werandacountry.pl werandaweekend.pl
reklama

Babka różano-kokosowa

Przepisy kulinarne

Babka różano-kokosowa to prosty sposób na przywołanie ciepłych, wakacyjnych momentów nawet podczas wczesnej wiosny. Łatwa w przygotowaniu i naprawdę pyszna!

Składniki:

•3/4 kostki masła

•4 jajka

•1 1/3 szklanki cukru

•1 ½ szklanki mąki pszennej

•łyżeczkę proszku do pieczenia

•1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

•szczypta soli

•3/4 szklanki mleka

•1/4 szklanki wiórków kokosowych

•łyżeczka wody różanej

syrop:

•1/3 szklanki wody

•1/3 szklanki cukru

•łyżeczka wody różanej

lukier:

•pół szklanki cukru pudru

•około 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, ciągle miksując wbijaj po jednym jajku, dodaj wodę różaną. W drugiej misce wymieszaj mąkę z solą, proszkiem i sodą. Suche składniki dodawaj partiami do masy jajecznej, na przemian z mlekiem. Przelej do natłuszczonej foremki, piecz około godzinę, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzone ciasto przełóż na kratkę, lekko ponakłuwaj. Składniki syropu wymieszaj i nasącz nim babkę. Cukier puder utrzyj z mlekiem, w razie potrzeby dodaj nieco więcej płynu. Lukruj wystudzone ciasto.

reklama
reklama
reklama