werandacountry.pl werandaweekend.pl
reklama

Wykwintne przekąski

Przepisy kulinarne

Drobne przekąski - miniaturowe dzieła sztuki. Bez nich nie ma karnawałowej imprezy. 

Sakiewki z kapustą

Weź:
•30 dag kiszonej kapusty
•pół kg wędzonych żeberek
•12 płatów gotowego mrożonego ciasta na sajgonki
•2 kwaśne jabłka
•2 małe cebule
•ząbek czosnku
•łyżkę masła
•pół szklanki soku jabłkowego
•listek laurowy
•łyżeczkę miodu
•por

Kapustę drobno posiekaj, jabłka obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek pokrój w cienkie plasterki, podduś na maśle. Wrzuć do garnka, dodaj kapustę, jabłka, listek laurowy i podzielone na małe kawałki żeberka. Zalej sokiem jabłkowym, przykryj i gotuj godzinę na małym ogniu, pod koniec zdejmij pokrywkę, żeby płyn odparował. Wyjmij żeberka, obierz mięso z kości i wrzuć z powrotem do kapusty. Odciśnij na sicie, dopraw solą i miodem. Por pokrój wzdłuż w cienkie paseczki, zblanszuj we wrzątku. Nałóż na płaty ciasta po porcji kapusty, uformuj sakiewki i zwiąż paskami pora. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15 minut, aż ciasto będzie rumiane.


Przegrzebki z botwiną i solą sezamową

Weź:
•12 dużych przegrzebków
•2 pęczki botwiny
•2 łyżki nasion sezamu
•pół łyżki soli morskiej
•czerwoną cebulę
•3 łyżki oliwy
•łyżkę konfitury pomarańczowej
•łyżkę octu balsamicznego
•pieprz do smaku

Sezam upraż na suchej patelni, wrzuć do moździerza i utłucz z solą. Botwinę oczyść, łodyżki pokrój w kawałki, połowę listków posiekaj, drugą odłóż. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni połowę oliwy, wrzuć cebulę i przesmaż, aż zmięknie. Dodaj łodyżki botwiny, smaż chwilę i dorzuć konfiturę. Zamieszaj, podlej odrobiną wody i gotuj 5 minut. Pod koniec dodaj pokrojone listki. Przegrzebki umyj i osusz, wrzuć na posmarowaną oliwą patelnię grillową. Smaż 2 minuty z każdej strony. Ocet wymieszaj z pozostałą oliwą i dużą szczyptą soli sezamowej, dopraw dressingiem listki botwinki. Na podgrzane muszle przegrzebków lub małe talerzyki połóż botwinkę, na nią przegrzebka. Posyp solą sezamową.


Kuleczki z kurczaka

Weź:
•podwójny filet z kurczaka
•dużą garść makaronu sojowego
•pół szklanki bułki tartej
•4 małe dymki
•małe mango
•ząbek czosnku
•2 limonki
•żółtko
•łyżkę tajskiego sosu rybnego
•2 łyżeczki oleju sezamowego
•olej do głębokiego smażenia

Weź na dip:
•4 łyżki płynnego miodu
•pół szklanki octu jabłkowego
•czerwoną paprykę
•2 łyżeczki sosu sojowego

Zrób dip: do garnuszka wlej miód i ocet, gotuj na małym ogniu, aż nieco zgęstnieje. Dodaj posiekaną paprykę i sos sojowy, zamieszaj, gotuj jeszcze 5 minut. Ostudź. Makaron sojowy pokrój nożyczkami na centymetrowe kawałki, połóż na talerzu. Piersi z kurczaka zmiel, wymieszaj mięso z posiekaną dymką, mango i czosnkiem. Dodaj bułkę tartą, żółtko, sos rybny, olej sezamowy i sok z limonki. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie dociskając, obtocz je w makaronie sojowym. Rozgrzej olej w garnku i piekarnik do 150°C. Smaż kulki partiami, aż makaron zacznie „puchnąć”, osącz na papierowym ręczniku i przełóż do piekarnika. Podawaj na ciepło z dipem.


Grzanki z wątróbką

Weź:
•pół kilo kurzych wątróbek
•kilka kromek ciabatty
•4 nieduże cebule
•garść suszonych jabłek
•suszonego prawdziwka
•sól morską
•2 łyżki masła
•3 łyżki oliwy
•2 łyżki octu balsamicznego
•1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 70 proc.

Prawdziwka posiekaj, wrzuć do moździerza z 2 łyżkami soli i utrzyj. Cebulę pokrój w cienkie plastry, zeszklij na maśle. Wątróbki pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę, przesmaż, mieszając (przez 2 minuty) wątróbki, wlej ocet, dopraw solą z prawdziwkiem i pieprzem, zamieszaj. Zrób grzanki z ciabatty, połóż na wierzchu cebulę, na niej wątróbki. Zetrzyj czekoladę na drobnej tarce, posyp wątróbki. Połóż na wierzchu po plasterku suszonego jabłka i podawaj.

Kasztanowe tarteletki

Weź:
•pół puszki kasztanów jadalnych
•pół opakowania śmietanki kremówki
•6 płatków mrożonego ciasta do sajgonek
•garść orzechów laskowych
•1/5 tabliczki gorzkiej czekolady 70 proc.
•listek żelatyny
•pół laski wanilii
•pół szklanki mleka
•pół kieliszka od wódki syropu klonowego
•4 łyżki masła
•łyżkę cukru pudru
•7 fig
•gałązki mięty do dekoracji

Odłóż 3 łyżki śmietanki, resztę ubij i wstaw do lodówki. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, aż zmięknie. Czekoladę posiekaj grubo i rozpuść na parze. Laskę wanilii rozkrój, wyskrob nasionka, wrzuć wszystko do garnka razem z kasztanami i mlekiem. Gotuj na małym ogniu 10 minut, wyłów strączek. Mleko z kasztanami i syrop klonowy zmiksuj. Pozostałą śmietankę zagrzej i rozpuść w niej żelatynę. Wymieszaj z masą kasztanową i czekoladą. Ostudź, dodaj bitą śmietanę i wstaw do lodówki. Orzechy upraż na suchej patelni i utłucz w moździerzu. Każdy płat ciasta podziel na pół i posmaruj roztopionym masłem. Połowę posyp orzechami, a drugą połową przykryj. Włóż je w formy do muffinek i piecz kwadrans w 180°C. Do wystudzonych nakładaj masę kasztanową, na wierzch połóż kawałki świeżych fig i listek mięty. Posyp cukrem pudrem i tłuczonymi orzechami.



Faszerowane cebule

Weź:
•12 niewielkich cebul
•5 łyżek drobno startego parmezanu
•12 plasterków wędzonego boczku
•pół opakowania gęstej kwaśnej śmietany
•4 gałązki rozmarynu
•4 gałązki tymianku
•łyżkę oliwy
•ząbek czosnku
•pomidora
•kieliszek białego wina
•sól i pieprz do smaku

Obierz cebule, uważając, by nie odciąć czubka. Zetnij „ogonek” i wytnij środek, zostawiając dwie warstwy cebuli. Środek drobno posiekaj. Wydrążone cebule gotuj 5 minut w osolonym wrzątku, osącz. Posiekaj drobno połowę ziół. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Miąższ cebuli przesmaż na oliwie na złoto, pod koniec dorzucając posiekany czosnek. Dodaj pokrojony w drobną kostkę pomidor (bez pestek), zioła, śmietanę  i parmezan. Dopraw, duś chwilę, następnie napełnij masą cebule. Każdą zawiń w plasterek boczku i zepnij wykałaczką. Włóż do naczynia żaroodpornego, wlej wino i dodaj całe gałązki ziół. Piecz 20 minut, podawaj na gorąco.


Klopsiki z troci

Weź:
•ok. 700 g filetów z troci
•2 kromki tostowego pieczywa
•2 łyżki kaparów z zalewy
•opakowanie kwaśnej śmietany
•spory ziemniak
•4 szalotki
•pół pęczka szczypiorku
•2 łyżki oliwy
•olej do głębokiego smażenia
•cytrynę
•żółtko
•garść kiełków buraka

Z pieczywa odkrój skórki, miękisz zmiksuj. Troć bez ości posiekaj lub zmiksuj. Szalotki posiekaj i zeszklij na oliwie. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Wymieszaj okruszki, rybę, szalotki, posiekany szczypiorek, skórkę cytrynową i żółtko. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rób kuleczki, gotuj je w osolonym wrzątku przez 10 minut. Osącz. Posiekane kapary wymieszaj ze śmietaną i łyżką zalewy. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Obrany ziemniak pokrój na bardzo cienkie plasterki, a te w chruściki i usmaż w głębokim oleju. Na kaparowy dip nałóż po klopsiku, posyp kiełkamiai ziemniaczanym chruścikiem.

Torcik sushi

Weź:
•pół kilo filetu z tuńczyka na sushi
•5 gałązek tajskiej bazylii
•opakowanie kremowego serka śmietankowego
•szklankę ryżu do sushi
•płaty wodorostów nori
•kieliszek sosu sojowego
•2/3 kieliszka od wódki sake
•kieliszek soku cytrynowego
•łyżkę cukru pudru
•3 łyżki octu ryżowego
•3 łyżki cukru
•łyżeczkę soli
•ogórek wężowy
•kawałek imbiru (ok. 2 cm)
•łyżkę wasabi

Zagotuj sake z sosem sojowym, cukrem pudrem i sokiem z cytryny, odstaw. Ryż wysyp na sitko i przelewaj wodą, dopóki nie popłynie zupełnie przezroczysta, osącz. Włóż do garnka, zalej szklanką zimnej wody, przykryj i doprowadź do wrzenia. Gotuj 20 minut, zdejmij z ognia i trzymaj pod przykryciem jeszcze 10 minut. Przełóż do miski ceramicznej i zostaw do ostygnięcia, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Zagrzej ocet z cukrem i solą, aż się rozpuszczą. Polej ryż i zamieszaj. Ogórek pokrój wzdłuż na cienkie plasterki, tuńczyka w plastry grubości ok. centymetra. Imbir zetrzyj na drobnej tarce. Serek wymieszaj z wasabi. Na pergaminie kuchennym rozłóż połowę ryżu i uformuj w prostokąt grubości ok. centymetra. Na wierzchu połóż plastry ogórka i listki bazylii, na to rybę, warstwę serka i imbir. Przykryj resztą ryżu, delikatnie dociśnij ręką. Pokrój ostrym nożem na kwadraty, posyp pokruszonymi wodorostami. Podawaj z dipem z sake.

Kozi ser na buraczkach

Weź:
•3 średniej wielkości buraki
•opakowanie koziego sera, najlepiej w formie rolady
•dużą pomarańczę
•pół szklanki octu jabłkowego
•pół szklanki brązowego cukru
•garść orzeszków ziemnych z wasabi (z puszki)
•łyżkę nasion kolendry
•listek laurowy
•garść rzeżuchy

Rozgrzej piekarnik do 150°C, zawiń buraki w folię aluminiową i piecz około 70 minut, aż będą miękkie. Wyjmij, ostudź, obierz, a następnie pokrój w plastry. Kolendrę upraż na suchej patelni i utłucz w moździerzu. Z pomarańczy obierz skórkę i wyciśnij sok. Wrzuć do garnka razem z cukrem, kolendrą, octem i listkiem laurowym. Gotuj 5 minut, dorzuć buraki i odstaw do zamarynowania na kilka godzin. Wyjmij, osącz i rozłóż na talerze. Na wierzchu połóż po plastrze koziego sera, odrobinę grubo posiekanych orzechów. Udekoruj kilkoma gałązkami rzeżuchy.

Krwawa mary z oliwkami

Weź:
•2 czerwone papryki
•sok z limonki
•2 gałązki selera naciowego
•2 szklanki soku pomidorowego
•pół szklanki wódki
•tabasco
•sos worcestershire

Weź na oliwki:
•4 łyżki bryndzy
•2 gałązki mięty
•24 duże zielone oliwki bez pestek
•pół szklanki bułki tartej
•jajo
•3 łyżki mąki
•olej do głębokiego smażenia

Papryki przekrój, usuń nasiona i włóż do gorącego piekarnika skórką do góry. Gdy sczernieje, przełóż do miski, przykryj folią i odstaw na kwadrans. Zdejmij skórkę z papryk. Seler pokrój na kawałki. Wrzuć do miksera papryki i seler, wlej sok pomidorowy, zmiksuj. Przetrzyj przez sitko, wlej wódkę, dopraw sokiem z limonki, tabasco i sosem worcestershire. Wstaw do lodówki. Bryndzę wymieszaj z posiekaną miętą i odrobiną wody. Napełnij rękaw cukierniczy i wstrzyknij odrobinę masy w dziury po pestkach w oliwkach. Obtocz w mące, roztrzepanym jaju i bułce tartej. Smaż na złoto w gorącym tłuszczu. Krwawą Mary podawaj ze smażonymi oliwkami.

Tekst: Stanisław Gieżyński, Picture Press
Zdjęcia: Julia Hoersch/Picture Press/East News

reklama
reklama
reklama