Gruszka w winie z gorgonzolą

Weź:

    * 2 nieduże gruszki
    * 2 łyżki miodu
    * kieliszek porto
    * kieliszek czerwonego wina
    * duży kawałek (ok. 100 g) sera gorgonzola
    * 5 orzechów włoskich

Do tego dania wybierz jędrne gruszki, żeby podczas gotowania się nie rozpadły. Umyj je obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę przekrój na trzy części. Do garnka wlej wino, porto i miód. Włóż gruszki i gotuj około piętnastu minut. Powinny być dość miękkie. Wyłów owoce łyżką cedzakową, a pozostały płyn gotuj – powinien odparować, aż zostanie jedna trzecia. Musi zgęstnieć i mieć konsystencję lekkiego syropu. Odstaw do ostudzenia. Na patelni upraż bez tłuszczu orzechy włoskie. Gruszki wyłóż na talerz, posyp orzechami i pokruszoną gorgonzolą. Danie polej syropem.

Rekomendowane wino: porto tawny

Sznycle w winie z prawdziwkami

Weź:

    * 4 sznycle cielęce
    * 4 prawdziwki (mogą być mrożone)
    * 4 ząbki czosnku
    * 2 gałązki tymianku
    * 2 łyżki mąki
    * 2 łyżki oliwy z oliwek
    * kieliszek czerwonego wina
    * sól i pieprz do smaku

Sznycle rozbij na desce, przypraw solą i pieprzem, obtocz w mące. Prawdziwki pokrój w plastry, czosnek pozostaw w całości, w łupinkach, rozgnieć go delikatnie trzonkiem noża. Na patelni rozgrzej oliwę, smaż sznycle po 4 minuty z każdej strony. Wyjmij na talerz i trzymaj w cieple. Na pozostały po smażeniu tłuszcz wrzuć grzyby i czosnek, smaż, mieszając, 5 minut. Wlej wino, wrzuć gałązki tymianku, gotuj 5 minut, aż sos nieco odparuje. Włóż do sosu sznycle i podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Podawaj z kopytkami lub gnocchi.

Rekomendowane wino: nebbiolo lub pinot noir

Rolada z indyka w sosie z muskatu

Weź:

    * 2 szklanki bulionu z kurczaka
    * 1 pierś z indyka
    * 2 kieliszki słodkiego wina typu muskat
    * 4 łyżki masła
    * 1 łyżkę soku z cytryny
    * 2 gałązki estragonu
    * kilka listków szałwii
    * sól i pieprz
    * szklankę wyłuskanych pistacji
    * małe opakowanie bryndzy

Zagotuj bulion i odparuj, aż zostanie około szklanki płynu. W piersi indyka zrób na środku dość szerokie nacięcie nożem. Pistacje rozkrusz w moździerzu lub malakserze. Wymieszaj z bryndzą i posiekanymi liśćmi szałwii. Nadziej pierś, otwór zepnij wykałaczką. Całość natrzyj solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni masło i usmaż mięso z każdej strony, aż się zarumieni. Rozgrzej piekarnik do  200 stopni. Mięso włóż do żaroodpornego naczynia, podlej kilkoma łyżkami wody i piecz godzinę. Na patelnię wlej wino i gotuj, mieszając. Gdy zostanie połowa płynu, dodaj bulion i zamieszaj. Wrzuć listki estragonu, dopraw sokiem z cytryny. Podlej pieczeń, piecz jeszcze kwadrans 

Rekomendowane wino: wytrawne muszkaty: od sytryjskiego gelbermuskatelera po alzacki


Winogrona z mascarpone

Weź:

    * kieliszek białego wina
    * 1 cytrynę
    * 2 łyżki cukru pudru
    * niedużą kiść winogron
    * opakowanie mascarpone
    * gałązkę mięty

Zagotuj w jednym naczyniu wino, sok z połowy cytryny i cukier. Trzymaj na ogniu 5 minut. Wrzuć umyte winogrona i gotuj jeszcze 3 minuty. Przelej do płytkiej miseczki i zostaw do ostygnięcia. Do osobnego naczynia zetrzyj skórkę z cytryny, wrzuć mascarpone i delikatnie przez chwilę ubijaj trzepaczką. Nałóż masę na winogrona, całość udekoruj listkami mięty.

Rekomendowane wino: słodki muszkat

Czerwona kapusta z goździkami

Weź:

    * średniej wielkości główka czerwonej kapusty
    * 2 pietruszki
    * 2 cebule
    * ½ średniego selera
    * cytryna
    * 5–6 goździków
    * 3 łyżki masła
    * 1½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
    * łyżka cukru
    * sól i pieprz do smaku

Na tarce z dużymi oczkami zetrzyj seler i pietruszkę, pokrój cebulę w piórka. Duś na maśle, na dużej patelni. Posiekaj kapustę i wrzuć na 2 minuty do wrzątku. Odcedź, skrop obficie sokiem z cytryny. Wrzuć kapustę do duszonych jarzyn. Zalej winem, dodaj goździki i cukier. Dopraw solą i pieprzem. Duś na ogniu około 40 minut.

Rekomendowane wino: delikatnie słodkie nuty dobrze widziane (syrah?)


 

Zupa cebulowa z czerwonego wina

Weź:

    * butelkę czerwonego, wytrawnego wina
    * 2 gałązki tymianku
    * 3 łyżki masła
    * 3 łyżki oliwy z oliwek
    * 8 czerwonych cebul
    * 4 ząbki czosnku
    * 2 łyżki przecieru pomidorowego
    * 4 szklanki bulionu z kurczaka
    * 2 łyżki octu balsamicznego
    * 1 łyżeczkę mielonego cynamonu
    * sól i pieprz do smaku

W garnku zagotuj wino, zmniejsz płomień i odparuj połowę. Wlej bulion, dodaj przecier, ocet balsamiczny i gałązki tymianku. Gotuj jeszcze 10 minut. Cebulę pokrój w cienkie plasterki, czosnek posiekaj i wrzuć na rozgrzane masło i oliwę na patelni. Smaż na wolnym ogniu (ciągle mieszając) mniej więcej pół godziny. Gdy cebula zacznie się rozpadać, dodaj ją do zupy, zagrzej, dopraw cynamonem, solą i pieprzem. Podawaj z grzankami z żółtym serem.

Rekomendowane wino: czerwone vin de pays z południa Francji

Tatar z łososia z winem musującym

Weź:

    * ½ kieliszka musującego wina rose
    * 2 filety łososia
    * 1 limonkę
    * 1 awokado
    * 2 łyżki posiekanego koperku
    * 1 szalotkę
    * sól i pieprz do smaku

Na dressing:

    * ½ szklanki majonezu
    * 1 łyżkę keczupu
    * 2 łyżki brandy
    * kilka kropli sosu worcestershire


Z łososia zdejmij skórę, mięso posiekaj. Awokado obierz, posiekaj. Szalotki pokrój w drobną kostkę. Z limonki wyciśnij sok. Wlej wino musujące do garnuszka, zagotuj i zredukuj do 1/3 objętości. Ostudź. Wymieszaj w misce cząstki łososia z sokiem z limonki, awokado, koperkiem, szalotkami winem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Połącz składniki dresingu i udekoruj nim porcje tatara wyłożone na talerze. Możesz podawać z cząstkami obranego grejpfruta.

Rekomendowane wino: szampan blanc de noirs, dobra cava lub franciacorta


Tekst: Stanisław Gieżyński

reklama