Chłodnik z groszku

Sztuka Życia

Jeżeli znudził wam się klasyczna zupa z botwinki, koniecznie spróbujcie tego przepisu. Na nowo zakochacie się w chłodnikach.

Składniki:

•2 cebule

•łyżka masła

•ząbek czosnku

•1/2 kilograma łuskanego, zielonego groszku

•pęczek natki pietruszki

•litr bulionu drobiowego lub warzywnego

•sok i skórka starta z ½ cytryny

•łyżka oliwy

•sól

Sposób przygotowania:

Cebule i czosnek posiekaj drobno. W garnku z grubym dnem rozgrzej masło, zeszklij cebule i dopraw szczyptą soli. Dodaj czosnek, podsmaż 2-3 minuty, zalej 3 szklankami bulionu. Wrzuć groszek i zagotuj. Dodaj grubo posiekaną natkę i gotuj kilka minut, aż liście zwiędną. Zdejmij z ognia i zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą i sokiem oraz skórką z cytryny. Zostaw do wystudzenia i schłodź przez kilka godzin w lodówce.