Pogoda nie pozwala na siedzenie w kuchni, dlatego na deser przygotuj szybką i orzeźwiająca galaretkę!

 

Składniki:

 

•plaster arbuza

 

•plaster melona miodowego

 

•4 czerwone śliwki

 

•2 kiwi

 

•4 płatki żelatyny

 

•3 łyżki miodu

 

•2 gałązki mięty

 

Sposób przyrządzania:

 

Namocz żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody i zostaw na 10 minut. Zagotuj 1¹/5 szklanki wody z cukrem, zdejmij z ognia. Wrzuć miętę, przykryj i zostaw do naciągnięcia na 5 minut. Przelej przez sitko, dodaj odciśniętą żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Ze śliwek usuń pestki, obierz kiwi. Pokrój wszystkie owoce na plasterki. Nałóż na talerze warstwami owoce i miętową galaretkę. Udekoruj kilkoma listkami mięty.

 

reklama