Wielkanocna babka różano-kokosowa to prosty sposób na przywołanie ciepłych, wakacyjnych momentów nawet podczas wczesnej wiosny. Łatwa w przygotowaniu i naprawdę pyszna!

reklama

Przepis na babkę różano-kokosową

Składniki na ciasto:

• 3/4 kostki masła
• 4 jajka
• 1 1/3 szklanki cukru
• 1 ½ szklanki mąki pszennej
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• szczypta soli
• 3/4 szklanki mleka
• 1/4 szklanki wiórków kokosowych
• łyżeczka wody różanej

Przepis na syrop:

• 1/3 szklanki wody
• 1/3 szklanki cukru
• łyżeczka wody różanej

Przepis na lukier:

• pół szklanki cukru pudru
• około 3 łyżki mleka

Babka wielkanocna - przygotowanie:

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, ciągle miksując wbijaj po jednym jajku, dodaj wodę różaną. W drugiej misce wymieszaj mąkę z solą, proszkiem i sodą. Suche składniki dodawaj partiami do masy jajecznej, na przemian z mlekiem. Przelej do natłuszczonej foremki, piecz około godzinę, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzone ciasto przełóż na kratkę, lekko ponakłuwaj. Składniki syropu wymieszaj i nasącz nim babkę. Cukier puder utrzyj z mlekiem, w razie potrzeby dodaj nieco więcej płynu. Lukruj wystudzone ciasto.

> Wypróbuj też: Tradycyjne potrawy wielkanocne – przepisy z Domu Polskiego <