przepisy na dania z grzybami

Przepisy na dania z grzybami: zupa z kurek, kaczka z prawdziwkami, przegrzebki z boczniakiem i risotto z rydzami

Boże Narodzenie

Oto najlepsze przepisy na dania z grzybami: zupę z kurek, przegrzebki z boczniakiem, kaczkę z prawdziwkami, kotlety cielęce z kurkami i kasztanami oraz risotto z rydzami. Smacznego!

Najlepsze przepisy na dania z grzybami:

1/7 Zupa z kurek i szparagów

Weź:
•łyżkę oliwy z oliwek
•małą cebulę
•ząbek czosnku
•pół kieliszka białego wina
•pół pęczka szparagów 
•dużą garść kurek
•pół litra bulionu z kurczaka
•4 łyżki śmietany
•sól i pieprz do smaku
•kilka piórek szczypiorku

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Ze szparagów odetnij zdrewniałe końcówki, odłóż na bok główki, resztę posiekaj. Rozgrzej oliwę w garnku, przesmaż cebulę z czosnkiem 2 minuty. Wlej białe wino, gotuj chwilę, wrzuć szparagi i grzyby, gotuj pięć minut. Wlej bulion, gotuj kolejne 3-5 minut, aż szparagi będą miękkie. Wyłów główki szparagów, resztę dopraw śmietaną, solą i pieprzem, zmiksuj na gładko. Przelej do garnka, dodaj szparagowe główki i podgrzej. Podawaj z grzankami, posypanymi siekanym szczypiorkiem.

2/7 Sandacz z grzybami

Weź:
•2 filety z sandacza
•ząbek czosnku
•3 szalotki
•gałązkę tymianku 
•garść pieczarek
•suszonego prawdziwka
•dużą garść małych kurek
•2 pory
•szklankę lekkiego bulionu z kurczaka
•3 łyżki śmietanki kremówki
•łyżkę koniaku
•cytrynę
•5 łyżek masła 
•łyżkę mąki
•2 łyżki oliwy z oliwek
•sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Szalotki posiekaj, pieczarki pokrój w plastry, czosnek rozgnieć. Białe części porów blanszuj we wrzątku przez 10 minut, pokrój w ćwiartki. Prawdziwka namocz w pół szklanki wrzątku. Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni, wrzuć szalotki, czosnek, pieczarki i tymianek. Smaż 5 minut, mieszając. Wlej koniak, odparuj cały płyn. Dodaj wodę razem z namoczonym grzybkiem, gotuj 10 minut. Przelej wszystko do miksera, zmiksuj na gładko, przecedź przez sito i podgrzej. Wrzuć 3 łyżki masła i śmietankę, mieszając trzepaczką. Dopraw filety solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny, oprósz mąką. Rozgrzej pozostałą oliwę na patelni, usmaż filety po 3 minuty z każdej strony. Zdej mij z ognia i trzymaj w cieple. Na patelni rozgrzej pozostałe masło, wrzuć oczyszczone kurki i smaż 3 minuty. Dodaj pory, smaż jeszcze minutę, dopraw. Filety połóż na talerzach, polej sosem i posyp kurkami z porem. Podawaj natychmiast.

> Wypróbuj też 6 przepisów na uroczysty, świąteczny obiad na Boże Narodzenie <

3/7 Przegrzebki z boczniakiem 

Weź:
•12 przegrzebków 
•5 łyżek oliwy
•małą cebulę 
•pół kieliszka półwytrawnego sherry
•2 łyżki wody
•garść boczniaków
•gałązkę świeżego oregano
•pół łyżeczki słodkiej papryki
•sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekaj, małże umyj i dobrze osusz, nie odcinaj czerwonego „korala”. Rozgrzej dwie łyżki oliwy na patelni, wrzuć cebulę i mieszając, smaż na małym ogniu przez kwadrans aż się skarmelizuje. Odstaw, ewentualnie odsączając nadmiar tłuszczu. Pozostałą oliwę rozgrzej na drugiej patelni. Przesmaż na złoto podarte na kawałki boczniaki. Wyłów. Na tej samej, mocno rozgrzanej oliwie smaż przegrzebki, po 2 minuty z każdej strony, dopraw solą i pieprzem. Dodaj cebulę, wlej sherry, wrzuć boczniaki. Gotuj minutę, następnie rozłóż na talerze, posyp oregano i słodką papryką. Podawaj z pieczywem. 

4/7 Linguine z prawdziwkami i truflą

Weź:
•pół opakowania makaronu linguine 
•4 plasterki surowego wędzonego boczku
•łyżkę oliwy z oliwek
•4 prawdziwki
•kawałek parmezanu
•gałązkę pietruszki
•2 łyżki oliwy extra virgin 
•małą truflę lub 3 łyżki pasty truflowej
•sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Trufla, zwłaszcza w Polsce, to luksus i rarytas. Można ją więc zastąpić tańszą pastą truflową, dostępną w delikatesach. Nada potrawie odpowiedni smak. Makaron ugotuj al dente. W międzyczasie pokrój boczek w cienkie paseczki, a grzyby w plasterki. Na patelni rozgrzej zwykłą oliwę, wrzuć boczek, zesmaż na chrupko. Dodaj grzyby, dopraw, smaż 3 minuty. Jeśli używasz pasty truflowej, dodaj ją i zamieszaj. Wrzuć osączony makaron, utarty parmezan i posiekaną natkę, wszystko dobrze wymieszaj i natychmiast podawaj, skropione oliwą extra virgin. Jeśli masz świeżą truflę, przełóż gotowy makaron na talerze, polej oliwą i zetrzyj odrobinę grzybka na każdą porcję. 

5/7 Kotlety cielęce z kurkami i kasztanami

Weź:
•4 kotlety cielęce 
•3 łyżki oliwy z oliwek
•3 łyżki masła
•pół kilo kurek
•20 ugotowanych kasztanów jadalnych (z puszki lub pakowanych próżniowo)
•kieliszek do wódki brandy
•kieliszek białego wina
•pół szklanki bulionu z kurczaka
•małe opakowanie kremówki 
•sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kotlety delikatnie rozbij, przypraw. Rozgrzej oliwę na patelni, smaż mięso 4 minuty z jednej strony,
2 z drugiej, po czym dodaj masło i trzymaj na ogniu jeszcze minutę. Przełóż do żaroodpornego naczynia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Na tę samą patelnię wrzuć kurki i osączone kasztany. Smaż 2 minuty, mieszając. Wlej brandy i wino, odparuj połowę płynu. Wlej bulion, znów odparuj połowę, wlej śmietankę i gotuj minutę, aż zgęstnieje. Wyjmij kotlety z piekarnika, włóż do sosu i trzymaj w cieple kilka minut. Podawaj z ziemniakami lub kaszą.

6/7 Kaczka z prawdziwkami

Weź:
•kaczkę
•cytrynę 
•3 gałązki tymianku
•2 listki laurowe
•łyżkę mąki
•pół kilo prawdziwków
•szklankę czerwonego wina
•pół pęczka pietruszki
•sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 

Kaczkę umyj, nakłuj skórę na całej powierzchni, włóż do zlewu i polej czajnikiem wrzącej wody – dzięki temu skórka zejdzie i będzie bardziej chrupka. Wytrzyj, natrzyj solą i pieprzem. Cytrynę nakłuj w kilku miejscach, włóż do środka ptaka razem z tymiankiem i liśćmi laurowymi. Rozgrzej piekarnik do 220ºC, włóż kaczkę do brytfanki i piecz 40 minut. Zmniejsz temperaturę do 180ºC, piecz jeszcze godzinę. Mięso będzie gotowe, gdy z nakłutego udka wypłynie klarowny sok. Wyjmij z piekarnika, odstaw na kwadrans. Z brytfanki zlej tłuszcz i zbierz sos z pieczenia. Prawdziwki pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu z kaczki, dodaj mąkę, przesmaż na złoto, wrzuć grzyby i smaż 5 minut, mieszając. Wlej sos z pieczenia i czerwone wino. Zamieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Kaczkę podziel na porcje, polej sosem. Podawaj z ziemniakami pieczonymi w tłuszczu z pieczenia kaczki. 

7/7 Risotto z rydzami

Weź:
•łyżkę oliwy z oliwek
•cebulę
•około 20 małych rydzów
•2 ząbki czosnku 
•250 g ryżu arborio
•kieliszek białego wina
•litr bulionu warzywnego
•2 łyżki masła
•4 łyżki świeżo utartego parmezanu
•pół łyżeczki suszonego cząbru
•sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Rydze oczyść, odetnij nóżki. Rozgrzej w garnku oliwę i przesmaż czosnek z cebulą, aż zmiękną. Dodaj ryż, smaż chwilę, mieszając, aż stanie się błyszczący i przezroczysty. Wrzuć grzyby, smaż jeszcze 2 minuty, mieszając, wsyp zioła. Wlej białe wino, odparuj, mieszając. Wlewaj gorący bulion, cały czas mieszając (chochlę na jeden raz). Czekaj, aż płyn się wchłonie, potem wlewaj następną porcję. Po kwadransie ryż powinien być dobry, czyli al dente. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem. Do gorącego risotto wrzuć masło i parmezan, zamieszaj dobrze i od razu podawaj.

> Zobacz też: Przepisy na święta: sałatka śledziowa z ziemniakami, gęś z chrupiącą skórką i mus czekoladowy <

Tekst: Stanisław Gieżyński
Zdjęcie: shutterstock