werandacountry.pl werandaweekend.pl
reklama
Jesienna kolekcja Zara Home: we francuskiej kuchni z Mimi Thorisson

Jesienna kolekcja Zara Home: we francuskiej kuchni z Mimi Thorisson

Kolekcje

Sycące i aromatyczne dania Mimi Thorisson prezentują się znakomicie w kuchennych aranżacjach Zara Home. Rozsmakujcie się w nich i przygotujcie jesienną ucztę według przepisu francuskiej blogerki.

reklama
Uwielbiam otaczać się magią, niezależnie od tego, czy tworzą ją owoce i warzywa, czy też stare przedmioty, nowe przedmioty, kolory – po prostu piękne rzeczy, które sprawiają, że moje otoczenie jest dokładnie takie, jak chcę – opowiada.

Mimi Thorisson – kucharka i autorka dwóch książek kulinarnych, prowadzi bloga Manger, w którym dokumentuje swoje przygody kulinarne. Jej mąż Oddur – fotograf, uwiecznia na zdjęciach przepisy, a ona snuje opowieść o jedzeniu, gotowaniu, kraju, który kocha, i rodzinie, z którą dzieli niezwykłe życie w XIX-wiecznym dworku położonym w uroczej francuskiej wiosce w regionie Médoc. Malowniczą okolicę otaczają ją zamki, winnice, plaże i pełne zwierząt lasy.

Bohaterka kampanii „At home with Mimi” dzieli się przepisami na swoje ulubione jesienne dania. W pięknej, rustykalnej oprawie kolekcji naczyń i kuchennych dodatków Zary Home, w której znajdziemy m.in. drewniane deski do krojenia, żeliwne garnki, płócienne fartuchy, butelki ze zrecyklingowanego szkła, talerze i półmiski z kamionki, potrawy prezentują się znakomicie.

pieczone warzywa przepis


Przepisy z francuskiej kuchni Mimi Thorisson:

Warzywa pieczone

Weź: 4 duże pomidory, 3 duże cukinie, 2 bakłażany, 2 drobno pokrojone ząbki czosnku, garść drobno posiekanej natki pietruszki, 3 liście laurowe, 8 gałązek świeżego tymianku, 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek, 200 ml passaty pomidorowej, sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

Rozgrzej piekarnik do 210°C. Oczyść wszystkie warzywa i pokrój je w okrągłe plasterki o grubości 3 mm. Natrzyj czosnkiem całą brytfannę, a następnie ułóż blisko siebie na przemian plasterki różnych warzyw. Całość posyp pokrojonym czosnkiem, na wierzchu ułóż gałązki tymianku i liście laurowe. Polej passatą pomidorową, skrop oliwą z oliwek, a następnie przypraw solą i pieprzem.

Danie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Kiedy pieczone warzywa są już gotowe, posyp je świeżą pietruszką i natychmiast podawaj.

ciasto pomaranczowe z figami

 

Ciasto pomarańczowe ze świeżymi figami 

Weź na ciasto: 3 duże jajka, 1 szklankę (200 g) cukru, 5 łyżek (75 ml) olejku z kwiatu pomarańczy, ¾ szklanki (180 ml) śmietany crème fraîche, 2 szklanki (250 g) mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia|

Na polewę: 8 łyżek (120 g) niesolonego masła, 2 szklanki (200 g) cukru pudru, 2/3 szklanki (160 ml) śmietany kremówki, 1 łyżkę olejku z kwiatu pomarańczy, ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Na przybranie: świeże figi pokrojone w ćwiartki

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj ciasto: ubij jajka i cukier puder za pomocą miksera elektrycznego. Ubijając, dodawaj olejek z kwiatu pomarańczy, a następnie śmietanę crème fraîche. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ubijaj do momentu aż uzyskasz masę o lekkiej i gładkiej konsystencji. Masę wlej do wysmarowanej masłem formy do pieczenia o średnicy 20 cm.

Przygotowanie polewy: za pomocą miksera ubijaj masło i cukier puder aż do uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji – około 3 minut. Dodaj śmietanę kremówkę, olejek z kwiatu pomarańczy i ekstrakt waniliowy. Rozprowadź polewę na cieście i udekoruj je świeżymi figami.

Zdjęcia i przepisy: materiały prasowe Zara Home

reklama