Kulinarne inspiracje – 6 przepisów na dania z miodem
Przepisy kulinarnePyszne maślane bułeczki, pieczone gruszki z miodem i ricottą, jabłka zapiekane z orzechami i granolą to dania, które kuszą smakiem. A do tego bardzo łatwo przygotować je w domu! Wypróbuj sprwadzone przepisy na dania z miodem.
1/6 Pieczone jabłka z orzechami, miodem i granolą
Weź: • 4 duże jabłka • po 20 g kandyzowanej skórki z pomarańczy oraz imbiru • 4 łyżki granoli • 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych • 2-3 łyżki miodu z cynamonem z Pasiek Rodziny Sadowskich • ok. 30 g klarownego masła • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Posiekaną skórkę pomarańczową i imbir wymieszaj z granolą, rozdrobnionymi orzechami oraz miodem z dodatkiem cynamonu. Jabłka umyj, osusz i wydrąż, a następnie wypełnij przygotowanym farszem. Ułoż je w naczyniu żaroodpornym, polej masłem i piecz w piekarniku w temp. 200°C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odczekaj chwilę, a następnie oprósz je cukrem pudrem.
2/6 Pieczone gruszki z miodem i ricottą
Weź: • 2 duże gruszki • łyżeczkę soku z cytryny • 4 łyżki serka ricotta • 2 łyżeczki miodu z cynamonem z Pasiek Rodziny Sadowskich • 2 łyżki ulubionych orzechów
Przygotowanie:
Gruszki umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na połowę. Przy pomocy łyżeczki wydrąż z nich gniazdko nasienne i część otaczającego je miąższu. Skrop owoce sokiem z cytryny, umieść w piekarniku, piecz ok. 20 min w temperaturze 170°C. Serek ricotta wymieszaj z miodem, nałóż go na każdą połówkę gruszki. Obłóż posiekanymi orzechami i udekoruj cynamonem.
3/6 Marchew glazurowana w miodzie
Weź: • 8 średnich marchewek • 2 łyżki oliwy • 2 łyżki masła • sól • świeżo mielony pieprz • łyżeczkę nasion kolendry • łyżkę miodu z czosnkiem i imbirem
Przygotowanie:
Umyj i obierz marchewki. Natrzyj je oliwą i ułóż na blasze. Upraż nasiona kolendry na suchej patelni i rozgnieć w moździerzu. Posyp nimi marchewkę, oprósz ją solą i pieprzem. Piecz 20 min w 190°C. W rondelku rozpuść masło, dodaj miód i szczyptę soli. Gdy składniki się połączą, polej marchewkę i zapiekaj jeszcze przez 2 minuty.
4/6 Kulki z miodem
Weź: • 3 łyżki miodu z kakao z Pasiek Rodziny Sadowskich • 1 szklankę orzechów i migdałów – najlepiej miks kilku rodzajów • ½ szklanki suszonych daktyli • 3 łyżki masła orzechowego • 1 łyżkę zmielonych płatków owsianych
Przygotowanie:
Daktyle namocz w gorącej wodzie, a orzechy zmiel w rozdrabniaczu. Połowę zmielonych orzechów wymieszaj z namoczonymi daktylami i chwilę jeszcze miksuj, aż składniki się połączą. Następnie do powstałej masy dodaj pozostałą część orzechów oraz miód z kakao, płatki owsiane i masło orzechowe. Całość dokładnie wymieszaj ręką. Jeśli masa jest sucha, możesz dodać odrobinę wody. Następnie uformouj kulki (możesz je obtoczyć w kakao lub wiórkach kokosowych – wedle własnego uznania) i przed podaniem schłódź w lodówce.
5/6 Maślane bułeczki z miodem
Weź: • 1/2 kg mąki • 3 dag drożdży • 10 dag cukru • 1 szklankę ciepłego mleka • 10 dag roztopionego masła • 1 jajko • 1 żółtko • szczyptę soli • 1 jajko • 2 łyżki mleka
Na kruszonę: • 5 dag masla • 5 dag cukru • 10 dag mąki
Przygotowanie:
Zaczyn z 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki i 5 łyżek ciepłego mleka oraz wkruszone drożdże, wymieszaj i pozostaw do momentu aż zaczyn zacznie podwajać objętość. Jajka ubij cukrem, dodaj do zaczynu, powoli dodawaj mąkę oraz resztę mleka i masło. Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj odrobinę mąki. Ciasto odstaw na ok. 45 min do wyrośnięcia.
Ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką. Podziel na mniejsze części i formuj z nich małe bułeczki. Układaj w formie posmarowanej tłuszczem. Odstaw na chwilę do wyrośnięcia. Zrób kruszonkę: wszystkie składniki wymieszaj do momentu aż zrobi się z nim "piasek", możesz też na chwilę wstawić kruszonkę do lodówki. Bułeczki posmaruj białkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C, piecz ok. 40-45 min, aż do momentu gdy bułeczki się zarumienią. Najlepiej smakują ciepłe podanem z miodem z cynamonem.
6/6 Mazurek z miodową nutą
Weź na ciasto: • 200 g mąki • 100 g masła • 50 g cukru • szczyptę soli • jajko Na nadzienie: • 250 g serka mascarpone • kopiastą łyżkę miodu z maliną z Pasiek Rodziny Sadowskich
Dodatkowo: maliny, porzeczki lub inne owoce, świeża mięta, jadalne kwiaty
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z cukrem i solą. Posiekaj z masłem, po czym rozcieraj palcami tworząc drobną kruszonkę. Dodaj jajko i zagnięć na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schłódź je w lodówce. Piekarnik nagrzej do 180°C. Ciasto rozwałkowuj na prostokąt i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z brzegów uformuj falbankę tworząc wyższy rant (jeśli zostanie ci ciasta po wycięciu równego prostokąta, możesz upiec małe ciasteczka do ozdoby). Ciasto ponakłuwaj widelcem, przykryj kawałkiem papieru do pieczenia i obciąż kuleczkami do pieczenia. Piecz 20-25 min, w zależności od piekarnika i odstaw do wystudzenia. Serek mascarpone zmiksuj z miodem i posmaruj nim wystudzony spód. Wierzch ozdabiaj owocami i kwiatami.
Przepisy i zdjęcia: materiały Pasiek Rodziny Sadowskich
www.pasiekisadowskich.pl