygotowanie:

Daktyle namocz w gorącej wodzie, a orzechy zmiel w rozdrabniaczu. Połowę zmielonych orzechów wymieszaj z namoczonymi daktylami i chwilę jeszcze miksuj, aż składniki się połączą. Następnie do powstałej masy dodaj pozostałą część orzechów oraz miód z kakao, płatki owsiane i masło orzechowe. Całość dokładnie wymieszaj ręką. Jeśli masa jest sucha, możesz dodać odrobinę wody. Następnie uformouj kulki (możesz je obtoczyć w kakao lub wiórkach kokosowych – wedle własnego uznania) i przed podaniem schłódź w lodówce.

 

maślane bułeczki z miodem

5/6 Maślane bułeczki z miodem

Weź: • 1/2 kg mąki • 3 dag drożdży • 10 dag cukru • 1 szklankę ciepłego mleka • 10 dag roztopionego masła • 1 jajko • 1 żółtko • szczyptę soli • 1 jajko • 2 łyżki mleka

Na kruszonę: • 5 dag masla • 5 dag cukru • 10 dag mąki

Przygotowanie:

Zaczyn z 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki i 5 łyżek ciepłego mleka oraz wkruszone drożdże, wymieszaj i pozostaw do momentu aż zaczyn zacznie podwajać objętość. Jajka ubij cukrem, dodaj do zaczynu, powoli dodawaj mąkę oraz resztę mleka i masło. Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj odrobinę mąki. Ciasto odstaw na ok. 45 min do wyrośnięcia.

mazurek z miodową nutą
Przepis na pyszny mazurek z miodowym serkiem i owocami przygotowała autorka kulinarnego bloga Mienta Blog, fot. instagram.com/mientablog

Ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką. Podziel na mniejsze części i formuj z nich małe bułeczki. Układaj w formie posmarowanej tłuszczem. Odstaw na chwilę do wyrośnięcia. Zrób kruszonkę: wszystkie składniki wymieszaj do momentu aż zrobi się z nim "piasek", możesz też na chwilę wstawić kruszonkę do lodówki. Bułeczki posmaruj białkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C, piecz ok. 40-45 min, aż do momentu gdy bułeczki się zarumienią. Najlepiej smakują ciepłe podanem z miodem z cynamonem.

6/6 Mazurek z miodową nutą

Weź na ciasto: • 200 g mąki • 100 g masła • 50 g cukru • szczyptę soli • jajko Na nadzienie: • 250 g serka mascarpone • kopiastą łyżkę miodu z maliną z Pasiek Rodziny Sadowskich

Dodatkowo: maliny, porzeczki lub inne owoce, świeża mięta, jadalne kwiaty

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z cukrem i solą. Posiekaj z masłem, po czym rozcieraj palcami tworząc drobną kruszonkę. Dodaj jajko i zagnięć na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schłódź je w lodówce. Piekarnik nagrzej do 180°C. Ciasto rozwałkowuj na prostokąt i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z brzegów uformuj falbankę tworząc wyższy rant (jeśli zostanie ci ciasta po wycięciu równego prostokąta, możesz upiec małe ciasteczka do ozdoby). Ciasto ponakłuwaj widelcem, przykryj kawałkiem papieru do pieczenia i obciąż kuleczkami do pieczenia. Piecz 20-25 min, w zależności od piekarnika i odstaw  do wystudzenia. Serek mascarpone zmiksuj z miodem i posmaruj nim wystudzony spód. Wierzch ozdabiaj owocami i kwiatami.

Przepisy i zdjęcia: materiały Pasiek Rodziny Sadowskich
www.pasiekisadowskich.pl

reklama